charlotterudenstam

Adventskalender: 24 tankar om döden. 13.

If physical death is the price that I must pay to free my white brothers and sisters from a permanent death of the spirit, then nothing...
If physical death is the price that I must pay to free my white brothers and sisters from a permanent death of the spirit, then nothing can be more redemptive.
Martin Luther King, Jr.13. Hur skulle du påverkas av en dödsupplevelse?


Jag läser i Daily Mail om forskaren Dr Parnia som dels jobbar med att få människor som skadas svårt att återvända till livet - vilket han då och då lyckas med - och som reflekterar över när döden sker och vad som händer.

"Om du kan bli tillbakakallad från de döda, när ska man definiera någon som död?
Dr Parnia erkänner att vi inte riktigt vet det. Celler från en död persons hjärna har fortfarande liv i sig och kan fås att växa i ett laboratorium upp till fyra timmar efter döden. Fetceller kan vara igång i 13 timar, hud i 24 timmar och ben i fyra dagar. Det verkar som vi dör i sektioner.
Och vad är en nära-döden-upplevelse? Dr Parnia kallar dem för "verkliga döds-upplevelser" - eftersom man faktiskt är död när de upplevs. 
Häpnadsväckande många människor rapporterar liknande upplevelser. Man kliver ur kroppen och tittar på den ovanifrån. Sedan kommer man till en tunnel som leder mot ett vitt ljus. Man blir välkomnad av döda släktingar eller av en främling som utstrålar vänlighet och omtanke.
Man förstår att det finns en tröskel i det vita ljuset, bakom vilken man kommer att vara död för alltid. Antingen bestämmer man sig för att vända tillbaka eller så blir man övertalad om att göra det. När man vaknar, känner man sig nöjd på ett nytt sätt, en nöjdhet som många överlevare bibehåller under resten av livet." 

I år bjuder 
Charlotte Rudenstam på en annorlunda adventskalender. Hon låter dig reflektera över livet och döden i korta ord, sånger och annat som hon associerar till döden.

Bidra gärna med dina reflektioner i kommentarsfältet.Related

döden 4127247287329976256

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item