charlotterudenstam

Naomi Wolf: Våldtäkter tystar kvinnan.Ett av de mest effektiva sätten att tysta en kvinna är att utsätta henne för sexuellt våld.
Naomi Wolf, författare till den ypperliga (men väl ordrika) bok ”Vagina a new biography” menar till och med att våldtäkt har använts systematiskt genom århundraden för att tysta dem – rent bokstavligt.
En miljard kvinnor, en tredjedel av världens kvinnor, kommer under sin livstid att utsättas för våld eller sexuellt våld – i detta ligger en enorm potential av kvinnors kraft.

De senaste åren har jag pratat, skrivit och lett många kurser på temat sex, intimitet och relationer. Ju mer jag jobbar med dessa frågor, desto tydligare blir kopplingen mellan sexuell energi och livskraft.

Alltså, människor, som har tillgång till sin sexuella energi, tenderar också att förverkliga sina drömmar på ett annat sätt, än dem som inte har tillgång till den.

Orsakerna till att en person  - och min erfarenhet är att detta gäller fler kvinnor än män – stryper sin sexualitet kan vara flera. Det kan bero på erfarenheter av sexuellt våld eller sexuella kränkningar, det kan bero på ett moraliserande förhållande till sätt, det kan bero på att personens sexualitet har blivit skam- eller skuldbelagd på något sätt. Och så kan det säkert finnas många fler orsaker.

Jag menar att kvinnor behöver ha tillgång till sin sexuella kraft. Det finns så mycket latent kreativitet i kvinnor, som i dag inte kommer till sin rätt.

Det är ett av skälen till att Naomi Wolfs bok är så viktig. För den visar att det finns starka kopplingar mellan kvinnans kön och kvinnans hjärna och att det inte går att bortse ifrån dessa kopplingar – åtminstone inte om man vill förstå hur man kan bekämpa kvinnoförtryck.

Jag läser en recension av boken i Expressen och undrar stilla om vi har läst samma bok.

”Wolfs övergripande tes är att den sexuellt tillfredsställda kvinnan är starkare, gladare och svårare för patriarkatet att ha att göra med. Därför vill hon som feminist upplysa om hur kvinnor, eller rättare sagt vaginor, bör hanteras.
Någonstans där anar man att det börjar gå fel. För även om Wolf har en brasklapp om att alla kvinnor inte är lika, och att hon därför inte skriver om exempelvis homosexuella, är perspektivet närmast narcissistiskt enögt.”

Den skribenten talar om en bok som reducerar kvinnor till sina kön. Och jag läser en bok som handlar om hur viktig sexualiteten är, hur viktig njutningen är, för att vi ska få tillgång till vår kreativitet. Den dolda potentialen, liksom. Frågan är varför själva kvinnokroppen kan uppfattas som ett hot?Här får du ett långt PS också – ett utdrag ur ett tidigare blogginlägg apropå Wolfs bok:Den här förskjutningen, från ett samhälle med gudar och gudinnor, med långa perioder av fred, där män och kvinnor var hyfsat jämställda, är historiskt belagd. Och ett väldigt tydligt uttryck för den nya monoteistiska tiden, med en enda manlig gud, kan du läsa om i Bibeln, i synnerhet i Moseböckerna. De beskriver bland annat hur människor med hugg och slag (och slakt) skulle böja sig inför den ende allsmäktiga guden, där kvinnan hade max halva värdet av en man... och där den starka kvinnan fick gömma sig - och visade hon tecken på egna kunskaper, eller friare sexualitet  kunde det, århundraden senare, vara livsfarligt (häxbränning och liknande).

Så det går att se en koppling mellan fittan och makten. Eller rättare sagt rädslan för kvinnans sexualitet och makten. Och det är klart att det är lättare att handskas med kvinnor som inte har självkänsla, som inte ser sina möjligheter, som är sexuellt tillfredsställda och som i vissa kulturer dessutom fått sina kön sönderskurna (kvinnlig omskärelse). Det går att se en politisk agenda i detta. Om du vill.

Och då blir ju konsekvensen att en kvinna som inte skäms för sin sexualitet, blir en friare kvinna - en farligare kvinna. 

Och även om den hjärnforskning som Naomi Wolf hänvisar till inte fanns då, var det säkert en väldig massa människor som såg kvinnor i sin fulla kraft, som skrämdes av det, och hittade sätt att kväsa den.

För vad händer med en kvinna som utsätts för sexuella övergrepp av olika slag. Wolf hänvisar till forskning som visar att också våldtäkter som inte är våldsamma, övergrepp som sker lite mer i smyg, sådana som ingen egentligen märker kan ställa till stor skada för kvinnan, för det kan förändra hennes autonoma nervsystem (det vi, så vitt jag vet, inte kan påverka med tanken, det som liksom sköts automatiskt, som blodomlopp och andning). Alltså det finns en koppling mellan det som händer i hjärnan, i kroppen och vad kvinnans kön, fittan, vaginan, yonin, utsätts för.

Forskarna Rellini och Meston har undersökt hur kvinnor som blivit utsatta för någon form av sexuellt våld  och får titta på erotisk film eller till och med får träna fysiskt reagerar annorlunda rent psykologiskt på att se filmerna eller träna, jämfört med kvinnor som inte har blivit utsatta.  Och så ger Wolf fler märkliga samband mellan övergrepp och rent biologiska problem som våldsutsatta kvinnor kan råka ut för.

Och dessa förändringar sker redan hos kvinnor som utsatts för våldtäkter som inte är våldsamma. (Tänk dig kvinnan som går med på sex mot sin vilja för att inte störa husfriden).
– Det innebär, skriver Wolf, att det inte går att säga att det finns “ickevålds”-våldtäkter, eftersom all våldtäkt skadar kvinnor.

Related

sexualitet 3493787121872492615

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item