charlotterudenstam

Rädd för kärlek 3: Rädsla att bli uppslukad eller instängd

Du dejtar någon och attraktion uppstår. Ni fortsätter att träffas. Allt känns bra. Ända tills din dejt säger: – Vad ska ”vi” göra i morgon....


Du dejtar någon och attraktion uppstår.
Ni fortsätter att träffas. Allt känns bra. Ända tills din dejt säger:
– Vad ska ”vi” göra i morgon.

En gång för många år sedan började jag dejta en man, vi träffades några gånger. Han blev snabbt förälskad i mig och jag tyckte om att bli uppvaktad. Så började han prata om ”vi” och vad ”vi” skulle kunna göra någon månad fram i tiden.
Jag kände mig nästan kvävd, fick svårt att andas. Jag började dra mig undan. Han ringde mig och frågade var jag var och jag fick känslan av att ha min frihet beskuren.
Han ville så gärna, han ville så gärna med mig. Men han ville för mycket och jag kände mig fastlåst och ville känna mig fri. Jag ville bara dejta, inte fantisera om en framtid tillsammans.
Jag sa till honom att jag inte var beredd att gå från dejt till relation, men han fortsatte ringa mig. En väninna sa till mig att jag var otydlig, att jag borde säga: Jag vill inte ha en relation med dig. Så jag fick bita i det sura äpplet och verkligen säga nej till honom.
Sedan dess har jag inte haft någon kontakt med honom.
Så kan det gå.
Jag hade precis gått ur en lång relation när jag mötte den här mannen. Jag var inte mogen för en fast relation. För mig räckte det att bli sedd. Så vårt möte var helt feltajmat, åtminstone ur hans perspektiv (eftersom han längtade efter en varaktig relation).
Om du börjar känna dig fast i en relation, som att du är instängd, ungefär som jag gjorde, så kan du självklart välja att lämna relationen.
Men då kan det vara din primitiva rädsla som gjorde valet. När Alexander och jag möttes och han snabbt talade om ”vi” och om ”oss” jublade hela min varelse. Jag kände mig inte instängd, utan snarare inkluderad.
Det hade gått år mellan dessa båda händelser, när jag mötte Alexander vågade jag hantera hans starka kärlek till mig – och så bidrog det givetvis att jag var så starkt attraherad till honom.
Och börjar du känna dig instängd är det viktigt att du pratar med din partner, så att du inte flyr, bara för att din primitiva rädsla går igång.
Prata med varandra om rädslan att bli instängd – och ge varandra eget utrymme.
Se också till att umgänget med vänner blir en viktig ingrediens i relationen.
Lägg märke till om det finns kopplingar mellan känslan av instängdhet och svartsjuka.
Ett inte ovanligt sätt att fly för den som känner sig uppslukad eller instängd är att vara otrogen. Om du märker hur du söker dig utanför förhållandet, så börja titta på hur ni verkligen har det och hur du upplever det.
Och så prata om saken. Med varandra. Och om ni behöver, med andra.

Related

uppslukad 5133420965931539964

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item