charlotterudenstam

Jag blir allt mindre lättsårad. Meditationer över Jantelagen.Du skall inte skratta åt oss.
Ta inget personlig... kan var ett första steg.

Jantelagens åttonde bud handlar om hån. Det är en sådan paradox, eftersom hela lagen utstrålar hån mot den som förväntas följa den. Vad är tänkbara sätt att möta hån? Vad gör att du kan känna dig hånad, att du tillåter dig det?

Vad skulle hända om du såg lite lättare på dig själv? Om du bryr dig mindre om vad andra tycker och tänker på dig? Om du blir mindre lätt att såra? Genom att tillåta dig själv att ta illa upp för att någon skrattar åt dig, finns risken att du ger näring till dem som gillar att få dig att känna dig utskrattad.

Så även om lagen här handlar om att skaparna av Jantelagen i praktiken är rädda för att bli hånade, kan detta vara en möjlighet för dig att se hur du reagerar på någons skratt.

Meditera gärna över följande:

Jag blir allt mindre lättsårad.


Jantelagen, med sina tio budord, uppfanns av den nordiske författaren Aksel Sandemose och den stod att läsa för första gången i hans roman "En flykting korsar sitt spår" (1933) - som bland annat skildrar det mentala klimatet i Jante, som i själva verket var den danska staden Nyköping Mors.

Jag ger dig möjlighet att meditera över jantelagen... för att du ska stärka dig själv, känna dig mer värdefull och kärleksfull och för att världen behöver så mycket kärlek i denna tid. I Jante skapas i själva verket krig, hat och förvirring. Så detta är ett litet vänligt projekt strax innan vi går in i juletiden.

Related

meditation 1607710780009552538

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item