charlotterudenstam

Blodet droppar!

Kom just att tänka på ett par urgamla historier… en liten ruggig en som slutade med ”Blodet droppar, blodet droppar…” och det liksom isade...Kom just att tänka på ett par urgamla historier… en liten ruggig en som slutade med ”Blodet droppar, blodet droppar…” och det liksom isade sig i ådrorna bara vid tanken…
Och så den om vampyren som kom in på baren och beställde in ett glas hett vatten, tog fram en blodfylld tampong och sa: Teatime.
Det ska alltså handla om blod. Eller snarare blodbrist. Eller både och.

Som kvinna som nyss passerat femtio är jag van vid mens och mensblod, jag är van att känna ägglossning, van att visa dagar vara lite rädd att hosta av rädsla att blöda igenom, har varit med om vita byxor som fått stora röda fläckar, van vid att omgivningen börjat muttra om pms, dagar då de har uppfattat mig som mer hetsig än vanligt.

Och så i början av hösten så går veckorna. Inget blod. Däremöt börjar jag då och då känna en värmevåg skölja över mig. Först kopplar jag inte ihop de två. Klimakterium, övergångsbesvär, menopaus är inget stort samtalsämne.

Så börjar jag förstå att hettan är det som vissa kallar vallningar, andra för svallningar. Flera gånger om dagen fick jag små svettpärlor i pannan, heta händer varm överkrop och ville snabbt kyla av mig, ta av ett lager kläder, tills temperaturen några minuter senare återgick till det normala. Och på natten var det ibland täcke av, ibland täcke på.

Jag skaffade mig kinesiska solfjädrar och pratade om värmen i kroppen. ”Nu får jag en vallning”. ”Det syns inte”, säger några artiga damer. Jag inser att jag knappt hört någon prata om det, bara mer så där allmänt om att det känns varmt, men inte ”nu har jag en vallning”. Jag inser att jag hört en massa prat om klimkteriekärringar, men egentligen hört väldigt få som inordnat sig i den kategorin. Kanske är det för att det är ett tecken på åldrande och att det inte är lika charmigt som männens gråa tinningar med dess ”charm”.
Hur som helst. Det var granska besvärande med den här ostyriga värmeväxligen. Jag kunde inte riktigt förutspå den. Det var jobbigt att känna mig kladdig. Jag som är en människa som svettas minst sagt måttligt i vanliga fall.

Lägg märke till att jag skriver i imperfekt här.

För det kom sig så att jag lärde känna Blanche som är zonterapeut och hon sa att hennes specialitet nog kunde hjälpa mot övergångsbesvärt. Och i samma veva mötte jag Stella som sa att hon hade naturpiller som hade gett henne mensen tillbaka.

Jag trodde väl så där på båda två. Men jag är ju nyfiken av mig och beredd att pröva. Så jag började med zonterapi en gång i veckan. Efter någon månad kom Stellas piller. Två och en halv vecka senare försvann vallningarna. Och nu, efter precis en månad med pillren och nio gångers zonterapi så fick jag mens häromdagen.

Vet inte riktigt vad det här betyder. Kanske är jag inte i klimakteriet just nu? Jag har kanske hoppat tillbaka lite i tiden. Det är hur som helst en spännande utveckling. Och just nu känns det som att jag hellre låter blodet droppa, än att ha vallningar.
Tack kära Blanche och Stella.

Related

zonterapi 5240412025257061074

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Men så härligt! Mensen kan jag gärna mista, men svettnigar och andra besvär med torra slemhinnor, bräckligare benstomme, och tröttare hud, som förutspås när östrogenet lägger ner, det känns inte lockande!

    För övrigt är klimakteriet en lång process som sträcker sig över ett decennium eller två så där är vi båda två, men menopausen har inte inträtt än. Den kommer efter sista mens och där hjälper pillren till att hålla ordning på torpet. :-D

    Kram på dig!!

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item