charlotterudenstam

Veckokrönika 23: Love is my religion

Känslan av att inte riktigt nå fram kan ibland kännas överväldigande. Jag är med om tillfällen då jag uttalar ett laddat ord och m...
Känslan av att inte riktigt nå fram kan ibland kännas överväldigande.
Jag är med om tillfällen då jag uttalar ett laddat ord och människor slutar lyssna, eller slutar läsa, eller fortsätter läsa och bara ser orden som de uppfattar som laddade och slutar se sammanhanget, slutar se ordens betydelse, och inte lyckas ta in vad jag vill förmedla.
Ett sådant ord är sex.
Det är egentligen inte så konstigt. Var och en av oss gör olika associationer till dessa tre bokstäver och när jag säger ett ord som börjar dem är det som att somliga personers lyssnande blockeras av deras egna inre filmer.
Jag talar ofta om sexualitet och sexuell energi, något av det finaste vi människor har, något av det viktigaste i våra liv och det som kan vara nyckeln till att öppna för rikedom i livet.
Undrar vad som behövs för att ha kvar lyssnarens öra?


Jag brukar säga att min livsuppgift är att sprida ord om kärlek. Jag har också börjat använda frasen: ”Love is my religion.” Jag pratar gärna om den sexuella energin, som är viktig för vår livsenergi.

Det händer att jag blir missförstådd, andra gånger dömd som konstig och en del gånger (allt mer) mött med nyfiket intresse, engagemang och glädje. Jag tror egentligen att det som kommer emellan mig och andra är rädsla (även om den är omedveten).


Missvisande rubriker


Häromdagen blev jag intervjuad per telefon. Jag var utomlands och på väg in i ett tåg. Det gick snabbt. En journalist frågade om vi skulle ha sexsibilityfestival på Öland i år igen. Jag svarade att vi inte ska vara på Öland, utan i Hästveda och att vi startat ett helt annat arrangemang, The JoyRide Experience.

Dagen efter läser jag rubriken ”Slut med sex på Öland.”
För mig är det en synnerligen märklig rubrik. Jag antar att det dagligen, eller åtminstone nattligen, förekommer sex i stugor över hela Öland. Den rubriken är bara skriven för att dra till sig uppmärksamhet och har ingen som helst täckning i texten.

Dessutom var det faktafel i texten. Det stod att vi flyttar sexsibilityfestivalen till Hästveda, när sanningen är den att vi startar något helt nytt. The JoyRide Experience.
Denna artikel rewritas senare av flera tidningar i norra Skåne. Där står det ”Sexfestival flyttar till Hästveda.” Alla fel liksom. Jag fick till en rättelse på den rubriken och såg till att innehållet mer speglade verkligheten.

Vi ska inte arrangera en sexfestival. Punkt.


Lyssna på mina ord


Ordet sexfestival väcker känslor och jag tror att det fyller människors huvuden med bilder, bilder som har att göra med deras egen relation till sex och sexualitet.
Jag vet inte vilka bilderna är, eftersom jag inte kan se in i människor huvuden.  Men det verkar som att en del av människors egna fantasier väcker något slags anstöt.

Jag har talat om sexualitet vid många tillfällen och varit med om att folk har slutat lyssna, det är som att de försvinner in i sina egna tankar, kanske hämtar upp minnen, åsikter, idéer, gammal prägling. Det finns de som då börjar titta konstigt på mig, som att de börjar se mig genom en gammal bucklig sexattitydspegel och inte längre ser mig.

Pröva att lyssna på mig. Det jag säger handlar om att bejaka livet i oss, bejaka hela vår livsenergi och se att den sexuella energin är en viktig del i den.
Jag önskar en öppnare och mer nyfikenhet attityd inför vad ett samtal om sexualitet kan handla om, och vilket budskap jag framför. Jag önskar en värld där vi kan ladda av tankar om sexualiteten. Jag slås ofta av att våld är mer accepterat än sex. Se bara hur vi matas med våld i teve och film. Det är märkligt att det som är grunden till vår existens är belagt med så många tabun.

När jag talar om kärlek och sexualitet är mitt syfte inte att provocera. Mitt syfte är att lyfta fram vilka inneboende krafter vi har, vilka möjligheter att njuta av livet vi har. Det finns till exempel (och det finns många fler exempel) ett vetenskapligt bevisat samband mellan kvinnors orgasmer och deras tillgång till sin kreativitet. (När kvinnor våldtas, sker inte bara en fysisk kränkning, man bestjäl henne också på delar av hennes livsutrymme, hennes förmåga att förverkliga sina drömmar. )


Leva vår potential


Jag vill bidra till ett samhälle där vi människor får leva vår potential. Där vi får njuta av livet. Där vi vågar ta mer plats. Där vi vågar följa våra drömmar. Där vi känner friheten att utforska livet. En viktig nyckel till att göra det är att bli mer närvarande. Att känna det som är. Att känna livet i kroppen, för kroppen är alltid här och nu. Vi känner livet spritta i kroppen när vi andas, när vi dansar, när vi mediterar, när vi älskar.

Så när jag pratar om sexualiteten som en viktig del av livet och den sexuella energin som något som verkligen kan bidra till att vi vågar vara oss själva och tycka om oss själva mer, så handlar det om att också bidra till en värld med mer kärlek och mindre rädsla. ”Love is my religion”, som sagt. Och att vara i kontakt med sin sexuella energi behöver inte betyda att man ligger mycket, det handlar mer om att komma i kontakt med det inre flödet.


Vad är sex?


Jag ser två personer som sitter framför varandra. Den ena i den andres famn. De gör en andningsmeditation och föreställer sig att andningen cirkulerar mellan dem och detta sätt att andas väcker upp den sexuella energin. Det betraktaren kan se är två personer som sitter mitt emot varandra, till synes har inget skett, men efteråt kan en av dem utbrista: ”Jag hade sex med dig nyss”. Det innebär alltså att sex kan vara så mycket.

Vi kan känna sexuell energi i ett fysiskt möte, men också mer på ett energiplan, genom till exempel andning. Jag tror att sexualiteten finns med under ytan i allas våra liv, hos somliga mer, hos andra mindre.  Men det finns en idé om att inte prata om det.

I varje möte med en annan människa finns en sexuell potential, en människa möter en annan människa liksom. Det är något grundläggande. 
Längtan efter sex och relationer är stark i många. 
Vi letar sammanhang där vi kan finna någon att älska eller att vara nära. 
Jag tänker att varenda dans, vartenda disco, varenda festival är en parningsmöjlighet. Jag ser också kopplingen mellan alkohol och sexualitet. 
Först förfestar vi, sedan går vi ut på krog, klubb, 
eller danshak för att hitta någon att dela natten eller livet med. 
När ställena börjar närma sig stängningsdags blir energin mer desperat, 
och många, vid detta lag ofta djupt marinerade i alkohol, 
tar stapplande steg mot en tänkbar partner. 
På morgnarna vaknar somliga upp med ruelse, 
vem ligger jag bredvid nu? 
Vad hände i natt? 
Hur många musikfestivaler med tältarméer är fyllda 
av unga människor som möts och har sex? 

Så sex förekommer där människor möts. 
Det är en del av livet.

Våga vara du


Vi vill skapa en mötesplats för människor där de är fria att vara sig själva. Där de får träna på närvaro, där droger är bannlysta, där de kan våga ta nya steg i livet, där de kan våga pröva något de tidigare inte vågat. 
Vad är egentligen frigörande andning eller dans? 
Vad kan hända på en tantraworkshop? 
Vad är en taoistisk energimassage? 
Hur ska jag få mindre skam i kroppen? 
Vad kan jag lära mig mer om kärlek, relationer eller sexualitet? 
Kan jag, under fem dagar, bara tillåta mig att vara,och njuta av att vara jag?
 Finns det någon här jag kan bli mer bekant med, och rent av, så småningom, ha ett intimt möte med?

Vi vill skapa en mötesplats där alla, i alla lägen, har rätt att säga ja eller nej, och där allas gränser respekteras. Vi vill skapa en mötesplats där vi tillåts utforska livet i oss och där detta kan ske i trygga former. Där kärleken är grunden och där vi vågar möta rädslan när den kommer.

Varje gång jag går in i ett sådant här tillåtande rum som vi själva vill skapa på The JoyRide Experience blir jag lycklig. Oxytocinet flödar, jag ser rosiga kinder, jag ser människor som verkligen vill leva, som vill ta ett steg till och som vill möta andra som ser dem och är kärleksfulla, även i en situation där hen får ett nej.

Jag undrar om jag har med dig ända hit, eller om något hände på vägen, om din inre film hindrade dig från att läsa mina ord. I så fall är du inte ensam. Men du blir allt ensammare, för vi är allt fler som upplever hur viktigt det är att leva livet, att vara närvarande och att njuta av livet medan det pågår.

Related

veckokrönika 4049795054813517460

Skicka en kommentar Default Comments

 1. I ”Samtal med Gud 3 Neale Donald Walsch” står det.
  För sanningen är Guds kött, och glädjen är Guds blod, och Gud är kärlek. Sanning. Glädje. Kärlek.
  Samtal med Gud böckerna är bra. I de böckerna bejakas sexualiteten, den sexuella energin och att vi ska leva hela vår potential.

  SvaraRadera
 2. charlotterudenstam20 juni 2014 11:04

  <3

  SvaraRadera
 3. Jättekul med en livsbejakande kärleksfull och samtidigt sexpositiv festival i Skåne! Jag tror att Joy Ride kommer bli en succé, en bro mellan värdar, en dörröppnare för många som längtar efter mer liv och djup.

  Jag vill också tillägga för tydlighets skull att Sverige inte så lätt blir av med sin "sexfestival", utan att Sexsibilityfestivalen i år hålls på Ängsbacka i Värmland nu 25-29 juni.
  Läs mer på http://www.angsbacka.se/festivaler/sexsibilityfestivalen/

  Och undrar nyfiket om vi kommer att få se rubriken: "Nu blir det sex i Värmland!" ? ;)

  SvaraRadera
 4. charlotterudenstam20 juni 2014 16:15

  Jag hoppas det blir jätteemycket folk i Värmland Denice <3 Och jag risken är ju uppenbar <3

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item