charlotterudenstam

Sexualitet: Var femte dotter utsätts för våld av sin partner


– Du är en Hitler, säger den ene sexåringen till den andre och knuffar till.
Jag stannar upp och vänder mig till de små grabbarna och frågar dem om de vet vem Hitler var. De tittar på mig med blanka ögon, har ingen aning och jag ger dem en kort lektion, som förhoppningsvis leder till att de aldrig använder Hitler som skällsord igen.

På liknande sätt bevittnar jag hur redan små barn kallar tjejer för hora. Till en början vet de inte ordets betydelse, bara att det är ett skällsord och så börjar det nötas in. ”Tjejer är horor”.
Det är ett av skälen till att det är så viktigt att välja ord. Olika beteckningar kan sätta sig i kroppen och såra personen som utsätts djupt. Och ibland blir det ännu värre.

När vi använder sexistiska och nedvärderande ord om kvinnor är vi med och skapar grogrund för våldet mot kvinnor, för undanflykterna mot våldet mot kvinnor, spiralen är i gång.


Ord har makt. Ord har betydelse. Det är viktigt att säga nej och stopp och förstå att handlingar har betydelse, att attityder har betydelse och att ord kan vara uttryck för värderingar.

Min övertygelse är att mycket av det våld som kvinnor utsätts för (och ja, män utsätts för våld, olika subgrupper utsätts och för våld – jag är emot allt våld – men kvinnor är 50% av mänskligheten och det är i första hand oss jag addresserar nu, helt enkelt i egenskapen av att vara bära en vulva) startar i attityder och värderingar som ibland är oklara till och med för dem som våldtar eller kränker.

En våldtäkt kan börja med att någon börjar kalla en viss tjej för hora eller fitta eller alla omgivande tjejer för fittor eller horor. När orden används på det sättet är det inte en slump, det är inte istället för ”fan” eller ”djävlar” – det är ett ord som är avsett att nedvärdera kvinnor och objektifiera dem. Det är ett sätt att tala om kvinnor som senare kommer att kunna göra det lättare att övergå från verbalt våld till fysiskt våld, speciellt i kulturer som ser horor som personer som är långt ner på den sociala skalan.

Det är därför det är så viktigt att välja ord på rätt sätt, att förstå vad en förmedlar med sina ord, vad en skapar för spelutrymme med sina ord och alla de saker en kan säga för att försvara sina ordval. ”Men det är ju bara sånt man säger.” ”Vad du är känslig”. ”Fattar du inte skämt?”.

Ord som dessa kanske inte föds som sexism, sexåringen som börjar säga dem kanske inte har hunnit det, men det göder sexism, det göder möjligheten att bruka våld mot kvinnor och det göder så småningom stora delar av samhället, till exempel rättsväsendet, som från de nedsättande orden går vidare och ibland nästan gör offer för våld till dem skyldiga. ”Hade du stringtrosor?”, ”Hade du kort kjol?” ”Hade du urringad tröja”?

När vi använder sexistiska och nedvärderande ord om kvinnor är vi med och skapar grogrund för våldet mot kvinnor, för undanflykterna mot våldet mot kvinnor, spiralen är i gång.

Just nu går filmen ”Kära pappa” viralt i mitt Facebook-flöde. Se den. Det är fem minuter som öppnar för reflektion kring våld mot unga kvinnor och vilken roll pappor (eller du själv) kan välja och huvudbudskapet är: "En av fem döttrar i Norge blir utsatt för våld av en partner. Döttrar i alla åldrar, i alla länder och i alla slags samhällen är i riskzonen. Alla kan göra något och som pappa har du ett speciellt ansvar och en helt speciell möjlighet för att undvika att dina dotter bli utsatt för våld."
Stanna till där lite grand. Var tredje kvinna i världen utsätts för sexuellt våld och var femte utsätts för våld - ofta sexuellt - av en partner. Det brukar sägas att den farligaste platsen för en kvinna att vistas på är hemmet. Tänk att vi lever i ett samhälle där det fortfarande lever kvar attityder som gör det möjligt att slå och våldta sin partner.


När jag skrev boken ”Ingen skam i kroppen – frigör din sexuella kraft”, använde jag genomgående ordet fitta om kvinnokönet. Det var ett politiskt statement, det var ett sätt att ta tillbaka ordet, att bidra till att ordet användas positivt. Allt fler gör också det. Så jag utmanar dig till att varje gång du tar ordet fitta i din mun, så gör det för att tala om något som är vackert och viktigt.

Tjejer ska kunna älska att ligga, tjejer ska kunna ligga med vilka de vill, hur de vill och hur mycket de vill – eller inte ligga alls, utan att bli kallade hora. Vi behöver sluta skambelägga sexualiteten i allmänhet och detta att vara kvinna i synnerhet.

Vill du vara med och bidra till ett samhälle där (det sexuella våldet) mot kvinnor minskar? Börja med att välja dina ord – och syna dina egna värderingar.Numera är jag Charlotte Cronquist.

Related

världen 8415400713987433814

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item