charlotterudenstam

Tillbaka igen. Efter första sexsibilitymodulen.

Jag är tillbaka på andra sidan den första modulen i sexsibilityutbildningen. Och det känns fantastiskt. Jag har sett tusen blommor blomma...Jag är tillbaka på andra sidan den första modulen i sexsibilityutbildningen.
Och det känns fantastiskt.
Jag har sett tusen blommor blomma och jag ser fram emot nästa blomning.

Så samlas de, en efter en, på Mangalam, för att vara med om den första modulen i sexsibilityutbildningen. En blomma i taget landar där, en individ i taget, en unikhet i taget, en människa fylld av liv, kärlek, oro, rädsla, nyfikenhet... inför det nya äventyret, den nya resan de ska göra tillsammans.
Och när vi sitter i cirkeln tillsammans fyra dygn senare så ser jag de där tusen blommorna. Alla ser de olika ut, alla har de olika dofter, alla visar de sig på olika sätt. Var och en i sin unika skönhet. Och jag känner mig, från djupet av mitt hjärta, tacksam över att få vara med på den där ängen som tillåter att människor blommar. Där vi som leder är med och vattnar och vårdar och bidrar med det vi tror att varje blomma behöver för att på egen hand - och tillsammans med de andra på ängen - kunna växa sig starka och fria att vara sig själva.
I en ögonblicksbild ser jag min inre femåring dansa fram på den där ängen och bara ta in doften av alla de där blommorna och låta sig glädjeberusas av det.
Lite trött är jag förstås också. För när drygt 20 personer ska umgås dygnet runt, tja, så tar det också en del energi.
En av de viktigaste sakerna i en utbildning av det här slaget är att deltagarna ska känna fullständig tillit. Till lärarna, till varandra och till processen. Därför kan jag inte säga något särskilt konkret … eftersom det skulle kunna riskera tilliten.
. Sexsibilityutbildningen är praktiskt inriktad. Vi tränar på att nära vara på olika sätt. Att vara närvarande. Att känna det som är. Vi dansar en massa. Vi sitter i cirkeln och delar det som känns just nu. Ibland är det lugnt i cirkeln. Ibland stormar det i cirkeln. Ibland sker närmast magisk förlösning i cirkeln och det är som att alla efteråt kan andas friare. Och så gör vi en väldig massa övningar. Övningarna kan göras en och en, två och två, tre och tre, fyra och fyra eller hela gruppen tillsammans.
Den sista morgonen startade vi dagen med dans och så formade vi en cirkel och var och en fick gå in och göra sin “väcka-kroppen-ritual” och så skulle vi som stod runt om härma denna rörelse. Och här blev de olika blommorna så glasklara. Somliga hade lugna rörelser. Andra hade stora rörelser. Några hade gymnasistiska rörelser. Somliga hade kattrörelser och somliga hade mest stillhet. Det var just i det ögonblicket som jag såg alla de där blommorna blomma. Jag såg verkligen, med nästan överdriven tydlighet, hur olika vi alla är - och att alla bidrar med sin lilla pusselbit, som tillsammans skapar den gemenskap som vi ska leva i en gång i månaden fram till i december.
Och jag ser fram emot den fortsatta resan. Men först ska jag vila lite.


Varje deltagare fick en unik pärm skapad av min käre konstnärsman.


Jag deltar i bloggutmaningen #blogg100. Detta är dag 30.

Related

utveckling 6430235120104454271

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Maskrosfröken Jo25 februari 2013 09:41

  För dom rika endast! 50.000:- kostar det att få va blomma på din äng

  SvaraRadera
 2. Hej Maskrosfröken. Nej, det är inte endast för dom rika - utan endast dom som är tillräckligt motiverade. För visst är 55 000 kr (den kostar faktiskt mer än det du skrev, sen tillkommer resor också) mycket pengar, men om man nu önskar engagera en massa människor och erbjuda en bra utbildning så är det viktigt att ge människor betalt. Men du kanske tycker att människor ska jobba gratis? Och med tanke på vad man får för den där avgiften så blir det svårt att värdera. Vad är t ex mera Kärlek i mitt liv, värt? 55 000? 55 000 000? 5 kr?

  Och jämfört med andra utbildningar så är det en "billig" utbildning, dvs mycket för pengarna - t ex även kost och logi. Problemet är väl inte att det kostar pengar, utan problemet är nog snarare att du kanske inte prioriterat på samma sätt som deltagarna och att samhället inte subentionerar den här formen av kompetensutveckling på samma sätt som inom andra områden. Och du, jag är rätt säker på att det fanns en och annan maskros på den där ängen...

  SvaraRadera
 3. Vad kallas sådana där stolar? Det brukar ofta vara sådana på kurser, gillar dem och har tänkt köpa någon sådan att ha själv hemma. :)

  SvaraRadera
 4. Jag är en deltagare men jag betalar inte för att "få vara en blomma på Charlottes äng". Man kan säga att jag anställer Charlotte och ett tiotal andra professionella lärare heltid i 36 dagar för att hjälpa mig att blomma. Det ska de ha betalt för naturligtvis. Och att det skulle gälla endast rika måste jag le åt eftersom jag är trots en tillfälligt dålig ekonomi ändå är med. Hur är det möjligt? Genom dialog och justeringar men framför allt för att jag väljer att satsa på mig själv och ger både mig själv och den undervisning jag får, värde. Hur mycket är min lust, min frihet och den gemenskap värd som skapas under utbildningen? Långt mer än 50.000sek och allt det värde som inte kan mätas i pengar.

  SvaraRadera
 5. charlotterudenstam25 februari 2013 17:01

  Jag vill bara förtydliga och säga att detta inte är "min" äng. Jag bara såg en äng med en massa underbara blommor - och jag är en blomma, Alexander är en, Lorenzo är en och alla gästlärare är en. Tillsammans bildar vi något fantastiskt och det var det jag ville uttrycka. Kärleksängen <3

  SvaraRadera
 6. Ni är alla fantastiska trädgårdsmästare :-)

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item