charlotterudenstam

Andlighet och sex en bra kombination, åtminstone för unga kvinnor

Mer andlighet, ger mer sex: Jag visste det! Ny forskning visar att det finns en koppling mellan sex och andlighet. Alltså en positiv koppl...


Mer andlighet, ger mer sex: Jag visste det! Ny forskning visar att det finns en koppling mellan sex och andlighet. Alltså en positiv koppling.
Det var väl det jag anade.

– Jag tror att länge människor har varit väl medvetna om vilken roll religiösa och andliga saker spelar i vardagslivet, säger forskaren Jessica Burris vid University of Kentucky till livescience.com. Men i forskningslitteraturen har man inte tittat på vad som skiljer andlighet från religiositet.Många är säkert benägna att tro att det är saker som spontanitet och ett visst intag av alkohol som gör gör att sexkonsumtionen ökar. Men Burris forskning visar att andlighet påverkar sexlivet, särskilt hos unga kvinnor. Det finns något som kallas ”the Spiritual Transcendence Scale” som möter kvaliteter som att känna samhörighet, att vara ett med universum och bön. Av de tre faktorerna visade det sig att det som hade störst betydelse för andligt sex var känslan av samhörighet. Det var också den känslan som gjorde att de som kände så hade sex med fler partners än andra.
– När man tror att man är intim förbunden till andra mänskliga varelser och att den sammankopplingen och den känslan av välbefinnande är ofrånkomlig, kan det leda till att man tror att sexuell intimietet skapar en gudomlig eller transcendtal (gränsöverskrivande) kvalitet i sig, skriver Burris.
Att tillskriva sex heliga kvaliteter associeras med ett positivt känslomässigt förhållande till att ha sex, hur ofta man har sex och antalet sexuella partners bland dem som pluggar på universitetet.
I studien ingick drygt 350 personer (tre av fem var kvinnor) och de svarade på frågor om alkoholintag, spontanitet, religiositet, andlighet och sexualvanor. Bland frågorna som rörde andlighet fanns bland annat dessa:
”När jag mediterar/ber i det tysta, finner jag en känsla av sammanhang/helhet! Och
”Även om jag tycker att vissa människor kan vara jobbiga så känner jag ett känslomässigt band till hela mänskligheten.”

Och här kommer ett möjligen överraskande fynd. De män som var andliga påverkas inte sexuellt… de till och med minskade sitt sexlliv.
Forskarna spekulerar i om det kan bero på att män inte ser andlighet som något sexuellt eftersom de inte ser sex som en öppning mot känslomässig närhet.

Men för kvinnorna var alltså andlighet den faktor som avgjorde hur många sexpartners hon hade. Och de hade också en tendens till att ha osäkert sex.

– Det är möjligt att unga kvinnor känner en större samhörighet med andra människor och andlighet verkar också kunna utgöra en riskfaktor, skriver Burris.

Men vad är hönan och vad är ägget? Är kvinnor med stark andlighet mer sexuella än andra? Eller handlar det att de har ett öppnare förhållningssätt som också tar sig i uttrycket att älska?
Det kan du fundera över.

Related

sexualitet 3165990065586579954

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item