charlottecronquist

Kådiskollen: Ungas tankar om sexlivet.


Om du tänker att ditt kön ser okej ut, så är chansen stor att du i slutänden får bättre sex. Det säger Pelle Ullholm som är sexualupplysare på RFSU apropå RFSU:s årliga undersökning Kådiskollen.
Men hur ser utmaningarna ut för unga som vill ha sex? 
Hur njutnings- och riskmedvetna är de? 
Kådiskollen ger en del svar.


Nästan hälften av de unga vuxna som ingår i Kådiskollens undersökning är nöjda med sina sexliv. Men de påpekar samtidigt att det finns en del sexuella bromsklossar.

– Tjejer funderar främst över blygdläpparnas utseende och killar har mer tankar runt storlek på penis. Ett stort problem är att det inte finns bilder på oretuscherade kön att tillgå och idealen kommer istället främst från media och porr. Forskning visar att om du har ett genitalt självförtroende får du ett större sexuellt självförtroende, högre sexuell tillfredsställelse och i slutändan, bättre sex, säger Pelle Ullholm.
De talar också om stress, oro som skapas av dålig självkänsla och bristande sexlust.
Unga vuxna (21-35 år) är bäst på att skydda sig med kondom, en tredjedel uppger att de använder kondom, jämfört med befolkningen som helhet, där snittet ligger på var femte person. Många av de unga har alltid en kondom nära till hands.
– Att alltid ha en kondom med sig är ett sätt att tänka och känna sig förberedd när ett tillfälle för sex uppstår. Tänk också på att Kådiskollen visar att personer som tar initiativ till kondom också ses som en erfaren och självsäker sexpartner, säger Pelle Ullholm. 
Undersökningen visar också att den sexuella självkänslan växer med åren och att det är fyra gånger fler unga som upplever brist på självkänsla vid sex jämfört med dem som är äldre. 

– Sexuellt självförtroende innebär den egna tilliten till sig själv. Att helt enkelt känna sig bekväm i en sexuell relation. Det är viktigt att reflektera över vilka förväntningar som är ens egna och vilka som kommer utifrån. Utgår man från fakta eller föreställningar om andras fantastiska sexliv? Ofta kan det bero att man inte har ett öppet samtal med sin sexpartner. Fokusera på det positiva och visa vad du gillar genom att ta initiativ till det, säger Pelle Ullholm.

Många unga funderar på hur deras kön ser ut och bara hälften är nöjda med hur de ser ut - och detta gäller både tjejer och killar.
Ungefär hälften är alltså nöjda med sitt sexliv. Bland dem som inte är det är den vanligaste orsaken att de tycker att de har sex för sällan, andra är missnöjda med sin kropp.
Unga tycker också att kondom är självklart i mötet med en ny partner, eftersom en inte kan vara säker på om partnerns har en könssjukdom. 

 SNABBA FAKTA 
• 55 procent av unga vuxna i Danmark och 58 procent av unga vuxna i Finland tycker att största fördelen med kondom är att inte bli gravid eller att inte göra sin partner gravid. 
• Nära tre av tio unga vuxna finländare föredrar att använda kondom för att undvika hormonella preventivmedel. 
• Hälften av alla unga vuxna i Norden tycker att de har lätt att prata med sin partner om hur de vill ha sex 
• Var tionde ung vuxen i Norden svarar att deras sexliv påverkas negativt eftersom partnern ägnar för mycket tid med mobilen, surfplattan eller datorn. vilket gör att den väljs bort. I Danmark tycker 35 procent av de unga vuxna att de negativa delarna med kondom väger över, vilket är flest i Norden. I Norge är siffran 31 procent och i Sverige 31 procent. Endast 13 procent av finländarna väljer bort kondomen på grund av dess negativa sidor. 
– Att alltid ha en kondom med sig är ett sätt att tänka och känna sig förberedd när ett tillfälle för sex uppstår. Tänk också på att Kådiskollen visar att personer som tar initiativ till kondom också ses som en erfaren och självsäker sexpartner, säger Pelle Ullholm. 

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


Related

sexualitet 8293050130728138445

Skicka en kommentar Default Comments

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item