charlotterudenstam

Lördagsövning: Var frukosten

Stellas, Blanches och min frukost på midsommardagen 2011. Så här på midsommardagens morgon kanske du är ensam framför datorn. Pröva då a...

Stellas, Blanches och min frukost på midsommardagen 2011.

Så här på midsommardagens morgon kanske du är ensam framför datorn.
Pröva då att vara i meditation en stund.
Övningen går alltså ut på att vara istället för att göra.

Jag kan byta perspektiv med en liten tanke. När jag märker att jag gör något, till exempel går fram till vattenvärmaren för att hämta den i köksfönstret och känner att det finns lite stress i det, så byter jag och blir den som ska hämta vattenvärmaren. 

Under de här omständigheterna är det kanske svårt att vara i meditation, men jag valde bilden i alla fall för jag tyckte den var rätt kul. Konstnären heter Robert Jessup och är amerikan, född 1952.
Ytligt sett syns inte särskilt mycket. Mitt tempo minskar marginellt – och det som händer är att rörelsen blir ett varande. När jag rör mig genom köket gör jag det utifrån varande, utifrån meditation. Och lugnet sprider sig inom mig.

Jag kan allt oftare komma på mig själv med att göra och så liksom knäpper jag med fingrarna inombords och blir i varande. Jag vet inte hur lätt eller svårt det är om du är otränad, jag vet bara att den här perspektivförskjutningen gör att jag stressar ner, lugnet infinner sig.

Att vara i meditation, är en så vilsam spejs. Jag kan stå i köket och behöva diska grytan från i går… och så går jag över i meditation och är diskningen. All ansträngning försvinner. Det är nästan magiskt.

Du kan träna exempelvis på det du behöver handdiska. I stället för att diska blir du diskningen. Pröva också att medvetet gå ner något i tempo. För handen på hjärtat – hur bråttom är det? Vad spelar det för roll om diskningen tar en minut längre eller inte?
Se hur länge du kan stanna där i det här behagliga meditationsläget. Kanske blir det en massa på och av… alltså att du kommer på dig själv med att börja stressa… för då tillbaka dig själv i meditation.

Till din hjälp kan du ha din andning. Lägg märke till din andning när du diskar. Diskning är så pass repetetitivt och enkelt att du borde kunna göra det även om du fokuserar på din andning. 

Gör ett, två eller tre moment i meditation… och lägg märke till hur det påverkar din dag.
Och njut av sommaren… de här de längsta av dagarna på året.

Jag lyssnar på Eckhart Tolle och inser att det jag beskriver handlar om närvaro. Alltså diska i närvaro... då förändras allt.

Namaste!

Related

varande 9138998463752776263

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Blanche Engberg25 juni 2011 15:34

  Perfekt!

  SvaraRadera
 2. Hi, hi,jag brukar säga, eller rättare sagt tänka, Gör! och det räcker för mig att komma in i varandet. dvs det där du beskriver att i stället för att diska bli diskningen. Jag håller med, det är magiskt! Kram på dig! (uppenbart står "gör" för olika saker för dig och mig)

  SvaraRadera
 3. Det är intressant med den där typen av skillnader... men det viktiga är ju ändå att du går in i varandet och får möjlighet att slappna av.
  Kram

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item