charlotterudenstam

Adventskalender: 24 tankar om döden. 7.

Death most resembles a prophet who is without honor in his own land or a poet who is a stranger among his people. Khalil Gibran 7. Vad...


Death most resembles a prophet who is without honor in his own land or a poet who is a stranger among his people.
Khalil Gibran

7. Vad händer när du möter mörkret?


Alla är rädda för mörkret. Och bara för att undvika det så väljer vi att se Gud som ljuset. Men mörkret stannar kvar djupt ner i vårt undermedvetna som en stor rädsla. Människor är rädda för mörkret för att de under människans förhistoria inte hade tillgång till ljus på jorden och de var omgivna av vilda djur.

Det bästa sättet att få bort rädslan för mörkret är att meditera om det.

Det finns en underbar tantrameditation som säger: ”När det regnar en svart natt, gå in i detta svarta, som formernas form.”

Mörkret är evigt. Ljuset kommer och går, mörkret är det grundläggande. Detta är inte det negativa mörker som handlar om avsaknad av ljus, detta är ett positivt mörker som är alltings ursprung.

Du behöver ett kolmörkt rum för att göra denna meditation och det kan vara svårt att finna i en stad, eftersom mörkret alltid störs av artificiellt ljus. Därför är det bra att göra den här meditationen på en enslig plats utan tillgång till elektricitet.

Det är viktigt att ha en kärleksfull attityd till mörket, inte rädsla. Om du bär med dig rädsla, så kommer du inte att låta mörkret komma in i dig på djupet.

Så här beskriver Osho meditationen:
”Sitt på en mörk plats med öppna ögon och stirra in i mörkret. Den riktiga svärtan är möjlig att uppnå en regnig natt, eftersom himlen då är täckt med moln och ingenting stör mörkret. Ha en djup vänskap till mörkret.

Stäng inte dina ögon, för med slutna ögon får du ett annat mörker. Det är ditt eget mentala mörker. Det är ett negativt mörker och inte det positiva mörkret. Med öppna ögon kan du ha ett positivt mörker som alltid finns där. Stirra in i det. Du kommer att bli helt avslappand. Du kan komma att känna hur vågor av mörker kommer in i dig från alla håll. Ta emot dem utan rädsla.


Du kommer att möta många rädslor. Känn dem. Var medveten om dem. Tillåt dem att bli medveten om dem. De kommer att komma av sig själva och de kommer att försvinna av sig själva. Då ser ett väldigt vackert fenomen. Du kommer att känna att mörkret är livmodern, den kosmiska livmodern. Du kan vila och upplösa dig själv in i den kosmiska livmodern.”I år bjuder Charlotte Rudenstam på en annorlunda adventskalender. Hon låter dig reflektera över livet och döden i korta ord, sånger och annat som hon associerar till döden.

Bidra gärna med dina reflektioner i kommentarsfältet.

Related

döden 6236155690217555020

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item