charlotterudenstam

Film: Hur har du det med paroxysmerna?

Den gär kvinnan var intagen för hysteri på franskt sjukhus av doktorn Jean-Martin Charcot . Tänk om någon fattat vad det handlade om?...Den gär kvinnan var intagen för hysteri på franskt sjukhus av doktorn Jean-Martin Charcot. Tänk om någon fattat vad det handlade om? Tänk om någon sett kvinnans behov och inte sjukdomsförklarat henne!


Synen på kvinnans sexualitet har varit - och kanske fortfarande är - märklig.
En intressant bild fick jag när jag såg den nya komedin ”Hysteria”.
Rolig, tankeväckande - och en film som kan öppna för samtal.
Se den.
Under 1800-talet, ja fram till i mitten av 1900-talet kunde kvinnor drabbas av hysteri. Som du kanske vet handlar det om livmodern och att livmodern skapar tillstånd i kvinnan som hon inte riktigt kan styra över, tänkte man.
Så när en kvinna höjde rösten, hävdade sina rättigheter, blev irriterad, gnällig - tja mänsklig, så var det lätt hänt att hon sjukdomsförklarades. Hon var hysterisk.
I filmen ”Hysteria” som baseras på en sann historia, sökte massor av kvinnor läkarhjälp för sin hysteri. En läkare kom på den briljanta idén att stimulera kvinnans underliv tills hon fick en paroxysm och då blev hon snäll och lugn.
Bilden är obetalbar. En fullt påklädd (nåja) kvinna ligger i en slags gynstol. Över hennes nederkropp finns ett förhänge, innanför vilket doktorn sticker in sin hand för att börja massera bort hysterin. 

Det var ingen som vågade se, verkar det som, något samband mellan massagen och kvinnans sexualitet. Det fanns nämligen också en föreställning om att kvinnor inte kan njuta.
Då vulvamassagen fram till paroxysm var alltså rent medicinskt och ett sätt att göra kvinnor, tja, vad ska jag säga, mer lätthanterliga.
Och det vet ju de flesta kvinnor att det känns rätt skönt efter en orgasm. Att lugnet och avslappningen kan infinna sig.
I filmen finns det en rad komiska scener, med påklädda damer och doktorer som blir trötta i händerna av allt gnuggande... och hur det leder till en ny uppfinning, som finns i många kvinnors hem idag... 
Men det mest tragikomiska är för mig just det faktum är bristen på koppling till sexualiteten, bristen på kopplingen till kvinnan, bristen för förståelse för att kvinnor både vill och behöver och har rätt till ett eget liv.
Tror sjutton att engelska medelklasskvinnor, som inte ens fick arbeta, som inte fick rösta, som inte fick ärva särskilt mycket, som typ inte fick göra särskilt mycket, att de blev frustrerade. Hade de dessutom en man som då och då genomförde sjuminutersknull utan minsta tanke på att tillfredsställa kvinnan, eller på att kvinnor kan och vill njuta, tja... hur kul liv är det?
Så se filmen och spegla din egen syn på kvinnans roll i samhället i allmänhet och kvinnans sexualitet i synnerhet.

Maggie Gyllenhaaal gör ett härligt porträtt av en kvinna som står på sig - vad än världen säger!

Related

vibrator 3132094515102885360

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item