charlotterudenstam

Om varför hen är ett väldigt bra ord!

TT har fattat galoppen. Den senaste tiden har jag blivit så himla förtjust i ordet hen. Det är ju så otroligt användningsbart. Och j...

TT har fattat galoppen.


Den senaste tiden har jag blivit så himla förtjust i ordet hen.
Det är ju så otroligt användningsbart.
Och jag önskar att fler också skulle inse finessen med det.
Och så läser jag att språkpolisen Gunilla Herlitz på DN väljer att förbjuda användningen av det ordet. Det tycker jag är ett knasigt ställningstagande.

Gunilla Herlitz är inte bara språkpolis, hen är dessutom chefredaktör för en av Sveriges viktigaste tidningar. Vad hen säger ger svallvågor. Och just därför är det kanske bra att hen för upp frågan om hur vi talar om andra människor. (Jag tänker så här: Detta ställningstagande kommer att snabbt och radikalt öka användningen av ordet hen. Vi lever i paradoxernas tid.)


En orsak till min förtjusning i ordet hen är att det underlättar i många sammanhang. Jag jobbar mycket med boktexter och där författaren i försök skriver han eller hon i varannan mening i försök att vara könsneutral, så blir det klumpigt att läsa. Då önskar jag att jag kunde få ersätta dessa pronomen med det enkla hen. Det är ju genialt.


Och jag har också vid flera tillfällen velat prata om något, men skydda upphovspersonen och då blir hen också ett bra sätt att dölja en identitet.


Så för mig är detta det stora. Att hen förenklar livet.


Och så finns det ju en bonus, för alla dem som identifierar sig som hen, äntligen finns ett pronomen som de känner sig hemma med. I somras, när vi ordnade festival, hade vi alternativen hon, han och hen - rätt många valde att fylla i hen, ibland för att det var så de kände sig, och ibland som en markering. Jag tycker det är så himla bra!


Så jag kommer att använda hen alltmer i mina egna texter, när det passar, och jag hoppas att det ordet kommer att användas mycket även i olika slags litteratur.


Och jag får väl säga så här: Tack Gunilla Herlitz för hjälpen.


Mymlan ger ett klockrent exempel på när det hade varit perfekt att använda hen:
Till Dagens Media säger Herlitz:– Det finns anledningar att använda "hen" i speciella sammanhang. Men i en nyhetstext är det en självklarhet för mig att det inte ersätter han eller hon. Även om det ibland kan vara praktiskt, säger hon och fortsätter:
– Däremot kan man göra det i krönikor eller i citat. Men DN har inte regelmässigt ersatt han eller hon med "hen", det är riktigt.

Och policyn har lett till en storm på twitter, enligt Dagens Media.

Johan Hilton skriver (naturligtvis) intressant om detta på Expressens kultursida.

Related

världen 2575342230867670073

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Håller helt med, är så stolt och glad för att "hen" verkar vinna mark, speciellt med tanke på alla dem som tycker att det uppmålade motsatsparet han/hon är alldeles för snävt. Det blir också tydligt hur viktigt kön är för oss för hur vi bemöter människor, vilket det inte borde vara. Dessutom så brukar nya språkbruk bli förlöjligade innan de blivit vedertagna, men vi vänjer oss.
    Tack för härlig blogg!

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam12 september 2012 09:25

    Tack Elin! Jag tänker också att hen kan bidra till att minska fördomar kring kön. Det finns en massa att vinna på att använda det ordet!

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item