charlotterudenstam

Du är värdefull oavsett vad andra tycker om dig!


Häromdagen skrev jag om att njuta av dig själv, känna ditt eget värde och vara lycklig.
Och det gäller självklart hela livet.
Hur många gånger har du låtit bli att göra eller säga något för att du är rädd för att någon ska bli arg eller besviken på dig?
Jag har gjort det tusentals gånger.
Men vad händer när du är mindre beroende av det omvända, nämligen att andra säger att du är bra, vacker, värdefull eller fantastisk?

I många år var mitt mantra "var snäll mot dig själv och tänk att du duger". Nu inser jag att jag vill formulera om det till "var snäll mot dig själv och tänk att du är värdefull". När jag läser det där med duger, så ser jag ändå spår av Jantelagstänkande i det ("du ska inte tro att du är något"). För både du och jag gör mer än duger.
Och om jag är i kontakt med mitt inre, med mitt djup, så är det lättare att uppleva mitt värde och dessutom att göra val i livet som gör att det fungerar väl.

Du kanske behöver argument för att andras godkännande av dig, är mindre viktigt än din inre känsla av dig själv? Därför ska du få en lista med skäl till att sluta bry dig om andras godkännande.
Jag hann den på Purposefariy, där det finns många klokheter att hämta.

“En sant stark person behöver lika lite godkännande från någon annan, som ett lejon behöver få godkännande från ett får”.
Det sa Vernon Howard.

Och Lao Tse sa:
“Om du bryr dig om att andra ska godkänna dig, så blir du deras fånge.”
Ja, jag vet, det är sant. Det är så sant.
Jag jobbar på det.

1. Alla kan inte gilla dig.
“Har du fiender. Bra. Det betyder att du har stått upp för något, någon gång i ditt liv.” Winston Churchill.

2. Du kan vara lycklig även utan andras godkännande.
“Egenvärde kommer från en enda sak - att du känner att du är värdefull.” Wayne Dyer.


3. Du kan inte kontrollera vad andra människor tycker om dig.
“Stora andar har alltid mött våldsamt motstånd från dem som är mediokra. De senare kan inte när när en man inte tanklöst ger efter för ärvda fördomar, utan ärligt och modigt använder sin intelligens.” Albert Einstein

4. Det tar en väldig massa tid att försöka få alla att gilla en.
5. Att försöka få andra att gilla dig dränerar dig på energi.
6. Du är fri att vara den du vill vara.
7. Du får inre frid.
“När du känner frid inom dig, så blir du den slags person som kan leva i fred med andra.” Peace Pilgrim.

8. Det är du som kontrollerar ditt liv, ingen annan.

9. Den enda personen du behöver få godkänt av är dig själv.
“Allt som irriterar oss hos andra kan öka leda oss till en ökad förståelse av oss själva.” CG Jung.

“När du dömer någon annan, så definierar du inte dem, du definierar dig själv som någon som har ett behov av att döma.” Wayne Dyer.Related

livet 5912127350602184454

Skicka en kommentar Default Comments

 1. Så bra skrivet! :) Och så sant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det till synes enkla, är ibland det svåra <3

   Radera
 2. Funderar mycket på just detta. Är välutbildad, en god människa osv. Men det är som om jag aldrig är bra nog. Att ständigt ta hand om en som med autism stjäl också mycket av den egna energin. Och åldersnojan på arbetsmarknaden hjälper inte till. Så det handlar om att arbeta och vara en glad skit jämt. Fast inuti är det knöligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunnar, tänk om du kunde hitta ett sätt där du kan vara riktigt trygg på insidan, så att den där knöligheten försvinner. Jag har ägnat hundratals timmar åt det... och ett av många resultat är min bok 100% Charlotte - ta ditt inre ledarskap: http://www.charlottecronquist.org/100-charlotte/

   Radera
 3. Att bry sig om vad andra tycker kan nog de flesta känna igen sig i, inklusive mig själv. Det är tröttsamt och tar energi när man gör det för mycket.
  Det är roligt när man lyckas se på en situation, nästan som om man stod bredvid, och känna att vad bra jag tänkte nu. Så hade jag aldrig agerat förut. Det föder ett självförtroende hos en själv och man får direkt mer respekt hos sin omgivning.

  Jag hade en vän som jag kände inte respekterade mig för den jag var tills den dagen jag sa ifrån. Jag började tro mer på mig själv. Hon föll mer och mer bort som vän av andra anledningar men när jag träffar henne så känner jag att hon respekterar mig på ett helt annat sätt för att jag vågade säga ifrån vad jag tyckte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också några sådana nyckelepisoder i mitt liv, där jag behövde säga ifrån - typ "respektera mig". I ett fall ledde det till en bruten vänskap som aldrig återuppstod och i andra fall till en närmare relation. Förvånande ofta blir det bra när man är mer tydlig.

   Radera

emo-but-icon

Följ 100% Charlotte

Charlotte Cronquist

Charlotte Cronquist
Bloggen för dig som vill få ut det mesta av livet. Författaren och coachen Charlotte Cronquist lär dig hur du får bättre relationer och hur du kan älska mer. Blogposts in English available.

onlinekurser

coaching

100%-podden

Leta i den här bloggen

prenumerera

Få nya inlägg

Prenumerera på 100% Charlotte

Besökare (sidantal)

Google+ Följare

Facebookgillare

item