charlotterudenstam

Äntligen: Vetenskapligt bevisas att meditation hjälper

Mindfullnessens fader Jon Kabat-Zinn har besökt Sverige. Han har lyckats att vetenskapligt bevisa hur mindfullness kan kombineras med mo...Mindfullnessens fader Jon Kabat-Zinn har besökt Sverige.

Han har lyckats att vetenskapligt bevisa hur mindfullness kan kombineras med modern vård och hjärnforskning, enligt suntliv.nu


Och eftersom många kräver att saker ska kunna bevisas på ett vetenskapligt sätt för att vara ”sanna” så är det viktigt både att skriva om det och att det bevisas.


Jag säger det så ofta, hur viktigt det är att vara och att inte bara vara. Jag är inte ensam om att tycka det. Hela österlandet verkar ha sin grund i det tänkandet. Och Jon Kabat-Zinn är en av dem som manifesterar det.
När han besökte Brain Brain Institutet på Karolinska Institutet (KI) i Stockholm sade han:
– I den amerikanska kulturen handlar allt om att agera (doing). Det här handlar om att vara – (being).
Mindfullness har blivit ett begrepp. Allt fler ägnar sig åt det. Det handlar om att försätta sig i ett meditativt tillstånd, vara närvarande och acceptera det man upplever. Alltså att acceptera det som är, vad det än är.
Och det är i grunden vad all meditation syftar till och den kunskapen är gammal som gatan. När jag varje morgon sitter och mediterar så låter jag tankarna passera, som moln på himlen, utan att döma de tankar som väljer väljer att passera mig just då.
Jon Kabat-Zinn har blivit världsberömd för att han har kombinerat meditation med modern vetenskap. När han föreläste på KI berättade han exempelvis om mediterande psoriasispatienter som fått mycket bättre resultat av ultraviolett strålning. Det talar för att sinnet kan påverka kroppen ända ner på gennivå. Själv brukar jag tala om exempelvis cellminne, att allt vi är med om lagras i kroppen.
Jon Kabat-Zinn berättade också om en studie som visar att det går att påverka en vuxen persons sinnelag med hjälp av meditation.
– Tidigare har man trott att en vuxen persons sinnelag inte går att påverka. Nu är det uppenbart att det går att förändra.

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item