charlotterudenstam

Forskning: Att se starka kvinnor på teve stärker kvinnor och synen på kvinnor.

När Thelma och Louise valde att köra rätt ut i evigheten, hellre än att bli fångade av polisen, hade vi fått en ny slags hjältar. Starka ...När Thelma och Louise valde att köra rätt ut i evigheten, hellre än att bli fångade av polisen, hade vi fått en ny slags hjältar.
Starka sexiga kvinnor med pistoler.
Nu visar ny forskning att vi mår bra av att se den typen av förebilder, uppger Journal of communication.
Yes!


Hur många teveserier har du inte sett med underordnade förtryckta kvinnor. Kvinnor som blir utnyttjade sexuellt, kvinnor som finner sig i sitt i öde.
Förmodligen många.
Och hur påverkas du av att se kvinnor på det viset? Du kan tänka att det är så det ska vara, du kan bli arg eller du kan bara låta det passera.
Och hur påverkas du av att se starka självständiga kvinnor, som också tar för sig sexuellt och som törs vara våldsamma. Hur påverkar det din syn på kvinnor?
Intressant fråga tycker jag.
Och nu har amerikanska forskare tittat närmare på det.
De har låtit grupper av unga män och unga kvinnor tittta på olika sorters teveserier som innehöll båd sex och våld och sedan berätta hur de påverkat dem.
Några fick se The Tudors (visas också på svensk teve) och Masters of horror, som kategoriserades som våldsamma och där kvinnor framställdes negativt. Några fick de se SVU och Buffy the vampire slayer, där det förekom våld och där kvinnorna beskrivs positivt. Och så fick en grupp se de mer familjevänliga serierna 7th Heaven och Gilmore girls.
Efter att de hade tittat fick de berätta om sina attityder till kvinnor och om de hade några symptom på nedstämdhet eller oro.
Vad blev då resultatet?
Män som tittade på The Tudors hade e mer negativ attityd till kvinnor än kontrollgruppen - vilket inte skedde när de tittade på serier med starka kvinnor.
Kvinnor som såg The Tudors blev dubbelt så oroliga, jämfört med dem som såg på serier med starka kvinnor. Och de som tittade på de starka kvinnorna blev mindre oroliga än kontrollgruppen. För män var det tvärtom, de kände sig minst oroliga efter att ha sett The Tudors.
Forskarna drar slutsatsen att det som påverkar publikens känslomässiga reaktioner i första hand handlar o hur kvinnor porträtteras och i andra hand det sexeulla våldet. Och om en kvinna var stark, kunde det uppväga det faktum att hon utsattes för sexuellt hotfulla situationer.
Slutsatsen är att kvinnor gillar att se starka kvinnor, medan en del män kan känna det som hotfullt, eftersom det bryter mot könsrollsstereotyper … även om många män faktiskt gillade att se starka kvinnor.

Related

sexualitet 7120575798954150300

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item