charlotterudenstam

Smeknamn stärker relationen

Att döma av det smeknamnet gillar det här paret att ha mycket sex... Brukar du och din partner gulla med varandra, kalla varandra för fånig...


Att döma av det smeknamnet gillar det här paret att ha mycket sex...
Brukar du och din partner gulla med varandra, kalla varandra för fåniga namn eller ha ett gemensamt språk?
I så fall är det kanon.
Forskning visar att fånigheter som snuttegubben, sötnosen och slickepinnen fungerar som starkt klister och gör att ni känner att ni hör ihop än mer.
Så det är bara att börja leka, ju fånigare desto bättre.

Jag minns när jag gick i högstadiet och jag och min kompis Pia var så bondade med varandra att det räckte med att vi tittade på varandra eller sa ett enda ord, för att vi skulle börja gapskratta eller förstå precis vad den andre menade.
Och så har det fortsatt genom livet. Alexander och jag kan ibland växla några ord, eller avsluta mejl eller sms med en förkortning av en räcka konsonanter som för andra kan te sig som obegripliga, men som för oss har massor av betydelse. Vi har ett hemligt språk som förenar oss!
Inte visste jag att det dessutom fungerar som värsta superlimmet. Det bara hände för oss.
Om du råkar höra andra säga fåniga ord till varandra eller viska honey, tuttan eller pussie till sin partner, kanske du nästan rodnar och tycker att det låter så fånigt att du nästan vill krypa ur din kropp. Och det kanske är alldeles rätt, för de där smeknamnen, de där kodade fraserna är inte till för dig. Det är något mellan dem, det är ett lekfullt och tillfredsställande sätt att binda varandra till sig. En studie som har publicerats i the Journal of Social and Personal Relationships (jag har inte lyckats googla fram ursprungskällan, min ”uppgiftslämnare” är Womens Health Magazine) visat att ju mer knäppa namn, konstiga kodord och dolda sexmeddelanden ett par säger till varandra, desto mer tillfredställda är de med sin relation.
– Antalet söta eller knäppa ord du säger under en dag kan till och med vara viktigare än kvaliteten, säger den amerikanske relationsterapeuten Jamie Turndorf, från New York, till Womens Health Mag. Hon kallas också för doktor Love. Det du!
Andra studier visar att de som säger fem gånger fler positiva ord än negativa har mycket större chans att förbli lyckliga.
– Att använda smeknamn och påhittade språk är ett lätt sätt att injicera positiv kommunikation i vardagslivet, fortsätter Turndorf.
Det spelar inte stå stor roll om ni snackar bebispråk eller om ni kodar era uttalanden (”Det börjar bli kallt” betyder ”Nu sticker vi”). Det viktiga är att ni bekräftar att ni håller ihop.
– På ett symboliskt plan säger du att du bryr dig så mycket om den andra personen och er relation att du lägger ner tid på att ni ska utveckla ett eget språk, säger forskaren Carol Bruess, vid the University of St. Thomas in St. Paul, Minnesota, och medförfattare till boken: Belly Button Fuzz and Bare-Chested Hugs: What Happy Couples Do.(Här kan du läsa mer om hennes relationsknep.)
– Smeknamn skapar också en gräns, säger Pat Love, medförfattare till How to Improve Your Marriage Without Talking About It.
– Det är ett sätt att identifiera relationen som något exklusivt, säger hon.
Psykologiprofessorn Lorne Campbell, som arbetar vid University of Western Ontario har forskat kring hur par använder humor när de har konflikter. Han menar att visa sig klantig (fånga sig) används för att lösa konflikter och att det i sin tur stärker relationen. Att slänga ur sig ett intern skämt kan både minska spänningen och skapa närvaro.
Det är inte konstigt att nya par ger varandra smeknamn som har med socker eller mat att göra. Sockerpullan. Persikan. Det innebär att du jämför din partner med någonting sött. Ju längre tiden går och relationen mognar så utvecklas också smeknamnen. Ibland skapas smeknamn som minnet av en speciell händelse. När du kallar honom eller henne Kamasutra så minns ni båda hur ni firade er ettårsdag med riktigt härligt tantrasex, eller när du viskar Racerföraren, minns ni hur ni hann till flygplatsen trots att ni inte borde ha hunnit… Ni skapar ord och namn som hjälper er att minnas relationens historia. (Här kommer jag själv så klart att tänka på en hel hög…) Men se till att koppla så få namn som möjligt till negativa minnen. Det kan få fel effekt…

PS: Jag hittade en smeknamnsgenerator på nätet, engelsk. När jag fyllde i makens namn föreslog de följande smeknamn: Tweet Kissy-Pants...

Related

stärka 4888340508189316091

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item