charlottecronquist

Det är en skillnad mellan att ge och att bli utnyttjad.

Några av de böcker jag varit redaktör för. Jag är en givare. Jag ger bort en massa. Men jag har upptäckt att det finns en intressant ...

Några av de böcker jag varit redaktör för.



Jag är en givare.
Jag ger bort en massa.
Men jag har upptäckt att det finns en intressant skillnad mellan att ge och att bli utnyttjad.
Och ibland är de som vill utnyttja mig inte ens medvetna om att det är vad de gör.
Så jag får säga nej. Allt tydligare nej, faktiskt.

Låt oss säga att du tar kontakt med en hantverkare. Hen säger sitt pris för jobbet eller sitt timpris. Ni kommer överens. För det mesta sker inget schakrande. Hen levererar och du betalar.


I affären betalar du det som står på prislappen. När du köper en hotellnatt likaså. Eller när du köper de allra flesta andra tjänster.


Men när det kommer till skrivande och läsande verkar det ibland finnas en annan logik.
Jag tror att det kan handla om detta: Alla kan skriva och alla kan läsa (nåja) och därför skulle det ha mindre värde, inte innebära att skrivaren eller läsaren innehar en kompetens eller profession.


Jag vet inte hur många gånger jag har hört någon säga: Du kan väl läsa min text och komma med synpunkter. Det kan ha varit allt ifrån ett pressmeddelande, via artiklar, material till hemsidor eller hela böcker. Och förväntan från många har varit att jag ska göra det gratis, eller få en lunch vid något passande tillfälle.


Vad dessa människor å ena sidan är medvetna om är att jag, med 35 år som journalist i bagaget, 15 som författare och 10 som redaktör, kan det där med ord. Samtidigt är en del av dem omedvetna om att det jag kan om ord är en kunskap som jag har förvärvat under lång tid. Att bedöma en artikel snabbt är något jag lärt mig. Att se svagheter eller styrkor i text likaså. Det är inget jag har snutit ur näsan. Det är en kompetens.


När det sker ett utbyte, till exempel att vi är två journalistkolleger som läser varandras texter och ger feedback, så är det en annan femma. Då sker ett ömsesidigt utbyte. Och det behöver inte ens gå jämnt ut... för vi är ändå på samma nivå. Vi ger varandra en slags service - och genom att läsa varandras texter, så höjer vi faktiskt samtidigt varandras kompetens.
Jag har läst bokmanus helt gratis. Jag har “fixat till” pressmeddelanden, artiklar och texter till hemsidor till “vänner” gratis. Det har jag slutat med. 


Jag gillar verkligen att ge. Men det är viktigt att den som tar emot faktiskt fattar vad hen isåfall får. 


Några av mina böcker.

Tiden är förbi där jag läser ett helt bokmanus utan ersättning (med vissa undantag, skulle till exempel något av mina barn skriva en bok läser jag med glädje utan att ta betalt). Men när folk, lite naivt och kanske aningslöst säger: Skulle du kunna ta dig en titt på mitt manus... så säger jag i regel nej.


Dels handlar det om hur jag värderar min tid och det handlar dessutom om hur den som vill att jag ska läsa eller ge feedback värderar sin egen text. Och ska någon satsa på att till exempel ge ut en bok, så är det ju verkligen viktigt att texten är bra. Då kan det vara bra att då och då ta in en hjälpande hand. Som kärleksfullt och respektfullt kan bidra till att höja kvaliteten på det skrivna.


Det gör jag gärna. Jag har en bra relation till ord. Jag är en väldigt erfaren redaktör. Och det jobbet värdesätter jag - och jag blir gärna anlitad av dig som också gör det.
Tack alla som, genom att be mig att jobba gratis, “dela på vinsten”, har lärt mig att säga tydligare nej. Jag behövde få detta klargjort inför mig själv.



Dem bjuder jag dessutom på något... författarcoachens tio snabba tips...

Jag deltar i bloggutmaningen #blogg100. Detta är dag 40.

Related

värde 1948895873177365817

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Du är klok som en bok, Charlotte! Själv är jag också så enormt trött på alla som tror att jag bara ska snyta ur mig journalistkontakter tex. Att agera PR-konsult är också ett jobb.

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam7 mars 2013 kl. 09:40

    Yes! Det är tid att se vårt värde Marie!

    SvaraRadera
  3. Du är sååå rätt på det, Charlotte! Det är en sak att tjäna sina medmänniskor - det är bra och ger alltid mångfalt tillbaka. Det är en helt annan sak att gratisjobba åt folk som inte förstår värdet av det de får. Och det är den sistnämnda kategorin av människor som aldrig fattar varför de ska tjäna andra, och de kommer att fortsätta vara fattiga tills de ser att den som ger, hen får.

    SvaraRadera
  4. Vad bra skrivet! Självklart ska du ha betalt för ett jobb du gör, en sådan tjänst som att läsa någons manus/text eller vad det nu är, är ett jobb för dig och alla som du själv skriver får betalt för det de gör :)
    Det där med utnyttjandet är förfärligt, tyvärr så finns det alltför många så kallade vänner som vill utnyttja en till maxgränsen men själva ger dig ingenting tillbaka. Ja förutom skitsnacket då ;-)
    Stå på dig och respektera din kunskap genom att värdesätta den! =) Kram

    SvaraRadera
  5. charlotterudenstam7 mars 2013 kl. 09:59

    Tack Laura <3 Det ska jag göra. Tillsammans blir vi starka <3

    SvaraRadera
  6. charlotterudenstam7 mars 2013 kl. 09:59

    Yes, Rasmus <3

    SvaraRadera
  7. Jag tycker att det är svårt att både ta betalt och ge betalt för ord vare sig det är skrivet eller pratat. En hantverkares produkter kan man ta på rent fysiskt, men ord är så abstrakta.
    Jag tycker om att både läsa och skriva, men var går gränsen för när jag ska få betalt för det jag skriver? När ska jag betala för att andra läser? När är det gratis?
    Jag skriver insändare och blogg, det är gratis. Jag har skrivit böcker, men hur får jag ut dem? Vem vill betala?
    På samma sätt är det när jag läser, när ska jag betala för det, när får jag betalt och när är det gratis?
    På samma sätt är det med samtal. Jag är med i studiecirklar och kurser i olika ämnen. Men,
    om vi är en grupp som är intresserad av ett ämne och träffas, ska någon ha betalt, ska någon betala eller är det gratis?
    Jag har inte klargjort det inför mig själv. Det kanske är därför mitt företag går med mer minus än plus.

    SvaraRadera
  8. charlotterudenstam7 mars 2013 kl. 13:22

    Så nu kanske du har fått inspiration till att höja ditt värde? Vilken är din bloggadress Bengt?
    Och bloggen tillhör också det jag gör gratis... för att jag älskar det...

    SvaraRadera
  9. http://bengtoalmstedts.blogg.se/

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item