charlotterudenstam

Åh, jag fick rosor, nu känner jag mig älskad. Kärlekens språk 3 handlar om gåvor.
Du kommer hem och på köksbordet står ett stort fång med rosor.
När du kommer närmare ser du ett kort instucket bland rosorna.
Ditt hjärta slår snabbare. Du känner dig sedd och älskad.
Om detta är en bild av dig kan det betyda att ditt främsta kärleksspråk är att ta emot gåvor.

Nu har vi kommit till det tredje av Gary Chapmans fem kärleksspråk. Det handlar om gåvor. Lever du tillsammans med, eller har någon nära dig, som älskar att få gåvor… så kanske det kan vara läge för dig att lära dig det språket.

Om din partner gillar att få gåvor och du tillhör typen som aldrig ger något, kanske för att du tycker att det är slöseri, för att du redan genom att välja hen har gett en tillräckligt stor gåva… tja, då finns risken att hen inte känner sig riktigt älskad.

Nu kanske du ser hur innehållet i din plånbok snabbt och dramatiskt minskar. Men gåvor behöver inte kosta en massa. Det kan räcka med att du plockar en blomma, att du skriver ett litet kort med kärleksord eller att du helt enkelt ger av din tid.

Lägg märke till hur din partner eller din vän reagerar när hen får en gåva. Om den brukar tas emot med stor entusiasm, är chansen stor att gåvor är betydelsefulla.

Tänk på att det inte behöver vara gåvan i sig som är grejen. Ofta är det tanken bakom gåvan. "Hen tänkte på mig". Då blir gåvan en symbol för kärleken.

Ett av mina barn är fantastiskt på att ge gåvor. Hen samlar på sig fiffiga saker som hen kan ge bort och sedan väljer hen omsorgsfullt vem som ska få dem. Hen är fantastisk på julklappar, till exempel. Och även om gåvor inte är mitt främsta språk, så blir jag så himla glad av hens omtanke och hens sätt att visa kärlek.

Det är inte särskilt svårt att lära sig det här kärleksspråket. Börja med att lägga märke till vad personen du älskar gillar att få. Känner du dig tveksam, så fråga andra i den omgivning. Och så kan du testa att börja ge saker… eller tid… och se vad som händer.

Ibland kan det faktiskt vända en dålig relation till en bra. En person som känt sig osedd, oälskad, obekräftad, kan – om hens främsta kärleksspråk är att ta emot gåvor – efter ett par gåvor plötsligt känna att kärleken strömmar och att hens kärleksbehållare är på väg att fyllas.
Nästan magiskt, faktiskt.

En av de största gåvorna du kan ge är att vara fysiskt närvarande när det krisar. Är du med då… är det ett stort och tydligt bevis på din kärlek.


Några konkreta gåvotips:

1. Ge bort något du själv har gjort.
2. Plantera ett träd till din parners ära.
3. Köp en bok till din partner och lova att läsa den själv. Sitt tillsammans och prata om ett kapitel i veckan. Välj en bok i ett ämne som din partner gillar eller är engagerad av.
4. Lägg märke till när din partner säger: ”Å, en sån skulle jag vilja ha” och anteckna det någonstans.
5. Hitta något i naturen som påminner om er kärlek och ge det (blomma, sten etc) som en kärlekssymbol.

Här är förra avsnittet i serien om kärlekens fem språk.

Related

kärlek 8236038101541180097

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item