charlotterudenstam

Mörkermännen: Ingen sexupplysning i Polen

Vet man inte så mycket om sex ökar naturligvis risken att bli gravid. Så är det i Polen. Tiotusentals tonåringar blir ofrivilligt gravid...Vet man inte så mycket om sex ökar naturligvis risken att bli gravid.

Så är det i Polen.

Tiotusentals tonåringar blir ofrivilligt gravida där, enligt etc.se

Och vilka tror du hindrar upplysningsverksamhet?

Rätt svar: Katolska kyrkan.


De där mörkermännen får det att kännas mörkt runt mig, trots att jag nu befinner mig i en av de ljusaste av dygn (sommarsolstånd i går).

Det är som att katolska kyrkan blundar för det faktum att unga människor har sex. Det är som att upplyser man inte om det och talar man inte om det, så finns det inte. Ungefär som de tre aporna. Så oerhört dumt.

Katolska kyrkan i Polen är enligt etc.se emot alla former av sexualundervisning som inte ligger i linje med kyrkans strikta värderingar (där man kan gissa att de åtminstone snackar för sex inom äktenskapet…)

Och skolorna lyder påbudet från kyrkan.

Till råga på allt elände är det svårt att få abort i Polen. Så dels blir många tonåringar föräldrar och dels tvingas tjejer till illegala aborter i hemlandet eller utomlands.

När grupper osm arbetar för sexualundervisning har genomfört enkäter riktade till tonåringar har de fått höra hur de som faktiskt ger sexundervisning i skolan (oftast präster eller djupt religiösa personer) säger saker som:

Kondomer är värdelösa. De skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Sex för njutnings skull är en dödssynd.

Eller så pratar man hellre om familj och religion.

– Det säger ganska mycket att sexualundervisningen i polska skolor istället kallas för ”utbildning om familjelivet”. I teorin är sexualundervisningen obligatorisk, men den prioriteras inte och ingen kontrollerar om skolorna verkligen har med ämnet. Och många skolor har inte det, säger Anka Grzywacz till etc. 

Hon menar att katolska kyrkan har ett starkt inflytande över landets politiker, och att detta även påverkar skolorna.

Så skolorna gör som kyrkan säger…. Och de vuxna också. Många föräldrar talar ogärna sex med sina barn enligt polska kvinnogrupper. Föräldrarna är så indoktrinerade av kyrkan att de också blir som aporna – alltså att om de inte säger något om sex, så uppmuntrar de heller inte till ”dödssynd”. (Är de glömska också… har de glömt hur de själva längtade efter sex som tonåringar?)

Så därför har tonårstjejer ingen att fråga. Mörkermännen leder med 2-0. Det är hemskt. Jag vill spruta en massa sol på dem alla!Related

sexundervisning 3688306569308975518

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Missa för allt i världen inte denna svenska journalists träffsäkra samtidsanalys. Krönikorna finns här:

  www.korta.nu/jc

  SvaraRadera
 2. Missa för allt i världen inte denna svenska journalists träffsäkra samtidsanalys. Krönikorna finns här:

  www.korta.nu/jc

  SvaraRadera
 3. Olof Olofsson10023 maj 2011 23:21

  Leve katolska kyrkan! 

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item