charlotterudenstam

RFSU:s Sverigebarometer: Gratis i Skåne kostar pengar i Västerbotten.

Jag läser på Sydsvenskans ledarsida om att de håller med RFSU:s ordförande Åsa Regnér om att det saknas politisk vilja till att se ti...Jag läser på Sydsvenskans ledarsida om att de håller med RFSU:s ordförande Åsa Regnér om att det saknas politisk vilja till att se till så att unga människor lätt kan få tag på preventivmedel (med en hög abortfrekvens som konsekvens).

Sydsvenskans bild talar för sig själv:
Sol, värme, naken hud … Sommaren är en tid då många nya relationer inleds.
Samtidigt stänger åtskilliga ungdomsmottagningar runt om i landet för semester.
Det Åsa Regnér siktar in sig på är att RFSU:S Sverigebarometer 2011 visar att det ser väldigt olika ut i landet. De går så långt som till att säga: 

Var du bor är avgörande för din sexuella hälsa.
”Särskilt oroväckande är de stora skillnaderna för unga. P-piller är gratis för en 19-åring i Skåne. En jämnårig i Västerbotten kan få betala ända upp till 600 kronor beroende på sort. Det kan vara mycket pengar för en ung kvinna. Dessutom: tre av fyra av de viktiga ungdomsmottagningarna stänger eller drar ner på öppettiderna i sommar. Möjligheten att hämta gratis kondomer, få akutpiller eller p-piller utskrivna minskar rejält.”

– Mycket tyder på att antalet sexuella kontakter ökar under sommaren och oskyddat sex är vanligare. Då är det allvarligt att unga människor inte kan gå till en ungdomsmottagning, säger Åsa Regnér, generalsekreterare, RFSU i ett pressmeddelande.

Sverigebarometern innehåller också en sammanställning och analys av Socialstyrelsens statistik över aborter 2010. Flest tonårsaborter utfördes på Gotland, 32,1 per 1000 kvinnor . Blekinge har lägst andel tonårsaborter med 14,7 per 1000 kvinnor.

– Vi hoppas att socialminister Göran Hägglund tar resultaten i Sverigebarometern på allvar. Det är orimligt att till exempel subventioner för p-piller är olika beroende på var i landet du bor. RFSU har länge efterfrågat en nationell strategi för arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa. Det är dags att ta fram en sådan strategi nu, säger Åsa Regnér.


Och jag håller givetvis med henne.


, , , ,

Related

Åsa Regnér 4984423212845120232

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item