charlotterudenstam

Att våga se dem som skäms.

Caroline Engvall är modig.  Hon vågar se, möta och skriva om dem som skäms till självdestruktivitet.  I tevesoffan och i tidningar ta...

Caroline Engvall är modig. 
Hon vågar se, möta och skriva om dem som skäms till självdestruktivitet. 
I tevesoffan och i tidningar talar hon om unga, 
killar och tjejer som låter sig utnyttjas sexuellt. 
För att de saknar självkänsla och egenvärde och medvetet bestraffar 
och skadar sig själva. 

När jag var på semester i Thailand låg Caroline Engvalls första bok ”14 år till salu” på hotellet vi bodde. Några timmar senare hade jag läst Tessans berättelse… tjejen som först blev våldtagen och sedan började sälja och ge bort sex. Som tog emot stryk. Som dövade sin ångest med sex. Som så småningom hittade tillbaka till sig själv och som i dag lever ett ”vanligt” liv. Mer om den här.

Till Caroline Engvall strömmade mejlen in. Det visade sig att Tessan inte alls är ensam. Tyvärr inte är ett undantag. Utan att det finns många, alltför många, tonåringar som fyller hål i själen med att låta sig utnyttjas sexuellt. 

Fler killar än tjejer faktiskt. (Forskning visar också att det finns fler män som prostituerar sig än kvinnor, men det talas det väldigt lite om.) Killar som låter sig penetreras av män och därmed skäms dubbelt. För samkönat sex är fortfarande mer skambelagt än heterosex. 

Tre av dessa unga människor har öppnat sig för Caroline Engvall som möter dem i sin nya bok ”Skamfläck”. Två tjejer och en kille. 

Till Sydsvenskans reporter säger Caroline Engvall: 
–  Många som hörde av sig trodde att de var helt ensamma om det här och har inte sökt hjälp på grund av skuld och skam. De tycker ju att allt är deras eget fel eftersom de själva tagit kontakterna och ställt upp frivilligt. 

Men vilka är de här ungdomarna? Det handlar inte i första hand om ungdomar som själva har erfarenhet av sexuella övergrepp.

– Grunden är alltid någon form av hål i själen. Men det behöver inte bero på övergrepp, misshandel eller missbruk i familjen. Det kan handla om föräldrarnas skilsmässa eller ett syskon som varit sjukt. Någon form av trauma eller brist på kärlek och uppmärksamhet, säger Caroline Engvall till Sydsvenskan. 

Ofta känner sig de här ungdomarna väldigt ensamma, ensamma med sina trauman, ensamma med skammen, ensamma om att veta att de ger bort eller säljer sin kropp för att slippa smärtan en liten stund, men där den dunkar tillbaka väldigt hårt. Ungdomar vars betyg rasar, liv ibland förstörs och som omges av vuxna som inget vågar se eller förstå. 

Vi som är föräldrar till tonåringar behöver se vad som sker. Vi behöver tala med våra tonåringar om sex. Vara öppna för att lyssna på våra tonåringars frågor. Och ta emot dem om de råkar illa ut. Och inte skambelägga den trasiga tonåringen vi har framför våra ögon. För den tonåringen vet redan att hon eller han skadar sig själv. Det blir definitivt inte bättre av en fördömande förälder (och rädslan för det kan lägga salt i såren. Det vet jag.) 

Förutom att Caroline Engvall lyfter fram de här ungdomarna (tack!) så vill hon också göra något konkret för dem. Därför har hon startat en hjälpsajt på nätet som heter Inte till salu

Ta kontakt om du behöver hjälp. Det är du värd!
a href="http://bloggar.se/om/Caroline+Engvall" rel="tag">Caroline Engvall, , , , , , ,

Related

unga 7739386156955577106

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Caroline Engvall29 augusti 2011 19:00

    Vilka väldigt fina ord, Charlotte. TACK! Har lagt upp din blogg på min sida "Författare Caroline Engvall" på Facebook, titta gärna där.

    SvaraRadera
  2. Tack Carolin! För ditt fantastiske arbete du gör. Jag arbetar med och för tonårstjejerna som har detta självskadebeteende och det är fantastiska ungdomar och jag gläds åt varje möte med dem med stor respekt,Vuxenvärlden behöver verkligen värdera om sina synsätt och hur de bemöter våra gemensamma tonåringar!!!! Vi är förebilder! Mvh Susanne Rosén

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item