charlotterudenstam

Hjälp till att göra världen mer passionerad!

Isabel Allende , den gudabenådade författaren, talar här med hetta om vad som behövs för att få ordning på världen: Mer feminint ledarsk...


Isabel Allende, den gudabenådade författaren, talar här med hetta om vad som behövs för att få ordning på världen:
Mer feminint ledarskap.
Lyssna på henne. Känns hennes passion.
Och inse att det ligger mycket i vad hon säger.
Det är fem år sedan - och tyvärr lika aktuellt.

Och vågar du att inte kalla dig feminist efter att ha lyssnat på de här 18 minuterna?

Jag inser, igen, att jag är feminist. Även om det finns sådana som ryggar för det ordet. Allt kanske handlar om definitioner. För mig är en feminist helt enkelt en person som menar att alla har lika värde, oavsett kön. 

Den senaste veckan har det blivit påtagligare för mig vad som i grunden engagerar mig. Och då menar jag vad som tänder gnistan i mig. 
Vad som får mig att bli riktigt arg. 
Och det sker när någon eller några beter sig illa mot kvinnor. 
Ibland blir jag nästan rasande. 
Jag kan inte förstå hur någon ens kan tänka tanken att kvinnor skulle ha ett lägre värde än män. Jag kan inte förstå hur man medvetet kan kränka eller se ner på kvinnor. 
Jag kan inte förstå hur man kan välja att våldta kvinnor som en krigshandling. 
Jag kan inte förstå hur man kan skambelägga kvinnors sexualitet så till den milda grad att man är beredd att döda dem. 
Jag kan inte förstå att man kan tro att kvinnor är små våp som ska lockas till forskning med hjälp av läppstift
Jag kan inte förstå varför kvinnor som är företagare ses över axeln och till exempel har svårare att låna pengar eller att locka till sig riskkapital. 
Och så en massa annat.

Som Isabel Allende säger. Pengar som investeras i kvinnor är väl investerade pengar. Ett mikrolån till en kvinna kan rädda en hel familj.

Tänk så mycket ansvar kvinnor har burit genom tiderna - och samtidigt, av många, setts ner på. Utan rösträtt. Utan rätt till lönearbete. En kvinna kunde inte ens, per definition bli våldtagen av sin man, för sexualiteten var "hans" rätt.

Ja, det finns massor.
Jag vill inte skapa polarisering mellan hon, han och hen. Jag vill bidra till en värd av kärlek. Och då får vi börja gilla och respektera varandra, oavsett vad vi har mellan benen och oavsett vad vi vill kalla oss och oavsett vem vi vill ligga med och med hur många.

Vem är det som har behov att trycka ner kvinnor? Av vilket skäl?

Jag umgås allt mer i kvinnorum. Nu i helgen är jag på kvinno- och gudinnefestivalen i Mundekulla. Här bejakar vi det feminina i oss. Vi får blomma. Vi får dansa, kramas, göra workshoppar - och vara små, ledsna och sårbara. Det blir en särskild space när många kvinnor möts i kärlek. En space som ALLA borde ha chansen att få uppleva. Att få vila i allt sitt ljus. Jag känner mig så privilegierad att jag hittat in i det här kvinnorummen. Att jag i dag lever min kvinnokraft.

Och du, känn ditt värde - för när du gör det behöver du inte trycka ner någon annan. Då kan kärleken växa.


Related

världen 4449827750851735983

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Ilona Lakatos30 juni 2012 09:17

  Hej du passionerade kvinna! Blev så glad över ditt inlägg idag! Känner så starkt för ditt budskap om kvinnokraft och att vi inkluderar männen, även om jag så sent som igårkväll blev så beklämd över flera tv-program med diskriminerande och nedlåtande attityd mot kvinnor! Är så less på hur detta fortgår och konsumeras troligtvis främst av våra ungdomar som blir påverkade av förnedrande attityder! Vi har mycket att kämpa emot, men får inte ge oss utan kämpa för de goda krafterna så gott vi förmår!

  SvaraRadera
 2. År 2012 kan man tycka att detta inte ens borde vara något vi behövde diskutera, men tyvärr är det mer aktuellt än någonsin. Vi har en hel skönhetsindustri som handlar om att förbättra det redan perfekta. En industri som söker felen och bristerna. Vi matas med program där vi ska välja bort varandra, där konflikterna är det som drar tittare. Mer än tidigare hör jag hur ungdomar kallar varandra för könsord. Något ät snett. Rent åt pipsvängen. Vi måste våga säga ifrån. För det börjar med var och en utav oss. Kram Soul Sister

  SvaraRadera
 3. charlotterudenstam2 juli 2012 14:07

  Yes... och vi kan bidra till att göra skillnad. Det finns något starkt hoppfullt i det. Kramar

  SvaraRadera
 4. charlotterudenstam2 juli 2012 14:08

  Just det... vi kan vara den goda kraften. Läs blogginlägget som jag skrev 2 juli så ser du att vi verkligen har möjlighet. http://lustochliv.blogspot.se/2012/07/maria-conchita-vi-behover-en-ny-drom.html

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item