charlotterudenstam

Svenskarnas sexvanor 5: Lär sig sex genom att älska

De flesta svenskar lär sig mer om sex, genom att helt enkelt ha sex. Och många lär sig genom att prata med sin partner. Men kuns...De flesta svenskar lär sig mer om sex, genom att helt enkelt ha sex.
Och många lär sig genom att prata med sin partner.
Men kunskapskällorna för unga kvinnor och unga män är lite annorlunda. Unga kvinnor lär sig av att läsa i tidningar och använda sexleksaker och unga män genom att titta på porr, i högre utsträckning än andra.
I många år har jag lett kurser för människor som vill känna sig tryggare när de ska tala inför en grupp. Som jag ser det går det inte att göra en sådan kurs helt teoretisk. För att någon ska kunna bli bättre på något krävs att de prövar själva: Att de ställer sig framför gruppen och testar hur det känns.

Och självklart finns det vissa likheter mellan den situationen och att ha sex. Det är en sak att älska eller ha solosex i teorin, en helt annan att ha det i verkligheten. Och hur ska man kunna lära sig en teknik eller ett sätt att beröra utan att pröva själv?

Därför känns Viagra-rapportens svar på frågan: Hur lär du dig mer om sex och kärlek som rätt naturlig. Alltså att mer än hälften av männen och två av fem kvinnor lär sig genom att testa. Det känns också glädjande att två av fem män och en knapp tredjedel av kvinnorna väljer att tala med sina partners om sex och kärlek och känner att det lär dem mer.

Att vi lever i en tid då nätet blivit allt viktigare är tydligt, eftersom det är fler män som finner fakta på nätet än genom att läsa böcker eller tidningar, medan kvinnor gör det i samma utsträckning (läser bok, tidning och på nätet).

Ungefär en av åtta - gäller både män och kvinnor - lär sig mer om sex genom att onanera. Och det är ju ett alldeles utmärkt sätt att lära sig... genom att först lära sig vad man njuter av är det också lättare att få ett bra möte med en partner (förutsätt att man vågar kommunicera om det.)

Vården får inte särskilt mycket cred i den här undersökningen. Bara några enstaka tycker att de får lära sig mer om sex och kärlek den vägen. Det är ett dåligt betyg till exempelvis barnmorskemottagningar tycker jag. Där borde kärleken och sexualiteten verkligen stå i centrum!

Ett alternativ som inte finns med är: Genom att gå en kurs eller workshop. Det hade varit intressant att se hur vanligt det är, med tanke på att vi är en del av den branschen (även om våra workshoppar mer handlar om attityd och som på sikt kan leda till ett bättre sexliv.)
Själv har jag lärt mig en massa på sexsibilitycoachutbildningen och en rad tantrakurser.

Testa du också!
För hur lär du dig mer om sex och kärlek?
Eller betraktar du dig som fullärd på det området?

Related

älska 922778373316201092

Skicka en kommentar Default Comments

  1. marie.eklipanovska16 januari 2012 10:05

    Jag har förstått att rätt partner betyder mycket. Rätt inställning till lust likaså. Och mognad ger mod!
    Kram,

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item