charlotterudenstam

Kärlekens språk 2: Kvalitetstid

Din partner kanske vill gå på tantrakurs med dig. Tycker du att det är viktigt att spendera tid med din partner? Att det är bara ni två ...

Din partner kanske vill gå på tantrakurs med dig.

Tycker du att det är viktigt att spendera tid med din partner?
Att det är bara ni två tillsammans?
Då är ditt främsta kärleksspråk kvalitetstid.

Här fortsätter jag min genomgång av de fem kärleksspråk som Gary Chapman skapade i början av 1990-talet. I förra inlägget handlade det om bekräftande ord och nu är det alltså dags för det som Chapman kallar kvalitetstid.

(Senare kommer jag kanske också att gå in mer på Calle och Jennie Rehbinders vidareutveckling till 9 språk – där deras inspiration också kommit från Chapman).

Kvalitetstid handlar om att ge någon din odelade uppmärksamhet. Det kan handla om allt från att ha ett förtroligt samtal, till att göra någonting tillsammans, bara du och din partner. Det räcker inte med att sitta bredvid varandra i tevesoffan… ni behöver göra något tillsammans (där förtroliga samtal för vissa är det allra viktigaste).

Tänk tillbaka på tiden då du och din partner började dejta (eller tänk på det som en möjlighet om du är singel). Tänk på vad ni gjorde tillsammans.

Jag vet att jag under förälskelseperioder gett min partner praktiskt taget all uppmärksamhet och där det mest känts som irriterande avbrott att gå till jobbet. Under den tiden är det lätt att titta sin partner djupt i ögonen och hänga med på allt som hand eller hon vill. Det viktiga är att få göra saker tillsammans.

Och är det så att detta är det sätt din partner förstår kärlek är det viktigt att ni fortsätter att ha förtroliga samtal och göra saker på tu man hand.

Och är det så att du känner att det har skett en förändring till att ni spenderar väldigt lite kvalitetstid med varandra och du har märkt att stämningen mellan er har förändrats, så kanske det är dags att börja fundera på om ni ska göra något åt det.

I en längre relation är det lätt att börja ta varandra för givet. Var och en sköter kanske sina sysslor, underhåller sina intressen, gör sin grej… och tappar bort en del av den närhet som fanns i början av en relation. En del kanske till och med tänker: ”Nu har jag fångat honom eller henne och nu kan jag slappna av.” Men vem vill ha en relation med någon som inte bryr sig… eller som ger väldigt lite tid.

Det kan till och med vara så att det kan krävas lite ansträgning för att lyckas med det där med kvalitetstid. Det skulle ju kunna vara så att din partner väldigt gärna vill göra något tillsammans med dig. Att det känns väldigt viktigt. Men du är inte särskilt intresserad av att plocka svamp, lyssna på klassisk musik, lära dig mer om viner eller gå på tantrakurser. Men om du vet att din partner tycker att det är viktigt och det dessutom skulle innebära att hon eller han känner att du därmed visar att du bryr dig om och älskar – så kanske det kan vara värt att göra någon av de där sakerna. Det kanske till och med kan visa sig att du kan börja tycka om det?

I nästa inlägg i serien ska jag gå in på en dialekt av kvalitetstid, närmligen förtroliga samtal… för det kan kräva lite annat. Till exempel konsten att lyssna.

Jag återkommer alltså till det.

Här lite att tänka på när det gäller kvalitetstid:

1. Fråga din partner vad hon eller han heltst vill göra tillsammans med dig. Gör varsin lista med saker som ni vill göra tillsammans.
2. Jämför era listor och bestäm er för att göra tre saker från varandras listor. Ta fram almanackan och planera in tiden.
3. När ni genomför aktiviteten – gilla läget. Visa din partner uppskattning. Ni har kommit överens tillsammans om att göra det här. Det är oerhört viktigt att du varken gnäller eller surar när ni gör något från din partners lista.

Related

Rehbinder 4576525461309349861

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item