charlottecronquist

Så känns det att få en skamattack

Jag hör fortfarande rösten, men det är som att jag inte riktigt är på plats längre. Det är som att hela mitt system går i försvarsställning.
Jag skäms så att jag önskar att jag bara kunde försvinna genom jorden, helst av allt dö, allt för att slippa den här känslan.
På en sekund blir jag den uslaste av usla.
Så inser jag vad som händer, att jag är mitt i en skamattack. Och jag andas, andas ut, andas ut och börjar känna att världen kommer tillbaka.

Skamattacken kommer utan förvarning. Från en sekund till en annan. Plötsligt reagerar kroppen som av sig själv, jag kan inte tänka och är livrädd.

Det är inte konstigt att jag inte vill känna skam, att jag inte vill få skamattacker. Det är verkligen obehagligt. Det är som att reptilhjärnan på en sekund tar över hela mig och som att de mer mänskliga delarna av min hjärna är satta ur spel.
Jag förstår att rädslan för att detta ska ske är en viktig tillbakahållande faktor i mitt liv. Jag inser att det inte alltid är skammen i sig, utan rädslan för själva skammen som är det viktigaste.

Numera märker jag alltså lättare att jag får en skamattack och jag kan känna igen vad som händer i kroppen, vad som händer med tankarna, vad som händer med mina sinnen.

Skamattacker kan skapas av nästan vad som helst, men det som är gemensamt för dem är en känsla av hot.
När jag känner mig hotad påverkas kroppen.
Andningen blir snabbare.
Pulsen ökar.
Musklerna spänns.
Tankarna blir oklara.
Jag blir beredd att fly, slåss, spela död eller göra en pudel.

Känslan av hot kan uppstå både när jag är utsatt för en verklig fara, när något påminner om en farlig situation eller vid blotta tanken på att något hemskt ska hända. Ibland kan en skamattack uppstå vid blotta tanken på något som har hänt.

Skamattacken kommer utan förvarning. Från en sekund till en annan. Plötsligt reagerar kroppen som av sig själv, jag kan inte tänka och är livrädd.

Så vad gjorde jag då nyss när skammen tog mig? Jag började andas långsamt och fokuserade på utandningen och jag blev medveten om att det var en skamattack. Långsamt, långsamt klingar kroppens reaktioner av. Jag är tillbaka.

Jag möter människor som säger att de sällan eller aldrig skäms. Ibland handlar det helt enkelt om att de har definierat bort skammen ur sitt liv. Om du tittar på Skamkompassen på bilden, den visar hur vi omedvetet hanterar känslor av skam. Var och en kan ha flera av dessa beteenden, men ofta är något mer dominerande. De som attackerar eller har ett undvikandebeteende är ofta inte medvetna om att de känner skam. Den som drar sig tillbaka eller attackerar sig själv "det var mitt fel" känner skam. 

Jag vet inte hur många gånger i livet jag har attackerat mig själv. Många gånger är det. Så jag har också känt skam oräkneliga gånger, jag har fått många skamattacker, men det är först på senare år jag verkligen har förstått vad det handlar om, och hur jag kan agera när skamattacken kommer.Det är ett av skälen till att jag aktivt vill bidra till att andra blir medvetna om skam och dess mekanismer, för att skaffa verktyg för att hantera den rädsla som skammen skapar. Om den här texten klingar an till dig, om du känner igen dig eller andra i den, så rekommenderar jag dig mina onlinekurser om skam och om att ta makten i livet.
Här kan du läsa mer om kursen. Här kan du köpa Släpp skammen. 


Om du känner att du vill ta ett större grepp, rekommenderar jag kursen Ta makten.
Den kostar 800 kr och kan vara ett av ditt livs bästa investeringar. Tänk dig att vara fri att vara du, och inte längre bry dig så mycket om vad andra tycker... och framför allt, vad skönt att gilla dig själv som du är. Fullt ut.


 

Här kan du läsa mer och köpa kursen.Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

webbkurs 3645259414319425737

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Spännande läsning! Måste reflektera vidare över det här :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant det där med skam, hur lätt det är att inte kännas vid den, eller att vara liksom överkänslig för den. För mig har skamkompassen bidragit till att göra skammen mer tydlig och mer begriplig.

   Radera
 2. Spännande! Aldrig tänk på och förstår att vi alla drabbas, men känner att massa jobb med mig själv och att vara i skitsamma-åldern gör underverk för det här med skam. Skönt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är den stora lättnaden att jag numera står ut med skammen, jag ser den komma, men behöver inte längre skämmas för att jag skäms. Dessutom är det svårare för andra att skambelägga mig, min första impuls är inte längre att känna mig själv dålig.

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

prenumerera

100%-podden

Leta i den här bloggen

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item