charlottecronquist

Kärlek: Vad riskerar du om du berättar för din partner vad du längtar efter?


De allra flesta skäms över något hos dem själva.
Och skam kring sexualitet kan kännas extra jobbig.
Kanske du döljer en fantasi eller sexuell längtan du har, kanske skäms du över din kropp eller något annat som gör att du är rädd för att vara nära en partner.


För att du ska kunna komma riktigt nära en annan person behöver du vara sårbar. Med det menar jag: Att du visar vem du är, utan masker. Att du inte försöker låtsas vara någon annan, eller den du tror att din partner skulle gilla. Du behöver vara där, med allt som sker dig, med alla dina känslor. För att få en bra relation behöver du vara där, med honom eller henne.

Det här kan verka lätt eller svårt, beroende på vad du bär med dig i ditt bagage. Min erfarenhet är  att många har svårt att visa sin sårbarhet, att visa vilka de verkligen är, att de döljer delar av sig själva, antingen för att de skäms för något eller för att de är rädda att bli avvisade av partnern.

Men är det bättre att ha en relation med någon där du spelar en roll, än där du är dig själv? Vad skulle det föra med sig i längden? Vad händer om du ljuger, låtsas och döljer? Inte tror jag att det är bra i längden.

Många av de saker vi skäms för är saker vi har förstorat upp. Det är lätt att tro att en partner skulle ogilla saker hos oss själva som vi själva skäms över. Men ofta är det inte så farligt. Och tar man fram de här sakerna till ytan, så finns  en möjlighet att tala om det och kanske också att skammen kan lösas upp så småningom.

Jag tror också att ju mer du döljer, desto större är risken för bristande tillit mellan dig och din partner. Det brukar kännas, åtminstone så småningom, om en av er har ett hemligt rum som han eller hon försöker dölja. Om du dessutom blir påkommen med att vara i det hemliga rummet och förnekar det, kan det skapa en hel del elände.

Säg att du gillar att titta på pornografiska bilder och gör det i smyg, eller att du har en dröm om trekanter, eller att du skulle vilja pröva BDSM, eller att du är man och verkligen gillar att kläd dig i kvinnokläder… och att du smygittar på bilderna, att du i hemlighet går ut i kvinnokläder, att du söker kontakt på nätet efter tänkbara personer attt ha trekant med… och inte säger något till din partner. Vad skulle partnern säga om hon eller han fann ett batteri med piskor hemma om du inte berättat något om det tidigare?

Det behöver naturligtvis inte handla om er sexualitet. Du kan skämmas över allt möjligt och försöka dölja det för din partner. Du kanske är rädd att visa dig naken. Undersökningar visar till exempel att rätt många kvinnor föredrar att ha behån på sig när de älskar för att de har komplex för sina bröst… men tänk att låta partnern få se brösten… kanske han eller hon gillar dem och du slipper komplex framöver.

När jag var tonåring skämde jag så fruktansvärt för mina (då) inåtvända bröstvårtor, jag trodde att jag var vanskapt och att killar skulle kräkas om de såg dem, att det senarelade min hångeldebut… Just de skamkänslorna kom jag senare över relativt lätt.

Försök att skapa en situation där du vågar vara nära din partner. Där du vågar vara öppen, där du talar om din längtan, där du visar upp dina hemliga rum. Var också beredd på att din partner kan ha egna hemliga rum, uppmuntra honom eller henne att ta med dig in i det där rummet. Det kan ju vara så att dessa rum är saker som ni vill utforska tillsammans!

Det kan kännas svårt att berätta eller visa det du skäms över. Det kan vara förknippat med lätt ångest, med smärta och med tårar. Låt också det komma fram. Visa dina känslor för din partner. Med tiden kommer din rädsla för kärlek att minska – och du vågar älska både dig själv och din partner mer.

Ett relativt enkelt sätt att börja hantera skamkänslor - och därmed göra ditt handlingsutrymme större är att gå onlinekursen Släpp Skammen. Du får filmer, övningar, meditationer och fakta som gör det lättare att förstå dig själv och ditt beteende.Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

kärlek 2653239448995391359

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Skam. Moral. Andras åsikter.
  Usch. Fast så svåra att göra sig fri från. På många områden, inte bara sex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som Gunnar skriver!
   Usch. Och samtidigt så svårt... de där tankarna i skallen min som hindrar mig, som om det fanns händer som hårt hårt håller för min mun så inget skulle råka komma över mina läppar...

   *Det finns att jobbas på!*

   Radera
  2. Ja, Gunnar, det är svårt. Det intressanta med att jobba direkt med sex och relationer är att där KÄNNS det mer och det är lätt att identifiera känslor av tex skam. Inom andra områden är det mindre tydligt och då kan man för sig själv låtsas som att man redan är "fri". Kram

   Radera
  3. Helena, testa att säga det som din "inre domare" gremlin eller vad du kallar det för, försöker stoppa och se vad som händer. Säg det! Kommer skammen? Händer något annat? Ibland är det rädslan för skammen, eller för rädslan eller för ett eventuellt obehag som är det som håller tillbaka. Liksom hängslen och svångrem för att hålla människor fast i sin ursprungsprogrammering. Kram

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item