charlotterudenstam

Amerikansk kyrka vägrar viga - tills homoäktenskap tillåts.

För mig är det alldeles självklart att du ska få gifta dig med en människa du älskar. Oavsett vilket kön någon av...

För mig är det alldeles självklart att du ska få gifta dig med en människa du älskar.
Oavsett vilket kön någon av er har.
Men på många håll i världen är motståndet mot samkönade äktenskap stort.
Därför känns det så himla bra när en metodistkyrka i North Carolina, USA, bestämde att inte viga någon innan delstaten tillåter äktenskap mellan personer av samma kön.


Jag har egentligen svårt att förstå varför stater eller kyrkor - eller andra människor över huvudtaget - ska lägga sig i vem jag  - eller någon annan - vill gifta sig med.

Hur kan man ens tänka att ett äktenskap mellan två män, två kvinnor eller mellan transpersoner skulle vara mindre värda eller omöjliga?

Jag kan tänka mig att de som tänker trångt, de jag kallar mörkermän, tror att om man bara tillåter heteroäktenskap, så har man därmed “förhindrat” sex mellan människor av samma kön. Men hallå... i vilken grad reglerar äktenskap människors sexualitet egentligen? Människor har sex med varandra, hur de vill, oavsett vilka legala band de har mellan sig. Så det argumentet funkar inte längre i min värld.

Så varför ska inte alla ha samma lagliga rättigheter oavsett vem de vill dela livet med - för äktenskapet handlar ju inte bara om kärlek, det handlar också om juridik som till exempel arvsrätt. Varför ska samkönade par tvingas leva utan rättsliga regler som tryggar deras samvaro (och skilsmässor).

Så det känns skönt med en kyrka som gör den här markeringen. En kyrka som vägrar viga någon förrän staten tillåter samkönade äktenskap. Det känns så 2013. (Och så 1800-talet att det ska behövas...)

I ett uttalande säger The Green Street United Methodist Church bland annat att de ser människor av samma kön som lever i kärleksrelationer som fullständigt berättigade till äktenskapets sakrament. “Vi avvisar helt tanken om att de skulle vara andra klassens medborgare i Guds rike.”

Lite faktapåhäng. 70 procent av amerikanska protestanter som inte brukar gå i kyrkan är för samkönade äktenskap, medan bara 30 procent av dem som går i kurkan är det. Och bland katoliker är nu nästan 60 procent för - den hörsta siffran hittills. Vi får hoppas att det fortsätter så.

– Vi är ett välkomnande samfund. En av de saker vi brukar säga i våra söndagspredikningar är att ALLA verkligen avser alla. Så ALLA som vill komma till vår kyrka och be med oss är välkomna.
Ungefär så säger Katherine Skarbek som sitter i styrelsen för denna kyrka.

Jag deltar i bloggutmaningen #blogg100. Detta är dag 54.


Related

äktenskap 948631628456298750

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Charlotte Rudenstam22 mars 2013 09:06

    Det är skönt när en amerikansk kyrka visar att deras kyrka verkligen är öppen för alla. #blogg100

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item