charlotterudenstam

Forskning: Är du en y-man i riskzonen?

Farlig förebild? Alltså, vi har faktiskt skämtat om det många gånger.  Att det är något särskilt med manliga namn som slutar på y.  ...

Farlig förebild?
Alltså, vi har faktiskt skämtat om det många gånger. 
Att det är något särskilt med manliga namn som slutar på y.
 Sonny, Ronny, Tommy, Lenny, Conny, Jonny… 
att det är en klassmarkör över den där bokstaven. 
Nu visar en studie från Handelshögskolan att de löper 2,5 större risk 
än andra män att hamna bakom lås och bom. 


Nu finns det en väldig massa framgångsrika y-män. 
Aftonbladet lyfter fram fyra av dem. Komikern Ronny Eriksson, racerföraren Kenny Bräck, speedwaykungen Tony Richardson och forskaren Ronny Ambjörnsson. 


Trots det har y-namnen för mig haft en air av raggarbil över sig. Jag har sett för mig unga vuxna som samlats vid stora amerikanare, arbetarklasstjejer och killar, som sedan gökat i sina fina bilar, där tjejerna blivit på smällen och sedan har de fått en son, som naturligtvis ska ha ett lite tuffare amerikanskt namn. 


Det finns naturligtvis en väldig massa andra skäl till och omständigheter kring att killar får y-namn. Men det visar sig alltså att det ligger något i mina fördomar. 


Mikael Söderström och Erik Segerborg, Handelshögskoaln, har skrivit magisteruppsatsen ”Prison and prejudice: The Y-name syndrome”. 
 – Vi vet inte vad det beror på, men faktum är att män med y-namn löper 2.5 gånger större risk att hamna i fängelse än andra, säger Erik Segerborg till Aftonbladet.

–  Det här fenomenet har diskuterats på populära internetforum och vid fikabord. Men det är först nu som det granskats mer vetenskapligt, fortsätter Erik Segerborg, till DN.


De testade också om det finns fördomar mot namn som svarar på Y, genom att visa upp två identiska cv:n på de fiktiva männen Carl och Ronny – men det blev ingen skillnad. 
I Aftonbladetartikeln berättar artisten Lennie Norman, som valt en lite mer feminin stavning av sitt namn: 
– Riktiga y-killar var inte att leka med. 


Nu är det ju så att de flesta y-killar har blivit lite till åren komna. Föräldrarnas raggarbilar är sedan länge på skroten och själva har de massor av grått i håret. Så den farliga tiden är säkert förbi. Risken med y-namnen har förmodligen nästan helt bleknat bort. 


Undrar om det går att hitta liknande mönster i modernare namn än y-namnen? 
Vi vet ju samtidigt att det vanligaste vd-namnet under många år var Göran och att det numera är Anders. 


Det är något med män och namn. Finns det motsvarigheter bland kvinnors namn, månne? 
Jag har inget exempel på rak arm, men det kanske du har?

Related

y-män 3472486329487852486

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Jag har gjort en undersökning bland mina bekanta och konstaterar att män med namn som slutar på S tappar håret 2.5 gånger oftare än andra män. Jag vet inte varför bara att det är ett faktum i min bekantskapskrets. Så se upp alla ni kids med namn som slutar på S ni kanske tappar håret när ni blir stora... 

    SvaraRadera
  2. Charlotte Rudenstam18 oktober 2011 10:45

    Jag har också gjort en privat undersökning som visar att BÅDE män och kvinnor som har namn som slutar på -e har mer humor än genomsnittet av befolkningen ;)

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item