charlotterudenstam

Forskning:Akta dig för Harlekin om du vill ha sjysta relationer.

Det finns kvinnor som läser en kärleksroman om dagen. Du vet de där som brukar finnas i kiosker och som slutar med en kyss på sista sidan....Det finns kvinnor som läser en kärleksroman om dagen.
Du vet de där som brukar finnas i kiosker och som slutar med en kyss på sista sidan.
”Och så levde de lyckliga i alla sina dagar”.
Den typen av böcker är en fara för verkliga relationer och sexuell hälsa, menar den brittiska relationspsykologen Susan Quilliam enligt Dagens Nyheter.

När jag 10-12 år älskade jag att läsa serietidningen Starlet. I varje nummer fanns då en tecknad serie där en ung kvinna blev kär i en ung man (som hade kunnat sitta på en vit häst) och efter många turer så slutade det alltid med att de båda kysstes och jag och alla andra läsar(innor) visste att nu var lyckan fullständig.

Det förekom aldrig sex i Starlet. Aldrig ens hintar om sex. Det var aldrig farliga omfamningar i strandkanten… nej det var kysk, romantisk kärlek och där det kunde vibrera i min tolvåriga kropp av längtan efter att bli någons prinsessa.

Jag skriver om det där i min bok ”Ingen skam i kroppen – frigör din sexuella kraft” och reflekterar över att många tjejer läste Starlet och liknande tidningar och böcker, medan många killar kollade på mer pornografiska produkter och längtade efter sex.

Jag växte ifrån Starlet. Jag läste väl en och annan Harlekin-bok, men tyckte rätt snabbt att de både var trista och förutsägbara. Kanske något i mig inte heller trodde på den kyska kärleken, även om jag inte var helt medveten om det då.

Men många kvinnor läser de här böckerna och det finns massor av kvinnor som läser många sådana här böcker och jag kan ju gissa hur de påverkar deras bild av kärlek och romantik. Det riskerar att bli ett rosa overkligt skimmer omkring det och en fullständig brist på beredskap på vad som faktiskt också tillhör relationer, till exempel sex, konflikter, starka känslor av allehanda slag. Och om min verklighet vore Harlekin-världens skulle ju min värld eller min relation kunna skakas i grundvalarna redan vid första konflikten, första tjafset, första gången jag inte kände mig sedd, beundrad eller lyssnat till eftersom det skulle bryta mot grundlagen: ”Och så levde de lyckliga i alla sina dagar.”

Och det verkar vara vad Susan Quilliam också har kommit fram till. I senaste numret av det brittiska vetenskapliga magasinet Journal of Family Planning and Reproductive Health Care berättar man om Quilliams rapport.

Hon säger att väldig många som söker sig till terapi hos henne och hennes kolleger gör det på grund av kärleksromanerna – och då alltså specifikt de där av Harlekin typ (alltså inte de böcker som brukar kallas som chick lit, som till exempel böckerna om Bridget Jones).
I vissa länder står den här typen av böcker för närmare hälften av all såld skönlitteratur!
Och tänk dig då att en kvinna läser en sådan bok om dagen och ställer det mot de timmar sexualundervisning hon får under sin livstid (några enstaka timmar förmodligen).
Quilliam menar att den där obalansen kan leda till att kvinnorna får förvridna förväntningar.
”Vi försöker lära ut att sex kan vara underbart och förhållanden kärleksfulla, men de är aldrig perfekta. Att idealisera dem leder till brustna hjärtan”, skriver Susan Quilliam.

Hon har också lagt märke till att kondomer bara nämns i en av tio av de där göckerna och ofta väljer hjältinnan bort kondom för att ”inget ska komma emellan” henne och killen. Och det kan såklart leda till att läsarna blir negativt inställda till kondomer.

”Jag hävdar inte att all romantisk fiktion är fel eller ond”, skriver relationspsykologen Quilliam ändå, men avslutar: "Ibland är det bästa vi kan göra för våra klienter att be dem lägga ifrån sig böckerna”.
Så läs något annat i sommar!, , , , , ,

Related

terapi 146581010750189960

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item