charlotterudenstam

Tänder du på kön eller person?

När är det killarnas tur? Unga tjejer är mer fria i sitt förhållande till samkönat sex än vad unga män är. Det visar flera...

När är det killarnas tur?

Unga tjejer är mer fria i sitt förhållande till samkönat sex än vad unga män är. Det visar flera nya undersökningar, den senaste gjord av Sven-Axel Månsson och Kristian Daneback på Malmö högskola.

Var tredje tjej i undersökningen – där det ingick 855 ungdomar mellan 18-24 år – uppgav att de ibland känt sig attraherade av personer med samma kön. Och egentligen verkar det handla mer om vem personen är än vilket kön personen tillhör.

Jag har tidigare skrivit om andra aspekter av den här undersökningen, som drivs i projektet "Kärlek och sexualitet på Internet – Förändring, fördjupning och utveckling". Jag hade velat referera lite tydligare till forskningsrapporten, men får inga bra träffar på Malmö högskolas hemsida eller när jag googlar. Malmöforskarna har skrivit en rad rapporter i ämnet från 2003 och framåt och genom att klicka på den här länken får du namnen på dem som är färdigställda före år 2009.

Jag känner igen undersökningsresultaten från min egen omgivning. Redan på högstadiet talar många tonåringar öppet om sin sexualitet och vissa kretsar ger det högre status att ”åtminstone” vara bisexuell. För mig är det en spännande utveckling. Där jag växte upp i en bruksort på 1970-talet var det fullkompligt förödande att inte vara heterosexuell. Killar fick resa till Stockholm för att ”outa” där, det var inte möjligt på hemorten. En generation senare kan det alltså vara statusfyllt att känna attraktion till båda könen

Till Dagens Nyheter säger Sven-Axel Månsson:

Vi ser numera en större öppenhet bland ungdomar, särskilt hos unga kvinnor. Det finns ett ökande intresse att experimentera och tänja gränserna, och en växande motvilja mot att definiera sig som heterosexuell, homosexuell eller bisexuell.

Deras undersökning visade också att två av fem tjejer hade haft sexuella fantasier om både killar och tjejer och att 13 procent hade haft sex med både tjejer och killar.

Det är betydligt ”svårare” för också för unga män att visa sexuellt intresse för andra män. Det blir lätt klassade som ”bögar” och homofobi tycks fortfarande vara betydligt starkare bland män än bland kvinnor.

I undersökningen var det mindre än tio procent av männen som fantasierat om eller känt sig dragna till män. Bara 3 procent hade haft sex med både tjejer och killar.

Siffrorna för de unga kvinnorna är slående höga, säger Sven-Axel Månsson till Dagens Nyheter. Många vill alltså inte längre leva under bundna former med en fast sexuell identitet, de vill vara öppna och fria som människor och sexuella varelser. Det är min tolkning.

Du kanske ska vända dig inåt dig själv och se var du befinner dig? Är det i första hand könet eller människan du attraheras av?

Blir du nyfiken på rapporten? Klicka på länken.

Related

tjejsex 4768340428425614089

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Jag tror det är som så att det ligger mycket i "gamla sanningen" att tjejer är sexuellt mer intresserad av person medan killar tänder mer på kropp. Därför tror jag inte att även om vi levde i en normfri värld att killar som grupp skulle ägna sig lika mycket åt samkönat sex, för att killar saknar kurvor och bröst helt enkelt. Går jag till mig själv är det sexuella väldigt mycket knutet till kropp, och därmed kön.

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item