charlotterudenstam

Forskning: Sex och smitta. Frihetskänsla ökar risktagandet.

Hur ser vi svenskar på risker när det gäller sex?  Alltså risker när det handlar om könssjukdomar?  Och är det så att vi tar andra risk...
Hur ser vi svenskar på risker när det gäller sex? 

Alltså risker när det handlar om könssjukdomar? 
Och är det så att vi tar andra risker när vi är utomlands jämfört med hemma i Sverige? 
Känns det tryggare att ha sex med en svensk än med någon från ett annat land?

Könssjukdomar finns överallt. Den som har oskyddat sex tar en risk - oavett med vem han eller hon har sex. Och ser man till svenskens riskbeteende utomlands, så ligger Thailand och Spaninen i topp för de länder utanför Sverige där svenskar skaffat sig en könssjukdom.
Men det gäller inte skåningar. För det vanligaste smittolandet utanför Sverige är … Danmark för skåningen.
I Malmö bor det 300 000 människor. Med citybanan ökar känskan av att bo i en storstad. Men bara 20 minuter bort, med samma citybana ligger Nordens i särklass största stad: Köpenhamn. Och för en del Malmöbor kan Malmö kännas som en mindre förort till den stora danska staden.
I Sverige finns en restriktivare syn på sexualitet än i Danmark. Vi är omgivna av fler regler och det finns tuffare smittskyddslagstiftning för att minska sexuellt risktagande. Så måste en svensk som exempelvis fått en klamydia-diagnos berättade vilka hon eller han har haft sex med, både för att nysta fram smittspridare och för att behandla så många som möjligt och minska förekomsten av könssjukdomen.
I Danmark kan man testa sig anonymt och har inte samma skyldigheter som i Sverige.
I Danmark finns också en massa som är förbjudet i SVerige... i Köpenhamn kan man kryssa mellan strippklubbar, bordeller och bastuklubbar. Det kan vara ett eldorado för den som vill utforska sin sexualitet eller som vill testa gränser.
En fråga är då hur svenskar, eller snarare skåningar, beter sig sexuellt när tar tåget över Öresund.
Är det så att vi gör andra riskbedömningar när vi åker till Danmark.
Forskarna Jack Lukkerz och Emma Skarpås vid Malmö högskola har börjat studera det i projektet “Sexualiteter i Öresundsperspektiv.” Deras första studie skrapar bara på ytan... men säger i alla fall en del.
De har intervjuat skåningar som har ett socialt liv i Danmark och dessutom har 450 personer svarat på en nätenkät. Undersökningen är för liten för att vara vetenskapligt säker, men det ger en bild av läget.
Och visst åker skåningar till Danmark för attt ha sex - trots att riskerna är större där - för i Köpenhamn är det fler som har de flesta könssjukdomar än i Sverige (som hiv, klamydia och syftilis.)
– Många som åker till Köpenhamn söker en känsla av frihet. En del känner att de reser från en heteronormativ värld här i Skåne, och sådana normer kan påverka risktagandet. Om det finns mycket som inte är tillåtet i ens hemmiljö kan det sporra en att göra fler saker. Känner man sig fri är man i allmänhet också benägen att ta mer risk, säger Jack Lukkerz till Helsingborgs dagblad.
Läs gärna hela artikeln i HD.

Och här kan du hämta forskningsrapporten.


Så här berättar Jack Lukkerz om projektet för mig:


Studien ska betraktas som en ögonblicksbild och som ett avstamp till vidare studier, eftersom fältet dels inte beforskats tidigare, dels väcks det en mängd nya frågor när man närmar sig frågan. 

I rapporten tittar vi bl.a. på sambandet mellan Danmark och Sverige vad gäller överföring av STI, och i Skåne (men inte i övriga Sverige) uppges Danmark som det land man oftast fått en STI, i de fall man fått en utomlands. Det är också så att Köpenhamn har en avsevärt högre incidens (förekomst av en viss STI per 100 000 inv) jämfört med Nordsjälland och Skåne.
Vi vill naturligtvis inte varna för Köpenhamn, utan snarare stärka det förebyggande arbetet och nätverket preventörer emellan på ömse sidor Sundet. 
Det handlar egentligen om att Köpenhamn, likt de flesta storstäder, har ett helt annat utbud av arenor för sex, som klubbar, massagekliniker, gaysaunor, strippklubbar, swingersklubbar mm, och det lockar naturligtvis oss som bor i en del av världen där utbudet inte är lika stort. Skillnaden till många andra områden är att vi har närhet som är få förunnad - på 30 min kan du uppsöka en stad med ett utbud som slår allt annat i Norden :-) 
Vi har här gjort ett antal fältstudier, men det är som mest tydligt här att vi mest har skrapat på ytan. 
Kontakter med danska kollegor ger vid handen att det uppskattningsvis finns 800 massageklininker i Storköpenhamn. Alla erbjuder inte sexuella tjänster, men en hel del lär göra det. Sedan tillkommer också skillnader i lagstiftning: sexköpslagen, smittskyddslagen mm. 
Sedan försöker vi i studien även problematisera faktorer som man lite slentrianmässigt antar vara riskfaktorer, som vissa arenor. Tidigare forskning visar även att våra utlandsresor, och diverse faktorer inom det, påverkar våra risktaganden. T.ex. avgör resans längd, men också upplevelse av frihet och social anonymitet. Frågan är hur skåningar här uppfattar Köpenhamn? 


Related

Sexualiteter i Öresundsperspektiv 7540115901316033525

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item