charlotterudenstam

Forskning: Vi mår bra av hudnära beröring.

Det är så skönt när det som känns självklart för mig också blir vetenskapligt bevisat. Som detta att vi mår riktigt bra av att bli ...Det är så skönt när det som känns självklart för mig också blir vetenskapligt bevisat.
Som detta att vi mår riktigt bra av att bli få vår hud berörd.
Men inte av vem eller vad som helst, det vi reagerar på med mest välbehag är ganska långsam kroppstempererad beröring.
Det är helt enkelt skönt och bra att bli smekt, inte undra på att jag älskar både att få massage och mjuka smekningar.

Så här är det, konstaterar forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg: Nervfibrerna i huden är kalibrerade för att reagera på mänsklig beröring. Det vi tycker är mest behagligt är långsamma strykningar över kroppen ger en känsla av välbehag och trygghet.
Den långsamma beröringen kan ske mellan två vuxna människor, men också till exempel när vi smeker ett nyfött barn.

Under 20 år har forskare i Göteborg – och nu ska jag använda akademiska från deras pressmeddelande  – ”intresserat sig för beröringens neurologiska mekanismer med fokus på de så kallade C-taktila nervfibrerna i vår hud.”

Vi reagerar alltså på mänsklig beröring. I den senaste studien har forskarna tjuvlyssnat på nervfibrernas signaler genom att föra in tunna nålar i nerven på vakan försökspersoner.
Studien visar att vi reagerar mest positivt när strykningen sker med en fart av omkring 5 centimeter i sekunden. Dessutom ger en hudtempererad strykning störst respons.

– För att få de positiva effekterna av en beröring räcker det alltså inte att bli berörd av vilket mjukt föremål som helst. För att ge den starkaste känslan av välbehag och trygghet krävs att beröringen sker mellan människor, hud mot hud, säger Rochelle Ackerley, forskare vid Sahlgrenska akademin.

– Vi tycks med andra ord ha ett system av nervfibrer vars känslighet för kraft, hastighet och temperatur är exakt kalibrerad för att reagera på en annan människas försiktiga strykning över huden.

Det som jag åker på kurser och festivaler för att uppleva, det som jag uppmuntrar människor till att göra mer, nämligen att våga komma närmare, det är alltså till och med vetenskapligt bevisat bra.

Jag brukar fantisera om en värld där politiska ledare får beröring och vågar känna njutning i sina kroppar, där de tar emot och låter energin strömma genom kroppen, och sedan föreställa mig hur de, mjuka i skinnet och mjuka i sinnet, möter varandra vid förhandlingsbordet och jag tänker att de nu är mer fredligt inställda till varandra.

Att bidra till mer beröring och mer njutning, är inte bara skönt, det är också fredsskapande, som jag ser det. Och det är ett av skälen till att jag vill vara med och sprida mer kärlek till världen, bland annat genom mina böcker och genom helgkursen The JoyRide Kåt på livet.

Vi behöver beröring. Punkt. Vi njuter av beröring. Punkt. Vi mår bra av beröring. Punkt.
Förmodligen är det väldigt många som får alldeles för lite beröring.

Göteborgsforskarna ska i kommande studier närmare kartlägga nervfibrernas mekanismer, och studera hur vårt system för beröring och känslor utvecklas och förändras genom livet.
– Internationella studier har visat att små barn som lider brist på beröring inte fullt ut utvecklar sitt nervsystem. På motsatt sätt kan beröring användas som extra stimulans hos för tidigt födda barn för att stimulera nervsystemets utveckling, säger Rochelle Ackerley.

Så om du har chansen, ta emot beröring, ta emot en massage och rör med dina mjuka händer vid en annan människas kropp. Givetvis gör du det enbart om personen vill ta emot dina händer.


Related

forskning 7080031988186642555

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item