charlotterudenstam

Sex och lycka hör ihop

Du vet det lika väl som jag. Du kan varken köpa lycka eller kärlek. Och forskning visar att sex gör dig lyckligare än pengar. Det är väl ...


Du vet det lika väl som jag. Du kan varken köpa lycka eller kärlek.

Och forskning visar att sex gör dig lyckligare än pengar.

Det är väl ett skäl så gott som något att prioritera lusten i ditt liv.Det är viktigt med sex och lust. Och det skapar lycka. Det visar två forskningsprojekt som jag har läst om. Det ena kopplar samman pengar, sex och lycka på ett … tja, oväntat sätt. Det andra är en ny vinkling på det jag skrev om häromdagen, nämligen att kvinnor har en tendens att nöja sig med halvtaskigt sex. Den andra sidan av det myntet är att för kvinnor finns en klar koppling mellan sex och lycka. (Så kanske det är också för män, men de forskningsrönen har jag inte tillgång till just nu).

Och omvänt är det lätt att tänka sig att avsaknaden av sex kan ge depressioner. Det innebär att det är lönsamt – också för arbetsgivare – att bidra till att deras anställda har större tillgång till sin lust. De blir helt enkelt mer lönsamma. Att inte fler har tänkt på det?
Det är just det som vi, Alexander och jag, tänker på när vi nu börjar erbjuda i första svängen en Lusteftermiddag på Spa och i andra svängen Lusthelger på Spa. Vi tänker oss att det skulle kunna vara de bäst investerade pengarna både på det privata planet och för arbetslivet. Lyckliga och glada människor jobbar helt enkelt bättre. I juni kan du ta dig till antingen Varberg eller Ystad för att möta oss, tala om lust, få spabehandling, stanna upp en liten stund och … njuta av livet! Du är hjärtligt välkommen.

Nu till den manliga forskningen om kopplingen mellan pengar, sex och lycka:

Forskarna David Blachflower, vid by Dartmouth College och Andrew Oswald vid University of Warwick i England lät 16 000 personer föra bok över sexuell aktivitet och lyckokänslor.
De kom fram till att sex och lycka har ett så starkt samband att de uppskattar att den som älskar en gång i veckan i stället för en gång i månaden höjer känslan av lycka lika mycket som om medelamerikanen skulle få en årslöneökning på 300 000 kr.

– Vi ser att pengar ger viss lycka, men inte alls så mycket som ekonomer tenderar att tro, säger David Blachflower till Softpedia.

Forskarna såg ingen koppling mellan hur mycket pengar någon har och hur mycket sex hon har. Alltså, folk som hade olika inkomstnivåer kunde ha lika mycket sex. Sex påverkar lyckokänslorna mer hos dem som är högutbildade och är hyfsat rika än de som är lågutbildade.

De lyckligaste personerna var de som fick mest sex och regelbundet sex; gifta personer eller de som hade en kärleksrelation. De hade 30 procent mer sex än singlar. Ett stabilt äktenskap gav en lyckokänsla som motsvarade en löneökning med 600 000 kr om året, medan en skilsmässa minskade lyckokänslan med motsvarande 400 000 kr.

Den ökade lyckokänslan gick inte att koppla strikt till äktenskaplig lycka eller mer frekvent sex. Men det finns ett samband mellan de ekonomiska resultaten och psykologiska observationer: Lyckliga människor är i regel mer sexuellt aktiva än andra.

– Många studier visar att deprimerade människor har mindre sex, säger psykologen och sexterapeuten Robert Hatfield vid universitetet i Cincinnati och talesperson för Society for the Scientific Study of Sexuality till WebMD . Och omvänt tenderar allså den som inte är deprimerad att ha sex oftare.

Det är inte fastställd vad det är som triggar vad, men det kan finnas fog för att tro att sinnet och sexualiteten ger varandra bränsle.

Och så till den kvinnliga forskningen om kopplingen mellan lycka och sex bland kvinnor:
Läs gärna blogginlägget om mediokert sex, där redogör jag för de här forskningsresultaten. Där fokuserar forskarna på hur kvinnor som är deprimerade, kanske på grund av ett dåligt sexliv, skulle kunna mötas på ett bättre sätt, till exempel i vården. Men framsidan av det myntet är ju faktiskt att sexuellt tillfredsställda kvinnor är lyckligare än andra. Sex är alltså väldigt viktigt för vår allmänna känsla av välmående.

Related

Ystad Saltsjöbad 3477938992763104874

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Hej! Jag kommenterade för ett tag sen i din blogg att jag var intresserad av att köpa Steget ut ur rädslan. Du skrev att det kanske gick att ordna om jag klarade engelska. Jag vill tacka för din vänlighet! Jag fick tag på boken till slut men jag uppskattar din genorositet! kram Helena

    SvaraRadera
  2. Lycka till med läsningen! För mig innebar den en revolution. Kram Charlotte

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item