charlotterudenstam

Släpp taget ... ibland... kämpa ibland... Massa påminnelser i dag.

Nu fick jag en sådan fantastisk flash bakåt i tiden. Till 1980-talet. Då jag såg filmen "Purpurfärgen" och fick intervjua...
Nu fick jag en sådan fantastisk flash bakåt i tiden.
Till 1980-talet.
Då jag såg filmen "Purpurfärgen" och fick intervjua en av huvudrollsinnehavarna, nämligen Margaret Avery.
Det jag minns var hennes enorma tacksamhet över filmrollen, över att Steven Spielberg valde att göra en film om svarta kvinnor.

I en Facebookgrupp delas videon här uppe. Den där Oprah Winfrey talar om surrender, att släppa taget, att acceptera det som är och att göra det på djupet.
Och när hon berättar historien om sin roll i Purpurfärgen börjar minnesbilderna välla upp inom mig. Jag mindes inte ens att Oprah hade en roll i den. Jag har bara vaga minnesbilder av själva filmen. Men jag minns mitt möte med Margaret Avery och det som hände långt senare.

Oprah Winfrey hade en dröm om att bli skådespelare, en dröm som motarbetades av hennes far. När Oprah kom i kontakt med boken Purpurfärgen (lyssna till klippet, Oprah säger det bättre själv), så kunde hon inte släppa den och hon delade ut den till alla hon kände. Och om hon en dag skulle spela en roll i en film så skulle det vara i Purpurfärgen.

Men ödet ville något annat. Hon fick besked om att hon inte var aktuell för rollen och det beskedet nästan krossade henne och hon bestämde sig för att acceptera det. Verkligen ta till sitt hjärta att hon inte skulle få rollen. Och när hon kommit så långt som till att känna i hjärtat att hon skulle kunna se filmen - med någon annan i "hennes roll"  - med glädje, då ringde telefonen.

I andra änden av tråden var Steven Spielberg... och detta var början till något mycket mycket större, mycket större än Oprah kunde ana då.

Och det är verkligen värt att fundera på oss vad som händer när vi i djupet accepterar det som är. Vad kan vi öppna för då?

Men jag vill återkomma till mitt möte med Margaret Avery. 

Hon var tacksamheten personifierad. Hon var så tacksam över att få bli intervjuad av svenska journalister att unga Charlotte nästan tyckte att det var jobbigt. Jag kunde inte riktigt fatta just det. Tacksamheten över att få en roll. Tacksamheten över att en film blev gjord.

Men där satt hon bredvid mig och hennes ögon lyste av tacksamhet. Att få en sådan roll som svart kvinna i USA. Det var som att himmelriket öppnat sig för henne.

Och jag skrev om henne och om filmen och någonstans i källaren kanske jag kan hitta artikeln... och så går jag ner i källaren och hittar faktiskt artikeln... Wow... liksom. 
(Jag du ser datumet 27 augusti 1986 - och jag är nästan säker på att jag träffade henne på Filmdagarna i Malmö det året.)
Det går en tid och så kommer ett fint handskrivet brev.
Det är från Margaret Avery. 
Hon tackar med hela sitt hjärta för att jag träffat henne. För att jag skrivit om henne.
Jag har bara minnet av brevet kvar.
Men jag är så tacksam över Oprahs klipp om surrender, eftersom det fick mig att komma i kontakt med det här vackra minnet.
Varken Margaret Avery eller Oprah Winfrey har ett gett upp. De har lyssnat på sina inre röster och följt sina övertygelser. 
Och det är precis vad jag gör idag... och det jag önskar att många med mig gör.
Vi är här för att vara vi... och det är inte säkert att vi ännu vet vad det innebär... vad som väntar runt hörnet...


Related

världen 6407553789697376004

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Vilket vackert minne Charlotte!
  Kram /maria

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam3 oktober 2012 18:26

  Jag är så tacksam över att det dök upp ... och att jag dessutom hittade klippet. Tror inte jag har tittat i de gamla klippärmarna under detta årtusende <3

  SvaraRadera
 3. Är en underbar film.. och den säger så mycket tänkvärt om man bara låter sig att märka det.. Härligt minne du har.. vårda det ömt :) Tack för du delade det :)

  SvaraRadera
 4. charlotterudenstam3 oktober 2012 21:26

  Ja och jag är så glad att jag kom att tänka på Oprahs starka berättelse!

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item