charlottecronquist

Sexualitet: Tantrasex handlar om att njuta av resan
Tantrasex är inriktad på njutning, på närvaro, på ögonkontakt, ljud och rörelser. Det handlar om att energi i rörelse och kunna känna njutning i hela kroppen. Orgasm är inte målet i tantra – det handlar om att njuta under resans gång.


När det gäller sexuella möten är det lätt att fastna i tankar och idéer. Istället för att vara med om det som händer, är tankarna och fladdrar på andra håll. Det kan röra allt ifrån tankar på det möte som pågår till att tänka på något helt annat, till exempel vad som ska ske när liggandet är avklarat.

Vill du älska tantriskt får du göra på ett annat sätt. Det är bra att släppa så många tankar som möjligt och vara öppen för närvaro och vara nyfiken på vad som vill hända.

Jag minns en man som berättade att han hade ett närmast rituellt förhållande till sex. För att akten skulle räknas som lyckad skulle han ha betat av ett visst antal aktiviteter, inkluderande smek, kyssar, oralsex och penetration. Han skulle se till att hon fick en eller flera klitorisorgasmer och på slutet skulle han själv komma. Om han hoppade över någon av aktiviteterna eller någon av dem inte kom, då såg han mötet som misslyckat. Han menade också att möten med en kvinna som inte ledde till att han fick knulla var slöseri med tid och hade ingen känsla för att det kan vara mysigt att kela, hångla eller vara en del av ett energiutbyte.

Han hade alltså sex utifrån en föreställning och medan han älskade och uppenbarligen var tankarna en viktig del i mixen. Frågan är hur närvarande han kunde ha sex?

Själv har jag många gånger varit med om att ha sex med huvudet, som varit fyllt av en slags tankar som handlar om prestation och oro. Jag tror jag delar den erfarenheten med många systrar. Tankarna i huvudet kunde handla allt om att jag försökte lista ut min partners förväntningar, utan att fråga om dem. Jag kunde oroa mig för att min kropp inte gav respons tillräckligt snabbt. Jag kunde känna rädsla för att delar av min kropp skulle bli underkänd, att jag blev kåt på fel sätt eller att jag inte kåtade upp honom på rätt sätt. Jag hoppades på att få komma, både för min egen skull och för att han inte skulle känna sig besviken på mig eller på sig själv.

Mycket av akten handlade om att nå målet – orgasm – så snabbt som möjligt. Det var som att själva resan var en formsak, som helt enkelt skulle betas av.

Nidbilden av tantrasex är att det är något som pågår i timmar och där ingenting egentligen händer. Så tror jag också tantrasex kan se ut stundtals från utsidan, för en person som betraktar ett älskande tantrapar – men den mer stilla tantranjutningen når de som tränat tantra länge och som har tränat upp förmågan att få djupa orgasmer utan att kroppen behöver röra sig särskilt mycket. Överkurs kallar jag det.

Grundläggande är, som jag skrivit i tidigare artiklar, att på allvar släppa idén om att mötet har ett mål. Det gäller oavsett om det tantriska mötet består av solosex eller ett möte med en eller flera partners. Det handlar helt enkelt om att tillåta dig att vara i mötet, att känna njutning, att vara kåt, att känna hur energin byggs upp i kroppen och att tillåta de känslor och förnimmelser som då uppstår.

Att få en traditionell orgasm, som bygger på att underlivet krampar, är ett sätt att ge ifrån sig energi. Efter en klitorisorgasm eller en ejakulation kan du känna dig skönt trött och slö – och du har helt enkelt gjort av med den energi som du precis har byggt upp.

Om du vill kunna älska länge och utan mål, är det viktigt att du tillåter energin att byggas upp, utan att låta den försvinna ut i kramper. Ju mer energi du bygger, desto mer upphetsad kan du bli och med tantrasex kan en man ligga på njutningsnivå 8-9,5 (där 10 är att spruta) under lång tid. Kvinnor kan fortsätta bygga energi också när de får orgasmer djupt in i vaginan och när hon får fontänorgasmer.

Så en viktig ingrediens i tantrasex är alltså att tillåta den sexuella energin att finnas där i mötet och att bygga upp den, snabbt eller långsamt, beroende på vad som vill hända i stunden.

Det är enklast att göra genom att tillåta alla dina sinnen att vara med i mötet. Tillåt kroppen att röra sig, att ge ljud ifrån sig och ha så mycket ögonkontakt som möjligt. När du är tillsammans med en partner är närvaron och ögonkontakten viktig. Se din partner och tillåt dig själv att bli sedd, då ökar både intensiteten och sårbarheten. Dina ögon kan bli en spegel som visar vad som händer inom dig, din partner kan se vilka känslor som passerar genom dem – och tillåt alla känslor att vara där. Är du öppen och sårbar så kan också alla slags känslor verkligen rymmas. Du kan bli glad, lycklig, rädd, arg, ledsen… och något sker i dig när du inte behöver dölja dina känslor, utan tillåter dem att finnas där, helt naturligt.

Det enklaste sättet att bygga energi tycker jag är genom att andas tillsammans och koppla böljande rörelser till andningen. Genom andningen går det också att känna att du själv eller ni tillsammans får energin i era kroppar att cirkulera. När jag började andas tillsammans med andra kände jag till en början ingenting, jag fick helt enkelt föreställa mig att andningen cirkulerade mellan våra kroppar. I dag har jag allt lättare att förnimma energiflödet – och det bidrar till att bygga upp känslan av kåthet.

Så tänk dig att du går in i ett möte som kan bestå av nästan vad som helst och där det handlar om att vara tillsammans. Kanske just detta möte består bara av att ni tittar varandra i ögonen och andas tillsammans. Kanske det är ett möte som består av stilla sensuell massage. Kanske är det ett möte med penetration.
Bara tillåt mötet, utan att ha en föreställning om vad som ska hända. Och njut av varje andetag. Njut av resan. Lägg märke till dina förnimmelser. Ju mer du gör detta, desto lättare blir det också att njuta också av mer subtil beröring. Det är som att du genom tantriska möten kan öppna en magisk ask och ju mer du öppnar den, desto mer njutning tillåter du dig i ditt liv.

Ett sätt att närma dig tantrasex är att gå min online-kurs Lekfull tantra. I den lär du dig de enkla grunderna och får möjlighet att göra en rad övningar som ökar din förmåga till att njuta av att vara du och i förlängningen njuta av tantra med en partner.

Här kan du läsa mer om kursen och köpa den. Bara 500 kr och du har tillgång till kursen i ett halvt år!

Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

tantra 2403035719514016703

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Att det ska vara så svårt att bara vara. Tror det är många som har helt fel idéer om vad som är normalt tyvärr. Tack för ditt inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enkla är ofta det svåra. Vi människor har en tendens att krångla till det för oss. Att mötas i närvaro är ju egentligen det enklaste bland det enkla.

   Radera
 2. En sån närhet som du beskriver är ovanligt men så fint. Bara att vara så trygg med en annan person är verkligen eftersträvansvärt.

  SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

item