charlotterudenstam

Hur skulle en parrelation vara på 00-talet?

Är det här din relation kommer att utvärderas? Ett parförhållande uppfattas som lyckat när båda har ett gemensamt mål, hävdar etnologen Sa...

Är det här din relation kommer att utvärderas?

Ett parförhållande uppfattas som lyckat när båda har ett gemensamt mål, hävdar etnologen Sarah Holst Kjær vid Lunds universitet som har skrivit en avhandling om parförhållanden. Målet med parförhållandet är en känslomässig familjebildning som ska vara livet ut. Men undersökningen visar också att man i det moderna parförhållandet förväntar sig mer av livet.


I avhandlingen Sådan er det at elske. En kulturanalyse af parforhold diskuterar Sarah Holst Kjær det moderna, urbana och välutbildade parets idealförhållande.
– För det moderna paret är det naturligt att självförverkligande i form av karriär eller idrott har högre prioritet än tvåsamheten. Samtidigt finns det ett romantiskt ideal om ett intressant känsloutbyte mellan två människor. Det uppfattas som nödvändigt att lyckas med detta, när man ska älska varandra i självförverkligandets tidsålder, förklarar Sarah Holst Kjær i ett pressmeddelande..
I ett kapitel diskuterar Sarah Holst Kjær parförhållandet och IKEA-soffan. Hon betraktar soffan som en "utvärderingscentral" för relationen, där paren värderar om deras relation är tillräckligt lyckad eller är i behov av förbättring. I soffan beslutas det vilka åtgärder man måste utföra för att uppnå den perfekta relationen.
– Handling är nyckelordet i den moderna relationen. Man får för allt i världen inte bli tråkig, fastna i soffan och ägna sig åt TV och dataspel, säger hon.

Men vad är då målet för relationen? Till Svenska dagbladet säger hon:

" För det moderna paret är det naturligt att självförverkligande i form av karriär eller idrott har högre prioritet än tvåsamheten. Samtidigt finns det ett romantiskt ideal om ett intressant känsloutbyte mellan två människor. Idéer från 50-tal, 70-tal, borgerligt 1800-tal, ja till och med från franska revolutionen präglar hur vi ser på vad ett gott parförhållande är idag.

Målet är fortfarande en känslomässig bindning som ska vara livet ut, men 2000-talets unga par väntar sig ändå mer av livet än så. En egen karriär samt gemensamma intressen och aktiviteter har hög prioritet."

Vad är det då som formar människors ideal, förutom familj, vänner och uppfostran. Så här svarar Sarah Holst Kjaer Svd:s reporter:

"Ny forskning, föreläsningar, artiklar, självhjälpsböcker, relationsexperter och tv-program som Sex and the City spelar roll för att sprida ideal. Sex and the City lyfte fram både individualisering och sexualisering – varje kvinna ska ha en älskare och en dildo – och samtidigt ett lite gammalmodigt mansideal. Mannen förväntas uppträda chevalereskt och hövligt."

Den danska forskaren intervjuade "superpar" i Köpenhamn, unga,välutbildade, utåt sett lyckade par i 25-30 års åldern. Du kan ju dels fundera över om du delar deras värderingar och dels titta närmare på vilka värderingar eller ideal du själv har.

Vad vill du ha ut av en relation?Related

värderingar 720202111329848276

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Går jag till mig själv ser jag att ha några gemensamma intressen som väldigt mycket värt, så att man kan göra kul saker tillsammans utan att behöva krysta till det. Däremot är jag inte så intresserad av självförverkligande i form av karriär och statusbyggande... men så är jag ju en lantis också :-). Jag tror att man måste offra något för att lyckas väl med en parrelation. Och min avsikt och ideal är en livslång relation, jag vill inte skaffa barn med en kvinna jag inte tänkt leva ihop med tills barnen inte är barn längre.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item