charlotterudenstam

Den skamliga kroppen?

Vad är det som gör naken hud till något skamligt? Varför betraktas den som oanständig eller generande? Jag har inte svaren, med läser i Aft...


Vad är det som gör naken hud till något skamligt?
Varför betraktas den som oanständig eller generande?
Jag har inte svaren, med läser i Aftonbladet att rädslan för bara bröst sprider sig. I en fransk stad får inte ens män gå topless! Var ska det sluta?

Vi lever i en märklig tid. Oskyldiga bilder på nakna barn kan tolkas som uttryck för pedofili. Tecknade serier med barn i sexuella situationer betraktas som ett brott, att visa vissa delar av kroppen offentligt klassificeras som förargelseväckande beteende. Dessa tre exempel är svenska.
Det händer alltså något med kroppen. För samtidigt som man skriker om förbud mot heltäckande kläder, så skriker man mot nakenhet. Hur ska vi ha det egentligen?
I den sydfranska staden Perpignan och i Kataloniens huvudstad Barcelona har gjort. Det är inte självklart att kvinnor OCH män får gå med bar överkropp. Jag blir lite fnissig när jag skriver det. Att kvinnors byst varit tabu att visa är ju känt som gammal, men en manlig torso? Vad ska vi göra med skulpturkonsten? Klä på dem?
Nu kan man alltså på flera håll i Frankrike få böter för en naken bringa. På somliga platser gäller förbudet överallt, på andra ställen att den nakna överkroppen inte får vandra runt på stan (och tjejer får heller inte promenera runt i bikini).
Pierre Parrat, Perpignans säkerhetschef, säger till tidningen Midi Libre:
– Vi påstår inte att den allmänna moralen försämrats. Men det finns folk som klagar.
Som exempel nämner Parrat en rugbymatch i Perpignan där massor av engelska rugbysupporters med bar överkropp hejade fram sitt lag. Det väckte anstöt hos en del andra.
Perpignans borgmästare, Jean-Marc Pujol, anser att allmän anständighet är en princip som det tummats på under senare somrar.
– Folk har frihet att klä sig som de vill, men att respektera andra är också viktigt.
Allt enligt Aftonbladet.
(Tack Alexander för länken).


Related

skam 4671379977299951194

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item