charlottecronquist

Sexualitet: Du riskerar din hälsa när du avstår från sexDin sexlust är låg. Du känner dig stressad, irriterad och deppig.
I själva verket kan detta vara ett tecken på att du har för lite sex.
När du avstår från sex är detta några av de saker som kan ske i din kropp.
Detta riskerar du när du avstår från att njuta.Jag menar att vi människor är här för att njuta. Alla är vi sprungna ur njutning och orgasm. Den sexuella kraften bor djupt inom oss alla.

Men ibland känns det motigt med sexualiteten. Som när vi varit utan en partner ett tag, eller när en relation börjar gå på tomgång, eller när barnen skriker på natten och chefen skäller på jobbet, eller när jobbet inte längre finns, när livet känns trist, tungt och motigt.

Det är då det är så vanligt att vi låter bli att göra precis det vi behöver: Nämligen älska och älska livet. Och själva sexualiteten går det att vara i kontakt med både själv och tillsammans med andra. (Inspiration till självnjutning kan du läsa om här).

Vad riskerar du då om du avstår från sex? Här är fem hälsoargument för att njuta regelbundet – somliga av dem kräver dock en partner.


Utan sex blir du:

1. lättare sjuk

2. lättare irriterad

3. lättare stressad

4. lättare deppig

5. lättare hjärtsjuk


När du låter bli att ha intima möten med andra så försämras ditt immunförsvar. Det beror på att du minskar din exponering för bakterier. Samlag 1-2 gånger i veckan stärker ditt immunförsvar med 30 procent.

Vid beröring utsöndras oxtycin, måbrahormonet, som tränger utan andra hormoner, som adrenalin och kortisol som skapar obehag, stress och utmattning. Beröring kan stärka ditt självförtroende och din självbild.

När du har sex regelbundet blir du bättre på att hantera stress och olika sorters påfrestningar. Oxytocin och endorfiner ökar smärttröskeln och ökar lustkänslorna.

Kvinnor som avstår från sex tenderar till att bli deppiga, vilket beror på att de då inte får tillgång till hormoner som oxytocin och serotonin.

När du har sex ofta minskar du dessutom risken för hjärt- och kärlsjukdomar och får ett stabilare blodtryck.

Så se till att skapa en frisk sommar, där du verkligen njuter av dig, din kropp och din sexualitet.

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Tycker du att det är svårt att njuta, kanske för att du har en taskig relation till kroppen. Testa webbkursen Älska kroppen.


Related

webbkurs 6805750553661844876

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

item