charlotterudenstam

Två dagar med teve. Om sex och andlighet.

Går det att tala om kopplingen mellan sex och andlighet i en halvtimme i Sveriges television? – Ja, det gör det, svarade både Alexa...
Går det att tala om kopplingen mellan sex och andlighet i en halvtimme i Sveriges television?
– Ja, det gör det, svarade både Alexander och jag.
Så blir det också. Under två dagar har ett nätt team följt oss och i oktober får du se resultatet i ett avsnitt av ”Från Sverige till himlen.”

Det knackar på dörren och teamet är där. Det består av Dubbel-Anna (två fantastiska kvinnor som heter Anna i förnamn) och fotografen Johan. I min dator har jag ett manus för halvtimmesprogrammet och jag har under våren samtalat en hel del med producent-Anna om vad som kan passa att ha med i programmet

Det är en sak att läsa prata scener, en helt annan att vara i dem. Det är liksom att gå från tankar till varande.Innan teamet kom hade jag bestämt mig för en sak: Jag ska VARA i den här inspelningen, jag ska inte GÖRA den. Jag ska följa flödet, säga det som dyker upp, tillåta det att liksom hända. Jag ska ha intentionen att det räcker alldeles tillräckligt med att vara jag, att jag inte – som jag gjort så många gånger i mitt liv – försöker spela en person som är möjlig att gilla. Jag ska helt enkelt vila i tryggheten att jag är okej precis som jag är. Ett väldigt bra test för 100% Charlotte.

Så jag vek de här två dagarna för teveteamet. Jag såg till att det inte fanns räkningar att betala, samtal att ringa, artiklar att skriva, coachingar att göra. Allt mitt fokus skulle vara på att vara närvarande i den här inspelningen.

I går kväll, när det allra sista hade gjorts, en serie pressbilder på Alexander och mig, kände jag mig väldigt trött. Det var som att dansen med kameran hade tröttat ut mig och då och då kom det små stötar av minnen av vad jag faktiskt hade sagt där i kamerans närvaro… hade jag kunnat säga det bättre? … går det att förstå hur jag menar? … hoppas att det klipps samman så att jag känner igen mig själv? Och så bara låta de där tankarna få finnas, utan att agera på dem och bara låta dem flyga i väg… och känna hur lugnet återvänder.

Flera gånger under de här dagarna har jag fått obehagliga flashbacks från ett tevereportage vi var med i för  6-7 år sedan. Den gången var jag tvungen att skriva på ett kontrakt om att godkänna allt teamet gjorde, jag hade asdåliga vibbs hela tiden, jag märkte att frågorna ställdes för att skapa sensation, jag märkte hur de sa en sak, men hade ett annat syfte, de ville skapa sensation och framställa oss som konstiga och knäppa. Så under de här dagarna så fick jag direkta och starka minnesbilder från olika situationer under den inspelningen, som också pågick under två dagar. 

Men denna gången var det helt annorlunda. Inte en enda mardrömsvibb, känslan av helt öppna kort, känslan av att teamet verkligen var nyfiket på vad vi gör och varför, en känsla av respekt. Det var verkligen som att läka min relation till tevekameran och makten den ger.Under de år som gått sedan förra gången har jag vid flera tillfällen blivit tillfrågad om att delta i teveprogram på temat sex. Då har det alltid funnits krav på nakenhet, krav på att visa något spekulativt, att skildra det jag gör som något konstigt. Då har jag vänligt men bestämt tackat nej, eller snarare jag har meddelat vilka förutsättningarna för min medverkan är och då har projekten runnit ut i sanden.Den här gången kändes det helt rätt och jag ser fram emot att få titta på resultatet. Naturligtvis finns det en hel del nerv i det, för min del, för en liten del i mig viskar fortfarande: Men vad ska andra tänka när du talar om sex och andlighet.

En annan del, som numera är mer högljudd, säger: Vad fantastiskt bra att kunna få tala om detta på bra sändningstid i SVT och visa att människor som jag faktiskt är som folk är mest… möjligen lite mer modig än genomsnittet. Möjligen.

Jag är en del av #blogg100. Detta är dag 75.Har jag ingen skam i kroppen, kanske du undrar? Jo, en hel del, jag brukar ibland kalla mig för ”pryd, men på en högre nivå”. Och det är helt okej med mig. Det är att vara 100% Charlotte just nu.Related

världen 6142895223562151441

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Underbara fina du! Jag längtar efter att se programmet. Jag brukar titta på dessa, tycker alltid att de varit bra och att Anna är både ärlig och härlig :) Så med de förutsättningarna och med allt fint du är, säger och gör är jag säker på att allt blir gott och precis som det ska vara :) Hoppas så att vi möts igen. Kram /Carina Dahl

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam14 maj 2014 18:12

  Det kommer vi säkert att göra.... <3 Nästa chans är faktiskt redan om en dryg vecka: http://charlotterudenstam.se/sex-relationer/page91/page90/index.html
  kramar

  SvaraRadera
 3. Låter som härliga dagar med möjlighet att fokusera på det du gillar att göra och få ut budskapet till många mottagare.
  Väntar på programmet...

  SvaraRadera
 4. charlotterudenstam15 maj 2014 09:32

  Palle, jag ser fram emot det också ... och under tiden ska jag leva lite miljösmart, eller hur?

  SvaraRadera
 5. :-)
  Före, under och efter

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item