charlottecronquist

Sexualitet: Att komma eller inte komma, är det frågan?

Det är så skönt när en man ser till hela kvinnans njutning.Vart vill du nå när du är kåt? Handlar det helt enkelt om att du vill ha orgasm? Eller kan det vara något annat?
Det allra vanligaste skälet till att män har sex, gissar jag, är deras längtan efter att spruta.
Själv gillar jag när män har ett annat fokus än att spruta inom tio minuter. Sex kan bli så himla tråkigt när den avsikten är uppenbar.Det uppstår då och då diskussioner om det är bra eller dåligt för män att spruta. I en del tantriska och taoistiska kretsar uppmuntras män till att hålla sin säd och träna upp förmågan att cirkulera sin energi, att få orgasmer som är ”torra”, att bli multiorgasmiska och att få helkroppsorgasmer.

Från mitt perspektiv är det fantastiskt med män som är villiga att skifta fokus från att mest vara upptagna med att själva gå i mål, till att vilja känna njutning under längre tid och i ett större samspel med personen (i mitt fall kvinnan) han har sex med.

Självklart är det skönt att spruta för en man och självklart är det något män ska tillåta sig. Men för att bli en riktigt bra älskare räcker det inte med att kunna spruta. För mig handlar sex om ett möte som pågår under längre eller kortare tid. En man som fått utlösning blir oftast trött och rätt ointresserad av att ha sex den närmaste tiden. Och om det sker efter 7-10 minuter, så hinner de flesta kvinnor inte med. Jag undrar hur många kvinnor som legat vid sidan av en snarkande tillfredsställd man och själv knappt hunnit känna sig uppvärmd?

I ett sexuellt samspel är det viktigt att alla som är med och leker hinner med att höja sin njutning och ofta blir det lättare om själva lekandet är målet. Om det är nuet, smekningarna, andetagen, beröringen, ljuden, kroppens rörelser som är viktiga delar av njutningen. Där det går att ligga på en njutningsnivå runt nio (där tio skulle representera ejakulation) under lång tid och det går att fortsätta att leka i timmar. Ibland stilla, ibland vilt, ibland på något annat sätt. Ibland med penetration, ibland utan, då hela kroppen kan väckas och fyllas av sexuell energi.

När jag upplever att någon bara vill ”ta mig”, alltså där ”jag” inte är betydelsefull, utan det är mannens vilja att spruta, som är det viktiga, så är det lätt för mig att känna mig objektifierad, helt utbytbar mot någon annan. Jag känner mig reducerad till en rad hål som en man kan tömma sig i.

Om det istället uppstår ett samspel, där min upplevelse är att mannen är beredd att möta mig, hela mig, där jag är ett subjekt, där vi skapar ett möte tillsammans, där sprutandet är underordnat, så blir min upplevelse en helt annan.

Därför tänker jag att det är bra om fler män lär sig att uppskatta njutning också utan utlösning. Att de lär sig skönheten i att finnas där för en kvinna, att fokusera på att ge henne njutning, att bli kåt av hennes växande kåthet. I det samspelet kan så mycket sexuell energi aktiveras att mannen inte behöver spruta för att känna sig tillfredsställd. Och det är detta, valmöjligheten, som jag ser som den stora vinsten. Att bredda sexualitetens uttryck, att njuta på nya och mer mångfacetterade sätt. Det är något som jag menar är bra för alla, oavsett genital utrustning.

Att komma eller inte komma är alltså egentligen inte frågan - det handlar mer om hur du vill njuta och om du vill ha en bred njutningsrepertoar. 


Charlotte Cronquist är kärlekskrigare
Love is the answer

Related

sexualitet 3877428083695096814

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Ja...jag vet inte, det är kanske lite olika från gång till gång. En del gånger jag och min man har sex så vill är egentligen målet för oss båda bara att få komma. Ett snabbt och enkelt vardagsligg utan för mycket ansträngning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland är det så. Det sköna är att det finns så många olika varianter... kort, långt, intensivt, slött etc...

   Radera
 2. Ett möte. Då är orgasmen en del. Av allt det där som ger mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så kan det vara så här också <3 : http://lustochliv.blogspot.com/2017/01/sexualitet-just-nu-ar-det-skont-om-att.html

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska livet mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

item