charlotterudenstam

Kriget om könen i Nyköping. Ska fittan döljas, tja, då döljer vi kuken också.

I januari skrev jag om grafittakonstnären   Carolina Falkholt , som hade fått i uppdrag att smycka en vägg i en nybyggd skola i Nyköping...I januari skrev jag om grafittakonstnären  Carolina Falkholt, som hade fått i uppdrag att smycka en vägg i en nybyggd skola i Nyköping.
Hon valde att göra en urvacker kvinnokropp med fitta och allt (titta på bilden, kan du överhuvudtaget se något obscent i den???)
Det blev ett himla liv om detta. Kommunen fattade ett beslut om att måla över konstverket.
Puritanismen i  Nyköping hamnade på löpsedlarna.
Men vad hände sedan?

Jag läser i ETC som vet vad som hände sedan. Nyköpings kommun beslutade nylien att målningen ska byggas för med en ny vägg.
Censur alltså.

Etc berättar mer: 

Ett beslut som har väckt motreaktioner. För några dagar sedan byggde någon in en av kommunens statyer, den nakna Prometheus. Halva hans kropp döljs nu av träskivor, skriver tidningen Södermanlands nyheter. På en av skivorna sitter ett pressmeddelande. Här förklaras att kommunen har en ny konstpolicy: 
”På grund av detta har vi tillsvidare kapslat in även Ivar Johanssons staty av Prometheus. På samma sätt som Carolina Falkholts målning föreställer den en naken person. Något som kan uppfattas som opassande och kränkande.”Naturligtvis är det inte kommunen som har satt upp pressmeddelandet och det är inte de som har täckt den nakna Prometheus. Det är någon annan. Men jag gillart.
Så här kanske det gick till?

Hm, tänkte några aktivister, om det nu är så farligt med ett konstverk som beskriver en vacker fitta, hur är det då med alla kukar som dräller omkring i alla konstverk? Tänk alla nakna karlar som står staty här och var. Det måste ju vara en styggelse för människor att se också den nakna manskroppen.


Vi tar och täcker Prometheus kön.
Sagt och gjort och ett tydligt inlägg i debatten, tycker jag.

Södermanlands nyheter rapporterar att kommunen förnekar kännedom om pressmeddelandet: 

– Haha, ja, det var ju något av en happening det här. Absolut väldigt proffsigt gjort. Någon har laddat ner en mall från intranätet, säger Palaemona Mörner, kommunikationschef, som inte har några vidare synpunkter på det hon betraktar som ett skämt.
Kommundirektör Erik Carlgren satt hela tisdagen i möte och visste inte om tilltaget.
– Det är väl någon kreativ medborgare som har gjort det. Men det är klart att det inte ska se ut sådär. 

Att kommunen fnissar åt behandlingen av Prometheus kan jag å ena sidan är lite sjysst - att välja glädje
Å andra sidan kan jag tycka att den eller de som valt att täcka skulpturens ädlare delar verkligen vill göra ett inlägg i debatten och det är inget att skratta åt, tycker jag.

För varför är det liksom fint att se på kukar på stan, medan fittor provocerar så? Vad säger det om manskroppen respektive kvinnokroppen? Och vad säger det om synen på sexualiteten? Frågorna hopar sig. Och jag är verkligen nyfiken på svaren.

Jag är en del av #blogg100. Detta är dag 97. Målet hägrar :)

Related

världen 7422630027078440226

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Otroligt intressant debattinlägg att faktiskt "kapsla in" ett av alla manskön som står och hänger typ överallt. Mycket intressant! Och tänk att det är sådan skillnad på om könet hänger på utsidan eller döljs av kroppen...

    SvaraRadera
  2. charlotterudenstam10 juni 2014 23:46

    Ja du Wivan, jag håller uppenbarligen helt med dig <3

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item