charlotterudenstam

Koncept Karin: Skapar trygga rum för utsatta kvinnor.

Den här våren har flera kvinnor fått plikta med livet i nära relationer. Bara i Malmö har minst två kvinnor blivit mördade av sina ex-samb...Den här våren har flera kvinnor fått plikta med livet i nära relationer.
Bara i Malmö har minst två kvinnor blivit mördade av sina ex-sambor.
Koncept Karin är ett samarbete mellan polis, socialtjänst och andra myndigheter som ska hjälpa våldsutsatta kvinnor.
Ett bra initiativ.


Jag slår upp Sydsvenskan och ser ett helsidesreportage om Koncept Karin. Ett läsvärt reportage som gör mig glad. Ett reportage som visar att det finns de som tänkt ett steg längre och vill hjälpa kvinnor som blivit utsatta för våld.
Det är inte säkert att en våldsutsatt kvinna vill få sin sambo bakom lås och bom. Det kan finnas andra saker hon behöver - till exempel att mannen får hjälp eller att familjen får hjälp att komma ur destruktiva mönster. Eller hjälp att lämna en relation. Eller hjälp med andrum. eller någon att prata med. Eller en bostad. Eller ett jobb. Eller att en rättsprocess sätts igång.


Det är sådana saker som Koncept Karin vill vara med och bidra till. Att möta kvinnan (och kanske barnen) där hon är och med vad hon behöver. Tidigare, när polis och sociala myndigheter, åklagare och läkare jobbade var och en för sig var det svårare att se helheten och kvinnan kunde - trots att det var hon som var utsatt - hamna mellan stolarna.
Koncept Karin startade som ett statsfinansierat projekt 2008 och är nu permanentat i Malmö. Nu hoppas man kunna sprida konceptet vidare, men det är mer än osäkert om regeringen kommer att stötta det med pengar.


I dag finns det så mycket våld kring familjer att de som jobbar med Koncept Karin bara har kunnat åta sig ärenden där det förekommit fysiskt våld.
Med förfärande konsekvenser.


Så här avslutas reportaget i Sydsvenskan:

Idag hanterar Koncept Karin av resursskäl endast fall som redan renderat i misshandel eller värre. Det vill man ändra på nu, inte minst sedan det framkommit att den 39-åriga kvinna som sköts ihjäl på Falkmansgatan i början av maj sökte hjälp hos polisen. Hon berättade då att hennes förre sambo i princip telefontrakasserade henne upp till trettio gånger per dag, skrek in genom hennes brevinkast och besökte henne på jobbet.
Enligt åtalet som senare väcktes misstänktes ex-sambon för ofredande. En brottskategori som Koncept Karin inte per automatik ansvarar för.
Kvinnan sköts ihjäl innan rättegången började. Ex-sambon har erkänt.”Kvinnors och mäns hälsa har samma värde. Oavsett ålder. Därför behöver vi bidra på alla möjliga sätt för att människor ska kunna mötas i sjysta relationer, där våld inte behövs.
Det är vad jag brinner för. 

Det är därför Alexander och jag gör kurser som “Nära relationen”. 
För att vi alla behöver reflektera över våra relationer och vad rädsla kan skapa. För handen på hjärtat - vad fantiserar du om att göra när du är riktigt arg? Och var glad att du har den spärr som vissa saknar.

Related

världen 8491434690270399020

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item