charlottecronquist

Sexualitet: ”Men han sprutar ju inte, är det något fel på mig?”
Jag möter människor som bekymrar sig mycket om mäns sprutande.
Dels är det män som tycker att det sprutar för lätt, dels de som har svårt att nå dit. Och så finns det kvinnorna som känner sig misslyckade när männen inte gör det.
– Men njuter du verkligen, du har ju inte kommit? Det är en inte helt ovanlig fråga till tantriska män.

Han ville alltså både njuta och ha kvar sin sexuella energi. 


Före den sexuella revolutionen föreställer jag mig att kvinnans njutning var underordnad mannens. Då fanns det till och med idéer om att kvinnan i grunden var ytterst lite sexuellt intresserad och att samlaget tillhörde de äktenskapliga plikterna, något kvinnan skulle stå ut med.

Med det synsättet levdes naturligtvis sexualiteten ut på mannens villkor och där det sedan århundraden funnits ett fokus: Att mannen ska spruta i syfte att avla barn, som ju till exempel på 1600-talet, senare skulle kunna utgöra kanonmat i något av de många krigen Sverige var inblandat i.

Så det har med andra ord i långa tider varit påbjudet att mannen ska spruta och att det, för kvinnan, är kvittot på hans njutning.

Så kom tiden då det blev allt mer väsentligt med större jämställdhet i sängen, vilket betydde att också kvinnan förväntades få orgasmer. Hite-rapporten på 1970-talet visade att de allra flesta kvinnorna får klitorisorgasmer, men att max en tredjedel får vaginalorgasmer. Så kvinnor och män började smeka klitoris och ge kvinnor oralsex.

Och det var ju toppenbra. För en tid var båda nöjda. De visste båda hur de skulle tillfredsställa varandra, och bra sex blev liktydigt med att båda kommer (idealt samtidigt).

Men sex riskerar också att bli mekaniskt om enda syftet är att skapa orgasmer för varandra. Det kan bli mycket gnuggande, mycket friktion och ibland blir kärleksmötena till en slags ömsesidig onani, vilket ju i och för sig också kan vara grymt skönt.

Men så kommer då till exempel tantra och tao, som säger att ejakulation och orgasm är två olika saker och att män kan lära sig att skilja på dem. Alltså att kunna få orgasm utan att spruta. Och de menar också att det är bra för män att ha den här kunskapen, att det bidrar till fler sätt att njuta och att mannen som älskare förmodligen också blir mer mångfacetterad, när sprutandet inte längre är i fokus.

Jag minns första gången jag hade sex med en man som medvetet inte sprutade. Jag var 20 år och kände mig lite kränkt över att han inte gjorde det. Som att mitt värde förminskades. Just han var ingen tantriker, utan en gift man som ville vänta med sprutandet tills han kom hem till sin fru. Jag har reflekterat över det, nu långt senare, när jag själv gillar tantriskt sex så mycket. För i praktiken betedde den där mannen sig som en tantriker, även om varken han eller jag kände till att tantra fanns då. Han ville alltså både njuta och ha kvar sin sexuella energi.

När du som är kvinna börjar möta tantriska män, som alltså har förmågan att välja om de vill spruta eller inte – och ofta väljer bort det – så är det en omställning också för dig. Du kan inte ”bevisa” ditt värde eller hur åtrådd du är genom hans sprutande längre. Du behöver lära dig att uppskatta själva resan du också och känna dig nöjd och tillfredsställd oavsett hans eventuella sprutande.

Jag har själv varit med om flera tillfällen då jag hamnat i den typen av orostankar. ”Blir han inte tillräckligt kåt på mig?”

Då är det härligt att höra tantriska män som svarar:
– Vill du att jag ska bli trött och somna, eller föredrar du att jag snabbt blir kåt av att du smeker insidan av mitt lår? Om jag inte sprutar, så har jag kvar min sexuella energi och vill snabbare leka igen...

Så det där med att ställa om från att alltid spruta till att göra det mer sällan, kan vara en utmaning både för män och kvinnor, men av helt olika skäl.

Fundera gärna lite på din relation till ejakulation – oavsett om du är man eller kvinna.

Händer det att du blir orolig om det inte sker? Händer det något med din känsla av värde? Eller är det så att du har blivit mer tantrisk och du kan släppa tanken på om du/din partner sprutar eller inte?


Om du vill känna dig mer trygg i dig själv och förbereda dig för ett ännu härligare sexliv, så rekommenderar jag dig min omfattande online-kurs ”Ta makten” – som helt enkelt handlar om att du sätter dig vid ratten i ditt liv.

Uppfattar du att du redan är trygg i dig själv och vill utforska tantra på egen hand, rekommenderar jag online-kursen ”Lekfull tantra”.

Båda onlinekurserna ligger bara några klick bort och du kan starta omedelbart och har sedan tillgång till kurserna i sex månader.
Om du är mogen att testa tantra tillsammans med andra, så finns helgkursen Lekfull tantra som sker i Stockholm 3-4 mars. Det blir en helg med massor av praktiska övningar (där nakenhet kan förekomma) med fokus på andning, ljud, rörelse, beröring och självklar inom dina egna gränser. Passar både dig som aldrig prövat tantra och för dig som redan gått kurser av den här typen.

Early bird-pris 2250 kr inkl moms fram till 1 februari!  Swisha till 1234 76 22 09 ange "tantramars" och din e-postadress. 


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

sexualitet 6648686846362367788

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Intressanta tankar. Tack för att du förklarar.

  SvaraRadera
 2. Jag har haft en umgängesrelation med en man som inte alltid behövde få orgasm när vi hade sex. Och hans fokus låg väldigt mycket på att ge mig njutning. Ovanligt till en början..

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och jag gissar att det var ganska lätt att vänja sig vid... ;)

   Radera
 3. Som med så mycket annat så "skolas vi" ju att tro att "det är det det handlar om", av filmer, böcker, sexualundervisning... Så därför är det så bra att du bidrar till att vidga vyerna, hos både mig och andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är också som att jag i takt med att jag själv upptäcker saker eller reflekterar över dem också skriver dem... sprider det...

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item