charlotterudenstam

Intryck från Kina (2) Kontraster

För mig var Kina kontraster. Från det billigaste till det dyraste. Från det äldsta till det nyaste. Från det renaste till det skitigaste...För mig var Kina kontraster.

Från det billigaste till det dyraste.

Från det äldsta till det nyaste.
Från det renaste till det skitigaste.Den här bilden är tagen ett kvarter från en av de stora affärsgatorna i Beijing. Du ser de nya husen som sträcker sig mot himlen (jag är glad att jag inte var där mellan 2003 och 2007, då var tydligen hela staden en byggarbetsplats). Framför dem ser du rester av den gamla, traditionella bebyggelsen. På allt fler ställen rivs den. Nu finns bara spillror av dem kvar.

På flera ställen, både i Beijing och i Shanghai, kunde vi se stora muromgärdade områden. I öppningen i muren såg vi resterna av nedmejade kvarter. Här skulle byggas nytt.Nyrivet i Shanghai.
Samtidigt berättade vår guide att en traditionell inbyggd gård i Beijing, en hutong, kostade så där 20 000 kr för 20 år sedan. I dag är de värde 40 miljoner.

Det är klart att det är bra att det kommer nytt, att folk får bo bättre och så där. Men det finns så klart ett men.

Kina är, trots allt, en diktatur, och som sådan är det bara för regimen att peka med hela handen. ”Vi bygger en damm här, dränker två städer och flyttar 5 miljoner invånare någon annan stans”. Eller i mindre skala, riva det mesta av det gamla Beijing, till förmån för höghus, både att bo i, arbeta i eller gör affärer i. Det arbetet hade påbörjats redan för 25 år sedan. Fast då i mindre skala.

Det är inte helt lätt att fånga kontrasterna på bild. Här är ett exempel från Majas blogg. Hon bodde ett kvarter från fina gatan. Inne på affärer som Cloë kunde en hyfsat enkel topp kostade 7000 kr, runt hörnet, på Majas gata köpte man dvd-filmer och böcker (ytterst piratkopierade, visserligen) för fem kronor styck.

Jag måste säga att jag gillar Sverige. Välfärden. Nivelleringen – åtminstone i viss grad ;)

Related

kontrast 6185633881939093876

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item