charlotterudenstam

Har vi hyfs?

” Om du inte har haft sex med en man, då är du väl oskuld?”är en typ av närgångna frågor som lesbiska kvinnor kan få till morgonkaffet. H...

Om du inte har haft sex med en man, då är du väl oskuld?”är en typ av närgångna frågor som lesbiska kvinnor kan få till morgonkaffet. Hur ohyfsad får man bli?

En sommar för mer än tio år sedan satt många jag kände och sträckläste Stjärnor utan svindel av Louise Boije av Gennäs.
Den låg i högar i pocket överallt.
En kvinna i övre medelåldern sa till mig: Du som har läst den, berätta hur de gör!

Jag kommer att tänka på den historien när jag läser dagens Sydsvenskan och en intressant debattartikel av Karin Tingstedt och Olof Lavesson.

Karin Tingstedt är vd för en idé- och reklambyrå i Malmö och Olof Lavesson är riksdagsleamot för (m). Men vad de ofta får närgångna frågor om är deras sexualitet. Karin lever med sin hustru och Olof lever med sin äkta man. Nu har Karin Tingstedt skrivit boken Vi som älskar kvinnor och Olof Lavesson har medverat i idéskriften Med blicken mot framtiden och handlar om rätten att vara sig själv.

Orsaken till att kvinnan i övre medelåldern ville veta hur ”de” gör är att Boije af Gennäs roman handlade om hennes kärlekshistoria med Kaja (Mian Londalen). Jag minns den som en bok om en häftig förälskelse och två mycket olika kvinnor som möttes, östermalmsflickan Sofie (Gennäs) och radikalfeministen Kaja. Det mötet var spännande i sig och så var kanske det lesbiska mötet en ytterligare krydda. Och för min bekanta också det som fick henne att ställa frågan: Hur gör de?

För just detta är en av poängerna i Lavessons och Tingstedts inlägg. Inlägget har rubriken ”Lite hyfs skulle inte skada”. För vad är det som gör att heterosexuella Svenssons känner att de har rätten att fråga om flators, bögars, bisexuellas eller transpersoners sexliv? Vad är det som gör att någon kan gå fram till en okänd bög på krogen och säga: ”Jag kan omvända dig?” Eller ställa närgångna frågor, eller komma med stereotypa påståenden som ”lesbiska sitter hemma och dricker te och bögar knullar allt som rör sig”? 

Jag undrar hur ofta det har hänt att någon okänd person har kommit fram till mig och ställt frågor – eller kommit påståenden om mitt sexliv. Du kan troligen gissa hur ofta det har skett. Jag kan inte påminna mig om att det någonsin har skett. Medan det för personer med andra som väljer att ha samkönat sex ofta får stå ut med det.

Vad ger majoritetssamhället rätten att vara så ohyfsad? Vad var det nu Anders Björk (m) sa till Carl Lidbom (s) i ett förhör i konstitutionsutskottet för en massa år sedan? Vet hut, tror jag det var. Och det är väl vad vi ska göra.

Eller följa den uppmaning som avslutar Lavessons och Tingstedts debattinlägg:
”Men lite hyfs är inte fel. Den som är så nyfiken på hur andra har det kan väl prova själv istället?”
Läs gärna hela deras text. Den är intressant, tycker jag.


Related

Sydsvenskan 2813763138387422195

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Spännande och intressant betraktelse, och kul att du gillade artikeln! :)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Bra där! Detta har jag själv råkat ut för i bekantskapskretsen där två kvinnor lever tillsammans. De bor i stan men har ett landställe och där florerar verkligen dessa fördomar!
  Efter ett glas eller två tar sig ofta grannfolket (som annars är väldigt rara människor),friheten att kommentera deras sexliv och val av partner och många försök har i början gjorts att omvända dessa kvinnor!
  Okunnighet, rädsla? Vad vet jag, men denna ohyfsade attityd går även igen i andra frågor som invandring osv. Sorgligt...

  SvaraRadera
 3. Tack Olof! Och Ilona, majoritetssamhället tar sig friheter, kanske av kunskapsbrist, kanske beroende på fördomar, kanske av dumhet...

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item