charlottecronquist

Vem ofredar jag om jag går naken i mitt hem?

Sexuellt ofredande? Tidningen Metro berättade i går om flera personer som blivit åtalade för att de varit nakna i sina egna hem - ...

Sexuellt ofredande?Tidningen Metro berättade i går om flera personer som blivit åtalade för att de varit nakna i sina egna hem - och varit möjliga att skymta genom fönstret.
Det fall som Metro lyfter fram är närmast parodiskt.
Villa gömd bakom häckar.
En man går naken i sitt hem. 
En kvinna tittar in genom fönstret och känner sig ofredad.
Hon tar dit sin man och de smygfilmar den nakne mannen - som bevismaterial.
Åtal väcks mot mannen.
Småningom frias han. 
Till Metro säger kammaråklagare Thomas Hagman i Växjö:
– Det var inget fel på åtalet men det här är svårt både bevismässigt och när det gäller frågan om när man passerar gränsen för vad man får göra i sitt eget hem.

Det är lätt att börja raljera eller göra sig lustig över händelser som denna. 
Men en allvarlig fråga är ändå: Har inte våra domstolar viktigaste saker att göra? 
Jag tänker att sedlighetpoliser är något jag förknippar med andra länder, med annan syn på nakenhet eller sexualitet. Så jag blir lätt bedrövad över såna här nyheter.

Varifrån kommer denna skräck för nakenhet? Varför söker människor skäl att känna sig kränkta?
Det är en sak, tycker jag, om en person ställer sig mitt framför dig på gatan och antastar dig sexuellt, en helt annan att vandra omkring naken i sitt hem - och det bör väl för bövelen också vara tillåtet att klia sig i skrevet?

Måste man ha sex med fördragna gardiner?
Eller kan man ha sex i sitt hem utan att gardinerna är neddragna utan att vara en brottsling?

Om jag passerar ett fönster och anar att älskog pågår där inne kan jag ju antingen välja att vända bort blicken, eller om jag är lagd åt det hållet, vandra långsamt förbi och passa på att njuta av anblicken. Men varför göra en kärleksakt till något som kränker mig?

Suzann Larsdotter bloggar på samma tema och konstaterar:
" Utifrån dessa fall kan vi dra slutsatsen av att vi fortfarande lever i ett samhälle som har en restriktiv sexualsyn. Sex är tillåtet men endast under vissa villkor. Nu friades männen i vårt rättssystem men en åklagare har ändå valt att väcka åtal."Om du vill tillbringa några dagar i en miljö där det är fullt tillåtet att vara naken, när du behagar, kom till sexsibilityfestivalen i sommar. Och blomstra!

Jag deltar i bloggutmaningen #blogg100. Detta är dag 88.Related

åtal 3487760046217151808

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Jag har lite svårt att tro på detta. Är det inte att betrakta som ett hemfridsbrott att smygtitta in i någons hem? Att filma någon i en intim situation, även på allmän plats är att betrakta som ofredande. För att inte tala om att göra offentlig sak av detta filmande av någon annan i deras eget hem. Jag vill minnas att det finns några fall där män blivit dömda för att filma kvinnor i duschen, på toaletten och liknande. Att någon verkligen blivit åtalad för att varit naken i sitt eget hem tillåter jag mig att tvivla på tills dess någon kan länka till ett verkligt rättsfall.

  SvaraRadera
 2. Fallet som anmälde den "nakne mannen" är konstigt. Det fanns en häck som skymde insikten. Om hon stördes av den nakne mannen kunde ju hon vänt bort blicken i stället för att stanna kvar och filma. Hoppas att den nakne mannen stämmer kvinnan för sexuellt ofredande, dvs filma i smyg och utan hans tillstånd.

  Om jag ser någon naken utom hemmet är det på badhus eller badstrand (med nakenbad tillåtet och annonserat). Där tycker både jag och min hustru att nakenheten är sund och vi störs inte av vi eller någon annan är naken. Däremot tror jag inte vill stå titta på några som har sex i allmän offentlighet

  SvaraRadera
 3. Nej, det finns fall där män har blivit FRIADE för att ha smygfilmat andra människor i deras hem. Det är alltså inte förbjudet att fotografera utifrån in i någons hem. Däremot har någon blivit fälld för hemfridsbrott i samband med att vederbörande olovandes gick in i hemmet och INSTALLERADE sin kamera, men då var alltså brottet att olovligt vistas i någon annans hem.


  Däremot ifrågasätter jag starkt de aktuella åklagarnas omdöme i dessa fall. Utan att ha läst domarna kan man ju inte veta exakt hur vad som hänt, men det förefaller som om åtminstone det första fallet aldrig borde ha kommit till domstol.

  SvaraRadera
 4. Lagar kring detta är märkliga. Det är det till exempel mycket svårt att få sätta upp bevakningskameror på allmän plats, och är i praktiken olagligt att från en fastighets bevakningskameror få filma ut mot allmän plats. Personligen tycker jag att det givetvis vara ett brott att utan särskilt tillstånd filma eller fotografera in i någons hem. Det är lite att jämföra med att olovandes gå in och titta i deras hem.

  SvaraRadera
 5. Jag vet att det är skillnad i lagens mening. Jag ser det inte så. Jag kan se väldigt praktiska och icke kränkande funktioner med bevakningskameror. Jag kan se det som mycket kränkande att någon ställer sig och filmar och lyser på mig med dagens halogendioder eller för den delen med gamla tiders blixtar. Har du varit med om att bli blixtfotograferad? En gång då och då? Om och om igen så att det gör fysiskt ont och är bländande? Att det inte är en kränkning och faktiskt räknas som misshandel i detta land förundrar mig mycket.

  1. En "fast" installation är alltid relativ. 2. Behöver inte alls alltid vara på. I vår bostad utomlands har vi möjlighet att på vår teve vad som sker nere porten och i korridoren utanför vår lägenhet. När vi byter kanal är kameran kanske fortfarande på men ingen tittar. 3. Att lagra allt som sker blir nog möjligt snart men det är ingenting som säger att man skall göra det. De flesta kameror idag har mycket kort minne.

  Att sätta upp insiktsskydd kan gå, men det kräver bygglov. Ett friliggande hus på landet räknas 200 meter som frizon där man inte får uppehålla sig en gång oavsett vem som äger marken. Det är en sak att gå förbi och titta. En annan att ställa sig och glo. En tredje att upprepade gånger ställa sig och stirra in i någons hem. En fjärde att ställa sig och filma eller fotografera någon annan, deras aktiviteter eller deras hem utan att fråga.

  Att du och det svenska samhället ser det som okej och att fotografera in i någons hus men inte att sätta upp en kamera så att jag kan se vem som ringer på gör det bara tydligt för mig hur totalt annorlunda vi tänker. Olaga intrång - beroende på syftet så upplever jag det som en värre kränkning om någon filmar mig än om någon olovandes går in i mitt hem och bara tittar.

  SvaraRadera
 6. En sak jag frågar mig är hur du ställer dig till övervakningskameror på person eller i fordon? Är de ok? För det att det är en person som bär runt dem? Eller inte ok för att de är fast installerade på uniformen, alltid på och lagrar det som sker?

  SvaraRadera
 7. Detta är nog ett tecken i tiden! Fattades bara att den smygfilmade kvinnan, hade smygfilmat två människor i älskog. Då hade hon väl fått spader.

  Om det snart ska vara straffbart att två människor har älskog i kärlekens tecken, då är det illa med mänskligheten, och det luktar Orwells "1984" ....
  Bli inte förvånad om vi snart är där .....


  (Tur att man är singel - hahahaha)

  SvaraRadera
 8. Det är medias fel att naturister och nudister jagas. Dessa utmålas som sexgalna runkare i varje buske och vrå. På naturistcampingar är den sociala kontrollen mycket hög. Man beter sig inte hur som helst, och framförallt raggar man inte lika illa som på vanliga badstränder och campingar.

  :D <3

  SvaraRadera
 9. Charlotte Rudenstam16 juli 2013 10:54

  Jag har väldigt positiva erfarenheter av nakenbad. Här är ett blogginlägg jag skrev om det förra året: http://lustochliv.blogspot.se/2012/07/pa-nakenbadet-pratar-vi-med-varandra.html

  SvaraRadera
 10. hej, lustigt nog så brukar jag onanera o vara naken i min lägenhet o en äldre kvinna mittemot brukar stå o titta på. svindlande underbart. hon verkar inte misstycka se mig ha det skönt. underbart med åskådare.

  SvaraRadera
 11. överhuvudtaget innebär nudism för mig erektion onani visa upp sig vandra naken kolla in andras kön båda könen, njuta av vinden mot stjärt o kön.

  SvaraRadera
 12. Plötsligt snuskgubbe21 mars 2015 20:16

  Nudismen var ju en rörelse som uppkom mellan (de senaste) två världskrigen hand i hand med frisksporten och vegetarianismen. Det var en flykt från köttet, och sexualiteten skulle desarmeras genom att nakenheten skulle bli vardag och ett normaltillstånd. "Liderligt" sex ansågs vara förknippat med mindervärdiga kulturer och folkslag... /// Så vitt jag tror mig veta, så SKA det anses som ofredande att rikta kikare och kameror mot andra människors sovrum. Fast vi vet ju alla hur korkade många jurister kan vara i rättegångar om sexbrott. Även kvinnliga jurister! Deras fackbas(inna) är ju tex emot konsensus-regler. /// Enligt den extrema tolkningen av "kränkning av den personliga integriteten" så är det nära nog ett värre brott att filma ett brott än att begå själva brottet. Vuxna människor som begår brott ska inte behöva stå för följderna. /// Så länge någon håller i kameran kan man få filma fritt på offentlig plats - men fan tar dig om du monterar upp den. / Det är faktiskt förbjudet att sätta upp så kallade åtel-kameror mitt ute i skogen för att fotografera vilda djur - någon person skulle ju kunna komma med på bilden och bli kränkt! Fast ingen bryr sig om den regeln. // Så vitt jag begriper. så får man gå naken i sin lägenhet och göra vad man vill - men inte precis ställa sig i fönstret i avsikt att bli sedd. /// Jag har själv blivit anmäld av ett par kärringar, som tydligen använde både kikare och videokamera. Rolig upplevelse att två poliser bankar på dörren kl 1 på natten och börjar anklaga en för sexbrott. KGB. STASI. GESTAPO - fick en bättre förståelse för hur folk har det i diktaturer. Kvällen därpå hade jag persiennerna för - sånär som på 5 mm springor, riktade uppåt. Samma sak hände! Fick veta att kärringarna anklagade mig för att ha sex med mina katter(!!!???) och att de gick runt på skolor och dagis och varnade för mig! En juridiskt kunnig hjälpte mig med motanmälan för förtal - men naturligtvis valde man att lägga ned båda utredningarna. Som om de skulle vara kvitt. Jag fick ju ringa till bl.a min flickvän och berätta att jag var anmäld som sexbrottsling, så att hon inte skulle få höra det från annat håll. /// Tror mig veta från vilket fönster de spanade - så jag har varit svårt frestad att shoppa ett sådant där prickskyttegevär som har en laser som ger en röd punkt där man siktar... // I alla fall kan jag inte komma ifrån en känsla av att vara övervakad hela tiden, trots jag försöker skaka det av mig. /// P.S: Lite mer lustigt - de svenska nudisternas tidningar (Tidlösa) och filmer var storsäljare i det av skenhelig kristenhet präglade USA, och bekostade förmodligen hela nudiströrelsen i vårt land. Tills porrfloden bröt loss... Just i övergången fick en svensk sexupplysningsfilm (Ur kärlekens språk) biljettköerna att ringla runt kvarteren i USA - det var sexologen Maj-Brith Bergström-Walan som i vit läkarrock föreläste om sex i ett rum med vita kakelväggar, medan ett par visade ställningar på en brits av rostfritt stål - lika romantiskt som upphetsande...

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item