charlotterudenstam

Sex: 10 (kanske oväntade) hälsoskäl för att ligga.


Det kan vara värt att ha sex, även om du varken är kåt, längtar efter njutning eller har en idé om att bli förälder.

För faktum är att ett aktivt sexliv kan bidra till bättre hälsa, på många olika sätt, läser jag i ett amerikanskt medicinskt webbmagazin.

Häng med.

1. Sex bidrar till att ditt immunsystem fungerar.

Yvonne Fulbright är amerikansk doktor och expert på sexuell hälsa. Hon konstaterar att sexuellt aktiva människor sjukskriver sig mer sällan.

En amerikansk studie vid Wilkes University i Pennsylvania fann att collegestudenter som hade sex 1-2 gånger i veckan hade en högre andel sjysta antikroppar (som försvarar kroppen mot bakterier, virus och andra inkräktare) en dem som hade sex mer sällan.

2. Sex får fart på lusten.

Alltså, mycket vill ha mer. Om du har sex regelbundet kommer det att göra att du får bättre sex och kommer att öka din lust. Så det enklaste sättet att känna dig kåt, är helt enkelt att älska (eller solosexa) mer.

– Kvinnor som har sex blir våtare, får större blodflöde och elasticitet i sin vagina, och det gör att det känns skönare att ligga och att hon vill göra det oftare, säger professor Lauren Streicher vid Northwestern Universitys Feinberg School of Medicine in Chicago.

3. Sex gör att kvinnor får lättare att hålla tätt.

En stark bäckenbotten är viktig för att hindra inkontinens, något som drabbar nästan var tredje kvinna någon gång under livet.

Och bra sex är sjyst träning för dessa muskler. När en kvinna får orgasm, så spänner sig dessa muskler, vilket bidrar till att öka dess styrka.

4. Sex minskar blodtrycket.

Studier visar att det finns en koppling mellan samlag och lägre blodtryck. Men det är inte lika säkert att det går att onanera sig till det.

5. Sex räknas som träning.

När du har sex gör du av med fem kalorier i minuten, det ökar hjärtslagen och aktiverar olika muskler. Så ju mer gymnastiskt sex du har, desto mer kan du räkna det som en träningsrunda...

6. Sex minskar risken för hjärtattack

Ett fungerande sexliv är bra för hjärtat, förutom det rent fysiska, att det tränar hjärtat, så bidrar det till att hålla nivåerna av östrogen och testosteron i balans. Om något av dessa hormoner får långa värden riskerar man benskörhet och till och med hjärtsjukdomar. En studie visar att män som hade sex minst två gånger i veckan halverade risken att dö av en hjärtsjukdom jämfört med män som sällan har sex.

7. Sex minskar smärta.

Innan du tar en värktablett, testa att få en orgasm.

– Orgasmer kan blockera smärta, säger professor Barry Komisaruk vid State University i New Jersey. Orgasmer frigör hormoner som höjer smärttröskeln.

En kvinna behöver inte ens få orgasm för att öka smärttåligheten.

– Det kan räcka med att stimulera vagina, det kan blockare smärta i rygg och ben och många kvinnor säger att det kan minska menssmärtor och huvudvärk.

8. Sex kan minska risken för prostatacancer

Män som sprutar ofta, minskar risken att få prostatacancer, visar en amerikansk studio. Men samtidigt säger den att det inte är säkert att just det är den enda orsaken till den minskade risken.

9. Sex förbättrar sömnen.

Efter en orgasm frigörs hormonet prolaktin som gör oss avslappnade och sömniga.

10 Sex minskar stress.

Att vara när en partner kan minska stress och oro. Att kramas, att röra vid varandra, frigör oxytocin, och tillsammans mes sex och närhet kan det öka din självkänsla och glädje.


Jaha, så vad väntar du på? Njut av livet. Njut av kroppen. Med dig själv, eller med någon annan.

Related

sex 6078476952837799487

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item