charlotterudenstam

Kärlek: Men tänk om min partner blir besviken på mig?
Hur är det med din självkänsla?
Är du trygg i dig själv och står stadigt på jorden?
Grattis i så fall! Då är du troligen inte särskilt rädd att göra din partner besviken.

När en person i en relation har låg självkänsla kan det ställa till olika slags problem. Dålig självkänsla kan, märkligt nog, leda till att du blir väldigt fixerad vid dig själv, hur du är, vad du kan och vad du gör. Är det riktigt illa ställt kan du inbilla dig att hela världen ser (och blir engagerade av) dina brister.
I själva verket är det ju så att de allra flesta är så upptagna med sina egna mindfucks, sina egna rädslor, sina egna nojor, att de inte har särskilt mycket tid eller energi åt att ägna tid åt att se eventuella brister hos andra.
I många år föreläste jag för människor som inte gillade att tala inför grupp. Ett av de stora spökena var rädslan att göra bort sig. De tänkte att publiken skulle reagera starkt för att talaren gjorde något litet fel som att staka sig, rodna, spilla kaffe, tappa tråden, eller vad det nu kunde vara.
De var så fokuserade på sina egna tänkbara misslyckanden att de fick tunnelseende. För handen på hjärtat, hur mycket bryr du dig om ifall  någon uttalar ett ord fel, berättar ett tråkigt skämt eller har hål på strumporna? Du kanske noterar det, men sedan glömmer du det förmodligen. Eller så blir det en bra historia.
Kanske du som tonåring nästan på allvar kunde tycka att det var pinsamt att gå ut med en finne på hakan.
Alltså du gör ditt universum oerhört litet om allt ska snurra kring dig.
Och om du nu lever i en relation, eller längtar efter att göra det, så kan de här nedvärderande tankarna vara ett hinder.

Ta dig själv med en nypa salt.
Skratta åt dig själv ibland.
Se det löjliga i olika situationer.
Bjud på dig själv.

Jag vet att det är lättare sagt än gjort, men ju mer du tränar desto lättare blir det.
Jag tror att det är så att ju lägre självkänsla och självförtroende du har, desto mer förminskar du dig själv. Du kanske tänker, på sant Jantelagsmanér, ”men jag är väl ingen särskild, jag kan inget speciellt”. Då är risken naturligtvis stor att du börjar fantisera om hur besviken en eventuell partner skulle kunna bli på dig.
Om stora delar av ditt fokus är på att undvika att göra bort dig, eller att ge överdådigt mycket till den du är kär i (liksom för att kompensera din egen litenhet) så blir du inte särskilt autentisk.
Ju mindre självförtroende du har, ju räddare du är för att göra andra besvikna, desto större är sannolikheten för att just det händer!
Om du sätter din partner på en piedestal (hen är fantastisk på alla sätt och vis, men det är inte du…) så är risken att du börjar distansera dig, för att slippa få skuldkänslor.
Rädslan kan alltså göra att du håller en viss distans…. Och det kanske är det som är den stora faran. För det om något kanske skulle göra någon besviken?
Är du redo att jobba med din självkänsla, att sitta vid ratten i ditt liv? Är du redo att ta ansvar för dina handlingar? Då rekommenderar jag att du går min fullproppade och matnyttiga online-kurs "Ta makten", där du får fakta, filmer, reflektionsfrågor, övningar och meditationer som hjälper dig att bli mer autentisk, bli mer "du". Den kostar 800 kr och du har tillgång till den i hela sex månader!.

Här är en film om kursen.Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer


Related

kärlek 2245628811244445912

Skicka en kommentar Default Comments

  1. Kloka ord Charlotte. Precis som vanligt.
    Tänker att lagom självdistans är bra för framgång (oavsett typ). Hänger en upp sig för mycket på de små felen en har (som alla har) är finns risk för framtida självförakt - helt i onödan.
    Ha en god helg.

    SvaraRadera
  2. Mmm ... blir så mycket enklare om en tar sig själv med en nypa salt!

    SvaraRadera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item